2 лют. 2015 10:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

95

0

Великий прокол Антона Геращенка у Вінниці

Великий прокол Антона Геращенка у Вінниці

 Нардеп ініціював створення робочої групи з розслідування подій 6-го грудня, яку очолив один з лідерів сторони конфлікту

 


Великий прокол Антона Геращенка у Вінниці

Майже через два місяці після гучних подій 6 грудня, коли в результаті штурму будівлі Вінницької облдержадміністрації та облради мітингувальники «зайшли» в приміщення, народний депутат і радник міністра МВС Антон Геращенко взявся за прокурорські функції. Парламентарій санкціонував створення якоїсь робочої групи з розслідування дій міліції та громадян. За його волі, очолила групу ... активна учасниця тих подій Таїса Гайда. Якщо врахувати, що висновки «робочої групи» марні в процесуальному плані, а участь у ній нардепа порівнянно з тиском на слідство, то можна припустити, що депутат усвідомлено йде на ці кроки. Мабуть, це початок поки прихованих політичних інтриг.

«Таємний» союзник вінницьких «активістів»

Нагадаємо, незважаючи на бажання багатьох високопоставлених вінничан поставити біля керма обласної міліції місцеві кадри, міністр МВС А. Аваков у вересні минулого року призначив на цей пост Ігоря Моренця, який раніше керував райуправлінням в Києві. Тобто, людина, далека від різних вінницьких «еліт». Події 6 грудня стали наслідком, зокрема розбіжностей в середовищі різних місцевих груп.

Причому, про те, що сесію облради збираються зірвати, знали всі високопоставлені чиновники і силовики. Нібито напередодні з керівництвом міліції була усна домовленість про те, що правоохоронці цього не допустять. Але в підсумку відбувся штурм із застосуванням димових шашок і кийків. В результаті постраждали вісім міліціонерів та кілька представників нападаючої сторони.

За фактом того, що постраждали правоохоронці, слідчі органи відкрили кримінальну справу за статтею 345 КК України. Крім цього, штурм з силовим «заходом» в адмінбудівлю СЗГ УМВС оцінило як хуліганство, але потім перекваліфіковувало кримінальне провадження з відносно нешкідливої статті 296 на більш серйозну - 294 «Організація і участь у масових заворушеннях». Про підозрі у вчиненні цього правопорушення поки повідомили лише одному учаснику грудневих подій. Оскільки його сподвижникам можуть в будь-який момент поміняти статус - зі свідків на підозрюваних, їм, що цілком логічно, слід, використовувати будь-які маневри щоб «вивернути» ситуацію. Перший варіант - «все про все забули», а другий ... можна спробувати «перевести стрілки»...

На прохання деяких вінницьких активістів, у тому числі координатора місцевого автомайдану Таїсії Гайди (хто, крім неї та її чоловіка, входять в цей рух, навіть сказати складно). Допомогти розбиратися в ситуації «6 грудня» взявся активний користувач соцмережі Faceboоk Антон Геращенко. Після бесіди з численною групою городян, Антон Юрійович зустрівся з місцевими журналістами і пояснив, що він тут виключно як народний депутат. І тільки. Про свій статус радника Авакова парламентарій не згадував.

«Органи внутрішніх справ не пускали на сесію активістів, які мали законні права прийти на цю сесію, - пояснив свою позицію у вступному слові нардеп. - Я вважаю, що ніхто в нашій країні не має права виходити за рамки закону, бити громадян, якщо вони мирно і законним чином реалізовують свої права, ніхто не має права бити співробітників міліції, якщо ті виконують законні функції з охорони громадського порядку. Неприпустимо стравлювати товариство з правоохоронними органами. Правоохоронні органи повинні займатися не захистом влади як такої, а служити захистом для суспільства. Але при цьому стримувати ознаки екстремізму, якщо такі є.

Я провів зустріч з активом вінницьких активістів - тими, хто був публічно проінформований про цю зустріч через Faceboоk (просто якісь таємні домовленості союзників, - прим. авт.). Я з ними в обласному управлінні міліції подивлюся відеозаписи, які були зроблені 6 грудня для того, щоб об'єктивно оцінити міру участі в цих акціях громадян, співробітників міліції, а також працівників охоронних фірм та громадян, які вступали в сутички.

Слідство повинно проводитися повно, всебічно, а не однобоко. І дати відповіді на питання, хто винен у тому, що сталася така ситуація і нанесення тих чи інших тілесних ушкоджень та матеріальної шкоди. При цьому роль міліції повинна бути не каральною, а законною. Неприпустимо, щоб хтось не допускав людей на сесії міської або обласної ради, якщо є такі дозволи. У той же час неприпустимо влаштовувати масові заворушення і бити працівників міліції».

Між іншим, 6 грудня московський телеканал «Росія 1» в сюжеті про Вінниці показав коментар А. Геращенко українським журналістам з «112.ua». Тоді він дав дещо іншу оцінку штурму будівлі. Цитуємо: «Ну, не можна кидати каміння в адміністративну будівлю, не можна кидати димові шашки. Якщо ми говоримо, що хочемо в Європу, то в Європі так не чинять».

А тепер «без купюр» сама прес-конференція. Тільки питання журналістів і відповіді депутата ...

- Антон Юрійович, це вірно, що буде створена якась робоча група з приводу подій 6 грудня?

- Якраз за підсумками нашого спілкування в міліції я хочу створити робочу групу, куди б увійшли представники громадськості та працівники міліції. Сьогодні ми тільки методику розробимо. Вони, переглянувши всі записи, повинні будуть зробити список ... Ось на цьому записі міліціонер б'є людину з явним перевищенням повноважень і явною жорстокістю, хоча для цього немає достатніх підстав. На іншому записі - громадянин «без розпізнавальних записів» б'є іншого громадянина. Давайте його впізнаємо, залучимо до адміністративної або кримінальної відповідальності. На третьому - б'ють співробітника міліції. Давайте визначимо, хто його б'є кийком по голові і чому він отримує тілесні ушкодження ...

- Як буде проводитися відбір учасників в цю робочу групу?

- Сьогодні ми зустрічаємося з керівництвом міліції, людьми, які є учасниками цих подій, в тому числі обвинуваченими та адвокатами обвинувачених ...

- А журналісти, які бачили все це своїми очима, знімали те, що відбувається, і не є зацікавленою стороною, будуть залучені, чи тільки одна сторона увійде до робочої групи?

- Дивіться, завжди, коли починається набір кудись, всі потрапити не зможуть. (До речі, як і на ту злощасну сесію облради, на яку хотіли потрапити близько 400 осіб - ред.). Якщо ми зробимо робочу групу з 350-400 чоловік, роботи не буде. Буде 7-8 чоловік з боку «громадськості», і представники міліції. Будь ласка, хто хоче, погоджуйте питання з Таїсою Гайдою, яка в моєму баченні є координатор даного питання. Узгодьте з нею питання вашої участі (ці слова прозвучали на адресу журналіста Ю. Басюка - ред.). Визначати буду не я, а Таїсія.

Я за те, щоб було об'єктивне розслідування даної справи, щоб були притягнуті до відповідальності як громадяни, що били міліціонерів, так і міліціонери, що перевищували свої повноваження, так і громадяни, що били інших громадян. За підсумками сьогоднішньої поїздки свою думку міністру внутрішніх справ я скажу ... Сформують його під час перегляду відеозаписів та обговорення.

- В які терміни робоча група повинна виконати цю роботу?

- Різного роду відеозаписів в міліції накопичено 20 гігабайтів (На перегляд такого масиву потрібно витратити не менше 3-4 днів, але при цьому нардеп уже береться інформувати міністра - ред.). Думаю, потрібно тиждень-два.

- Чи буде названа людина, яка дала команду міліції не пускати людей на сесію, що спровокувало такі наслідки?

- За підсумками потрібно розібратися, хто не дозволив пускати людей. Хочу уточнити це питання, в тому числі зустрівшись з головою облради.

- Про результати сьогоднішніх зустрічей де можна буде почути?

- У мене в «Фейсбуці».

Нардеп пропонує «пустити лисицю в курник»

На перший погляд, ідея Антона Геращенко виглядає досить сюрреалістично. Але тут виникають питання. Якщо він «узявся за розслідування» як парламентарій, то не має повноважень створювати «робочі групи» і залучати до них УМВС. Не можуть нардепи давати подібні вказівки міліції. Якщо до Вінниці він приїхав, як радник Авакова та за дорученням міністра, то вказівка повинна бути належним чином оформлена. А в УМВС сказали, що такого документа немає. Значить, шановний користувач Faceboоk А. Геращенко зловживає своєю популярністю і відносинами з Аваковим.

Досить дивною видається його заява, що «все вирішувати потрібно з Таїсою Гайдою». Вона - відмінний оратор Майдану, волонтер і активіст в питаннях допомоги кримським татарам. Цього ніхто не відніме. Але в Інтернеті давно просочилися кадри відеозйомки, де саме вона передає товаришам димову шашку, яка потім летить у бік міліції. Тобто, людина, що визначає, хто увійде в «робочу групу», особисто замішана у конфлікті, і по суті може проходити по «справі» не лише як свідок. У Крилова є байка «Селянин і лисиця», де пропонується «пустити лисицю в курник». На жаль, мораль цієї байки в Україні відома не всім.

Що стосується участі міліції в «робочій групі». Так і в «органах» своїх здають, якщо так потрібно. Якщо на носі чергова реорганізація, кожен стане робити те, що скажуть, тільки б зберегти посаду. При цьому, розуміючи політичний підтекст цієї «справи» і те, що його «флюгер» може обернутися в будь-яку сторону, в міліції не квапляться з розслідуванням, а діяльність «робочої групи» скоріше стануть галантно саботувати. Неофіційно в УМВС кажуть, що зібраних матеріалів цілком достатньо, але оскільки «зверху» завжди можуть дати відмашку на «закриття», ніхто надриватися не хоче. Як, втім, і підставлятися, щоб потім стати крайнім. Тому на першій же зустрічі «робочу групу» на чолі з Геращенко проігнорували, показавши матеріали врозкид, щоб ніхто нічого не зрозумів.

Чому Антон Геращенко відмовив журналістам? Ймовірно, після зустрічей у Вінниці свою думку він сформував, і не зацікавлений в «іншій точці зору». При цьому Антон Юрійович на прес-конференції зазначив одну цікаву деталь: «Жодне розслідування комісії Верховної Ради не привело до якогось логічного результату. Вони всі закінчувалися нічим». І це при тому, що слідчі комісії ВР наділені реальними повноваженнями. У даному ж випадку, ні в образу А. Геращенко буде сказано, він ініціював якусь фікцію.

У його з Т. Гайдою «робочої групи» немає передбачених законодавством завдань, функцій і повноважень. Нічого. Більш того, якими б не були результати, вони не можуть бути враховані слідчим. Це протизаконно. Якщо Геращенко скаже слідчому взяти до уваги, то такі дії нардепа сміливо підпадають під «тиск на слідство».

Можна припустити, що Антон Юрійович віддає звіт своїм словам і вчинкам, і розуміє, що його заяви у Вінниці - чистої води блеф. Вони розраховані на «активістів», які печуться про те, щоб не повторити шлях того, кого вони вважають «політичним в'язнем». Нардеп нібито збирається їм допомагати. У свою чергу, активність самого А. Геращенко в місті вказує радше на те, що він розраховує, з одного боку, порушити монополію «Блоку Петра Порошенка» щодо врегулювання ситуації, а з іншого - позлити партнерів по коаліції. «Вінницькі» нардепи від БПП Геннадій Ткачук, Сергій Кудлаєнко, Юрій Македон, Іван Мельничук та Руслан Демчак в грудні намагалися «розрулити» конфлікт і вгамувати «активістів», які штурмували адмінбудівлю.

Якщо через майже два місяці в ці «розбори» втручається Антон Геращенко, нардеп від «Народного фронту», причому, його прагнення до об'єктивності викликає сумніви, то він явно бачить у розвитку цієї історії інші перспективи. Політичні. А поки він збирається обзавестися союзниками з числа тих, хто відкрито критикує президента.

Вінниця Реал