8 квіт. 2018 09:06

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

70

0

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото

Вінничани святкують великдень. Богослужіння в храмі та освячення пасхальних кошиків. Фото


Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото

 8 квітня у всіх храмах Вінниці відбулась хресна хода та провели Пасхальну Божественну літургію, після чого вінничани освячували Великодні кошики. Навіть у невеликому храмі ікони Божої Матері «Всіх Скорботних Радість», що знаходиться на території лікарні ім.. Ющенка, зібралось чимало вірян. Після служби, священик звернувся до всіх зі словами від Митрополита.

«За довго до пришестя у світ Господа і Спасителя нашого Ісуса Христа святий пророк Ісая свідчив, що настане той час, коли «Поглинена буде смерть навіки, і витре Господь Бог сльози з усіх облич» (Іс. 25,8). Це старозавітне пророцтво виповниться наприкінці земної історії, коли силою Божою воскреснуть усі померлі, але вже зараз, і особливо у ці святкові пасхальні дні, ми радіємо радістю великою, тому що «Христос воскрес з мертвих, первісток серед померлих» (1 Кор. 15.20).

Христова Церква нагадує нам сьогодні дерзновенне звернення апостола Павла: «Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?» (1 Кор. 15, 55). Промовивши ці слова, апостол від імені усіх людей приносить дяку Богові «Який дав нам перемогу над смертю через Господа нашого Iсуса Христа» (1 Кор. 15.57). Святитель Миколай Сербський наголошує, що перемога Христа над смертю є єдиною перемогою, котрій можуть радіти усі племена людські від першого до останнього, адже вона не розділяє людей на переможців та переможених.

Своїм Воскресінням Господь переміг смерть і гріх – двох найлютіших ворогів, котрі стали страшними супутниками людства ще на зорі його історії. Страх смерті і сором від гріха невідступно переслідували нащадків Адама, які виявились неспроможними подолати гріх самостійно. Чим далі, тим більш зростав гріховний тягар, а життєва дорога людини провадила її у скорботне царство смерті.

Але «Як в Адамi всi вмирають, так у Христi всi оживуть» (1 Кор. 15, 22), – говорить апостол Павел і тим самим стверджує, що Свою перемогу над смертю Христос дарує віруючим у Нього. Господь з любов’ю простягає людям цей Свій дар і тим, хто прийме Його Перемогу і засвоїть її спасенні плоди, Він обіцяє життя вічне в Царстві Небесному. І лише від нас буде залежати, чи пізнаємо ми в особі воскреслого Христа Спасителя істинного Бога та істинну Людину, чи піднесемо Йому радісну хвалу вдячних сердець, як до цього закликає нас Церква у святкових пасхальних піснеспівах, і чи зможемо поділитися скарбом радості про Воскресіння Христове з нашими ближніми, серед яких пильну увагу слід завжди приділяти новому поколінню наших духовних нащадків.

Передати молоді досвід віри, стати для юних гідним прикладом у житті, проповідувати не лише словом, а й ділом і тим самим відкрити для молодих людей шлях до Христа – ці завдання залишаються актуальними для духовенства і вірян Вінницької єпархії. Християнське виховання молоді, різні аспекти молодіжного служіння, інші важливі питання духовного життя будуть жваво обговорюватися на першому з’їзді православної молоді, що відбудеться в нашій єпархії поточного року під гаслом «Молодь – Христу».

Для усіх нас важливими подіями у нинішньому році будуть також святкування 1030-річчя хрещення Київської Русі, 95-річчя Калинівського чуда та чуда в Йосафатовій долині, які стануть ще однією слушною нагодою осмислити уроки історії та пригадати, що християнство принесло у світ і який вплив мало на становлення і розвиток нашої держави.

Улюблена моя подільська паство, всечесні отці, благочестиве чернецтво, брати і сестри! Вітаю всіх вас із Пасхою Христовою і щиро бажаю від Воскреслого Господа духовних дарів: любові, радості, миру, а також земних благ і гараздів. Закликаю вас у ці радісні пасхальні дні відкрити своє серце для всіх, хто бачить у нас, християнах, переконаних свідків пасхальної Таємниці, і поділитися з дальніми і ближніми тими різноманітними дарами, якими щедро обдаровує нас милосердний Господь.

Нехай Воскреслий Христос благословить усіх вас добром і всяким благополуччям, нехай покриє Своєю любов’ю ваші родини, трудові колективи, церковні громади, наш подільський край і подарує народу України спокій, злагоду і мир!

ВОІСТИНУ ВОСКРЕС ХРИСТОС».

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 2 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 3 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 4 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 5 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 6 

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 7

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 8

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 9

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 10

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 11

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 12

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 13

Великодня ніч в одному з храмів Вінниці. Фото - фото 14

Вiнниця.info