13 жовт. 2020 13:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Політика
0

126

0

«Велике будівництво»: Більш ніж велике

«Велике будівництво»: Більш ніж велике

«Велике будівництво» підтримують майже 90% українців. Водночас понад 85% опитаних переконані, що навіть через пандемію коронавірусу зупиняти роботи не варто


«Велике будівництво»: Більш ніж велике

До якої області України ви б сьогодні не поїхали — обов’язково десь доведеться пригальмувати через ремонт дороги. Масштаби й підхід вражають: це вже не звичний «ямковий» ремонт. Тепер старий асфальт повністю прибирають, «стелячи» замість нього нове багатошарове покриття. І хоча таку картину на наших трасах можна спостерігати від початку року, досі не віриться, що таке можливо в Україні.

В Укравтодору амбітні плани на 2020 рік: 6500 кілометрів доріг, з яких 4200 — державного значення. Майже 600 об’єктів у 24 областях. Запланований бюджет — понад 90 млрд грн.

Перебіг робіт

За даними Укравтодору, на 1 вересня в усіх областях України вже відновили або побудували понад 1700 км доріг. Найбільше — в Харківський, Закарпатській і Запорізькій областях. Крім того, збудовано або відновлено 11 мостів і ще 39 — у роботі.

«На Вінниччині програма «Велике будівництво» дала можливість завершити будівництво нової гімназії, реконструкцію існуючих 4 шкіл, 3 садочків, 5 об’єктів спортивної інфраструктури та завершити реконструкцію старих будівель для 2 нових дитячих садочків. Цьогоріч держава виділила 99,2 млн грн на їхнє будівництво. Деякі об’єкти були довгобудами, в завершення будівництва яких уже мало хто вірив. «Велике будівництво» — програма, яка є прикладом, як працювати на результат — не робити роками, а завершувати довгобуди за рік», — зазначає Наталія Заболотна, кандидат у депутати Вінницької обласної ради від партії «Слуга Народу».

Наталя Заболотна, кандидат у депутати Вінницької обласної ради від партії «Слуга Народу»

Наталя Заболотна, кандидат у депутати Вінницької обласної ради від партії «Слуга Народу»


Успіхи до вподоби не всім

Для безперебійного фінансування будівництва народні депутати від «Слуги Народу» підготували законопроєкт №3991, який передбачає зміни до державного бюджету, необхідні для покращення стану низки доріг і відновлення аварійних мостів. Документ послаблює обмеження на місцеві запозичення — витрати, пов'язані з таким боргом, не повинні перевищувати в наступних бюджетних періодах 30% обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відповідні потреби.

Та перше ж голосування засвідчило, що далеко не всі політсили, представлені у Верховній Раді, готові виділяти кошти на покращення інфраструктури в Україні. Законопроєкт не підтримав жоден депутат з «Опозиційної платформи — За життя» та «Голосу».

Попри супротив опозиційних політичних сил, законопроєкт набрав необхідні голоси — 240 «за» в першому читанні. Завдяки «монобільшості» сумнівів у підтримці документа немає. А це — 10 пріоритетних об’єктів, які мають відремонтувати цього року. Серед них — мостовий перехід через річку Сула в Ромнах Сумської області, капремонт вулиці Хотинської в Чернівцях і дороги Т-04-01 Дніпро — Васильківка — Покровське — Гуляйполе — Пологи — Мелітополь.

Загалом у 2020 році в державний бюджет заклали 1 млрд грн на побудову центрів екстреної допомоги по всій країні. Планується реконструювати та капітально відремонтувати 210 приймальних відділень.

«Ми йдемо на місцеві вибори, щоб надати українській молоді перспективу, знайти цікаву й гідну роботу там, де ти живеш, у своїй громаді. Щоб реалізувати, за завданням президента Володимира Зеленського, стратегію розвитку регіонів, а також завершити проєкт «Велике будівництво», — сказав Голова партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко.

Підтримка українців

Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, «Велике будівництво» підтримують майже 90% українців. Водночас понад 85% опитаних переконані, що навіть через пандемію коронавірусу зупиняти роботи не варто. А майже половина вважають, що насамперед за програмою «Велике будівництво» повинні відновлювати саме дороги. На другому місці — лікарні, на третьому — школи.

Будівництво загальноосвітньої школи в житловому кварталі № 8 мікрорайону «Поділля» в м. Вінниця

Будівництво загальноосвітньої школи в житловому кварталі № 8 мікрорайону «Поділля» в м. Вінниця

Реконструкція будівлі під садочок у смт Шпиків, Вінницька область

Реконструкція будівлі під садочок у смт Шпиків, Вінницька область

Велике будівництво в соціальних мережах

За «Великим будівництвом» можна стежити в реальному часі:

Facebook

Telegram

Instagram

YouTube

title