9 черв. 2017 11:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

213

0

Верба хоче замінити Петрука? Чим полковник може не влаштовувати генерал-майора з Вінниччини

Верба хоче замінити Петрука? Чим полковник може не влаштовувати генерал-майора з Вінниччини

 В госпіталі готують кадрові зміни 


Верба хоче замінити Петрука? Чим полковник може не влаштовувати генерал-майора з Вінниччини

 Кілька днів в соціальних мережах активно обговорюють інформацію про те, що керівництво військово-медичного департаменту Міністерства оборони України має намір звільнити з посади начальника військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, полковника медичної служби Сергія Петрука. Андрій Верба вирішив провести кадрові зміни у Вінниці? Кореспондент Вінниця.info в шпиталі поспілкувалась з Сергієм Петруком. Коментар його керівництва з даного питання опублікуємо пізніше.

За час початку військових дій на сході у Вінницькому шпиталі пролікували майже шість з половиною тисяч військовослужбовців АТО. При цьому жоден АТО-вець, незалежно від складності поранень, за цей період не помер.

«З числа тих людей, що поступили до нас за три роки не помер жоден. Військові, яких доправляли до нас, були у важкому стані, але всі живі. Загалом щодо загальної звітності, за 2016 рік в нас у шпиталі померли четверо військовослужбовців. Двоє внаслідок відкритої черепно-мозкової травми, отриманої в ДТП, один – внаслідок механічної асфіксії через психічне захворювання і один від СНІД-у. Але ці люди не були АТО-вцями», - повідомив С. Петрук.

На запитання журналістів, чи натякав А. Верба Петруку про звільнення, полковник відповів, що було без натяків, сказали прямо.

«Було пряме висловлення, що 60 років – граничний вік, треба, треба, треба…», - сказав Сергій Петрук та роз’яснив порядок звільнення військовослужбовців.

«Перед будь-яким звільненням військовослужбовця, він має пройти військово-лікарську комісію. Я комісію пройшов протягом двох тижнів стаціонарно в головному військово-клінічному госпіталі в Києві. Висновок комісії – придатний до військової служби. Відповідно, я подумав, якщо я здоровий та придатний, то мені не варто писати рапорт про звільнення по віку. Я що кудись тікаю? Але, згідно Закону Про військову службу, під час дії особливого періоду, а нас особливий період, якщо військовослужбовець бажає продовжити службу, то продовжує, якщо не бажає, то може біти звільнений», - говорить полковник.

Перед ВЛК, заступник А. Верби надав Сергію Петруку позитивну характеристику. В документі зазначено, що у зв’язку із досягненням граничного віку перебування на військовій службі доцільно провести медичний огляд щоб встановити ступінь придатності до служби.

Однією з причин невдоволення керівництва може бути те що шпиталь не провів два тендери по закупівлі ліків. Хоча за словами С. Петрука, проблема загальнодержавна і попри це, шпиталь медикаментами забезпечений.

«В нас не відбулось два тендери, тому що виходили по одному учаснику. Їх не цікавила участь, бо були малі суми. Але на сьогодні забезпеченість медикаментами складає 78%. Ми передбачали що таке може бути, тому в грудні листопаді минулого року ми закупили більше ліків і зробили запас. Ліків, яких не вистачало, фактично 22% ми покривали іншими джерелами фінансування. До речі, жодної скарги чи звернення від будь-якої категорії хворих не поступало», - повідомив С. Петрук.

Верба хоче замінити Петрука? Чим полковник може не влаштовувати генерал-майора з Вінниччини

На 2017 рік Міноборони виділяє шпиталю 16,5 млн. гривень на закупівлю медикаментів. Станом на червень закупівлі вже провели на 8,9 млн. гривень. Найближчим часом визначать переможців торгів на закупівлю медикаментів на суму 2 млн. гривень.

Самі АТО-вці розповідають, що у Вінницькому госпіталі порядок.

«Коли бойові товариші мене на ношах винесли з окопів, я просив відправляти мене у Вінницю. Бо зі слів моїх бойових товаришів, які лежали в інших шпиталях, вони рекомендували туди їхати. У зв’язку з моєю службою є багато відряджень по інших шпиталях, я бачив ті умови. Медикаментозне забезпечення та людське відношення тут найкраще», - розповідає Олег Дмитрійчук, завідувач сектору служби в справах ветеранів війни та учасників АТО.

В неформальній розмові Дмитрійчук розповів про шпиталь в Одесі, де в одній палаті по 6 пацієнтів, з ампутованими кінцівками…

Довідка.

Військово-медичному клінічному центру Центрального регіону підпорядковуються військові шпиталі в Хмельницькому, Старокостянтинові, Житомирі, Білій Церкві, медичні склади в м. Бар та 59-й мобільний госпіталь, який виконує завдання в зоні АТО.

Протягом 2014 року в 59-му мобільному шпиталі пролікували 3250 хворих, в 2015 – 3492 хворих, в 2016 році 3442 та в 2017 році – 1547 пацієнтів. Це і хворі і поранені військовослужбовці. У військово-медичному центрі Вінниці в 2014 пролікували 1621 учасника АТО, в 2015 році 2980 АТО-вців, в 2016 році – 1702, в 2017 році 156. Зараз на лікуванні в шпиталі 8 військовослужбовців з АТО.

Сергій Петрук разом з мобільним військовим госпіталем надавав медичну допомогу безпосередньо в зоні бойових дій. У 2014 році був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеню. Загалом госпіталі більше 35 військовослужбовців нагороджені орденами і медалями і присвоєно позачергові військові звання. 4 операційних сестри госпіталя нагороджені орденами «За мужність».

Вінниця.info