30 трав. 2019 13:27

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

69

0

Верховна Рада не підтримала відставку Гройсмана

Верховна Рада не підтримала відставку Гройсмана

«За» відповідний законопроект № 10341 проголосували лише 97 народних обранців


Верховна Рада не підтримала відставку Гройсмана

29 травня Верховна Рада України не підтримала заяву про відставку Володимира Гройсмана з посади Прем’єр-міністра України.

«За» відповідний законопроект № 10341 проголосували лише 97 народних обранців.

Перед голосуванням останнє слово сказав глава Уряду. Гройсман зазначив, що ніколи не тримався за посаду, тому, коли президент Володимир Зеленський закликав Кабмін писати заяви про звільнення, він так і зробив. Також виступили з коментарями голови партій та позафракційні депутати. Одні говорили, що підтримують, інші – навпаки. Одні хвалили, інші – критикували.

Ляшко сказав, що їх партія проголосує за відставку Гройсмана. Голова партії Народний фронт Максим Бурбак заявив, що їх партія не підтримує заяву Гройсмана, бо вона була подана після інавгураційної промови Президента, але Зеленський не подав іншу кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра.

Голова Верховної Ради заявив, що підтримує рішення Гройсмана, але Уряд повинен працювати, щоб не сталось економічного колапсу і повідомив, що він голосуватиме «проти».

Верховна Рада не підтримала відставку Гройсмана

Верховна Рада не підтримала відставку Гройсмана  - фото 2

Після голосування депутатів Володимир Гройсман звернувся до народних обранців з емоційною промовою.

«Я казав, що до будь-якого рішення віднесусь з повагою. Більше того моє рішення не емоція, а моя позиція. І ще одне, дуже важливе, я ніколи в своєму житті ні на кого не скидав відповідальність. З раннього віку моя відповідальність була переді мною і свою відповідальність я відчуваю. Я чую багато критики на нашу адресу. Деколи вона є справедливою. Чи думаєте, я не розумію наскільки складні питання сьогодні в нашій країні, наскільки людям не просто. Чи думаєте просто бути прем’єр міністром коаліційного уряду, в якому потрібно знаходити консенсусні рішення, які забезпечили стабільність. Чи легко обслуговувати державний борг, який тільки в цьому році потрібно повернути 400 млрд гривень – це третина державного бюджету. Але я реаліст і знаю, що ті кроки, які ми робили, вони розпочинають зміни і ці зміни можуть бути швидшими, якщо парламентські фракції будуть об’єднуватись і голосувати. Це головне завдання.

Послухайте, скільки можна плодити цієї ненависті? Деякі виступи є абсолютно штучними. Ми знаємо один одного. Що ви, дехто, позиціонуєте себе перед телекамерами і хочете виглядати краще ніж є ви насправді. Що ви розповідаєте про вашу критику, якщо ви сьогодні по іншому діяли. Більше того, представники влади минулого, я тільки три роки є прем’єр-міністром, в той час як дехто десятками років є у владі і я сьогодні борюсь з тим що ви створили – і конфлікт на Донбасі і підірвали економіку і знищили соціальну політику держави. Сьогодні ми маємо це все «вигрібати» після вас. Я хотів би наголосити, для мене Україна це не просто місце на карті. Це велика європейська 45-мільйнна країна, в якій 45 мільйонів живих сердець, які хочуть жити краще, жити по людськи і від вас це теж залежить. Я розумію, що ви сьогодні «роздуваєте свої легені», штовхаючи повітря в інформаційний простір. Займіться тим, щоб голосувати своїм серцем. Щоб кожен відчув вашу відповідальність перед країно. Я таку відповідальність відчуваю.

І ще одна річ. Люди критикують парламент. Сьогодні я зрозумів чому. Ви сьогодні говорили не про Україну, ви говорили про себе. Для вас важливо ваш мандат, ваш рейтинг, ваш значок, ваша недоторканість і багато іншого. А для мене важлива Україна і україніці. Бо я хочу тут жити, працювати і на вулиці коли зустрічаю людей, хочу щоб вони посміхались, а не плакали. Якщо вони будуть плакати, щоб це були сльози радості», - висказав Гройсман.

Нагадаємо, 20 травня Володимир Гройсман заявив, що подає у відставку. Пізніше він повідомив, що братиме участь в парламентських виборах з власною політичною партією «Українська стратегія» і не планує об’єднань з іншими політичними силами. За кілька дні з’явилась ГО «Українська стратегія» через онлайн збирає команду активних людей, які підтримують реформи, розпочаті Гройсманом.

Вiнниця.info