6 берез. 2020 09:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Політика
0

99

0

Верховна Рада відправила у відставку генпрокурора Рябошапку

Верховна Рада відправила у відставку генпрокурора Рябошапку

«За» проголосували 263 народні депутати


Верховна Рада відправила у відставку генпрокурора Рябошапку

5 березня Верховна Рада України висловила недовіру і звільнила з посади генпрокурора Руслана Рябошапку. На посаді генерального прокурора України він пропрацював 6 місяців.

«За» відповідне рішення про відставку проголосували 263 народні депутати. Проти виступили 18 депутатів, утрималися – 73.

Напередодні, 3 березня у парламенті зареєстрували проект постанови про висловлення недовіри Руслану Рябошапці. Ініціатори недовіри – 119 нардепів. Серед них народні депутати від «Слуги народу», зокрема, Максим Бужанський та Олександр Дубінський, а також обранці з «Опозиційної платформи – За життя».

Як пише «Українська правда», за словами Рябошапки, 28 років українська прокуратура була «інструментом тиску та політичних репресій», і у залі ВР є люди, які відчули це на собі. ГПУ не мала довіри людей і була джерелом збагачення для обраних. Рябошапка відзначив, що наразі розпочали реформу прокуратури, яка «вже увійшла в історію України».

Генпрокурор розповів, що 725 прокурорів, які не пройшли тест на фаховість та доброчесність, були звільнені, а ті, хто лишились, «стали вдвічі більше цінувати свою професію, у першу чергу тому, що уперше за 28 років вони відчули незалежність, їм не дають незаконних вказівок».

За словами Рябошапки, лише 3-й місяць прокуратура живе за законом. Питання своєї відставки генпрокурора пов’язав з тим, що «ті, кого звільнили, хочуть повернутися і жити так, як вони жили 28 років».

Він розповів, що за три місяці зробили багато:

  • відкрили 27 проваджень щодо правоохоронців за катування громадян, 7 з них уже притягнули до відповідальності;
  • відкрили більше 3 тисяч кримінальних справ за вирубку лісів, притягнули більше 60 осіб до відповідальності, а в судах перебуває понад 300 обвинувальних актів;
  • припинили дійсність більше 1 тисячі незаконних граних закладів, за якими стояли прокурори чи поліцейські;
  • притягнули до відповідальності власників 12 банків, які вкрали у громадян 13 мільярдів гривень;
  • відрили більше 1200 справ проти корупціонерів;
  • повернули до бюджету більше 5 мільйонів гривень;
  • не втратили жодної справи Майдану і «майже кожного тижня відправляють до суду кримінальні справи і притягують винних до відповідальності» тощо.

ЗМІ повідомляють, що новим генеральним прокурором України можуть призначити депутата від «Слуги народу», заступника голови комітету з питань правоохоронної діяльності, Сергія Іонушаса.

Вінниця.info