30 листоп. 2021 16:12

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Суспільство
0

242

0

Вінничанин виростив на городі «червоного огірка». Фото

Вінничанин виростив на городі «червоного огірка». Фото

Ця багаторічна рослина належить до родини гарбузових, а в народі її частіше називають «червоний огірок»


Вінничанин виростив на городі «червоного огірка». Фото

Влаштувати «огіркове весілля», така ідея виникла у вінничанина Юрія Сегеди. Близько 10 років тому, біля батьківської хати у місті Липовець, він висадив тладіанту сумнівну. Ця багаторічна рослина належить до родини гарбузових, а в народі її частіше називають «червоний огірок». Вона добре плететься, тому чоловік залучив її для декорування старого паркану, який знаходиться у відлюдному місці. Щорічно на стеблах з’являються подовгуваті плоди розміром до 6 сантиметрів. Але, у США та Канаді, де зазвичай росте тладіанта, їх розмір значно більший.

«Це все тому, що ця рослина дводомна. Тобто, на одній рослині можуть бути лише жіночі квіти, на іншій – лише чоловічі. Але в нашому регіоні я поки зустрічав лише жіночі рослини тладіанти. Бульби, які висадив у батьків, мені колись презентував один з городників нашої області. Як смакують «червоні огірки», дегустував разом із мамою. У середині плода м'якуш із присмаком сливового варення, яке і гірчить, і солодкувате одночасно. Що з цими плодами можна готувати, й гадки не маю», - зауважує пан Юрій.

Щорічний невеликий урожай, який утворюється без запилення, і тому огірочки виростають дрібні та не містять насіння, наразі ніхто не використовує.

«Червоні огірки» у нас ростуть вже не перший рік. І на них перестали звертати увагу. А це, приїхав днями до мами. Листя з кущів смородини, які ростуть перед парканом з тладіантою, облетіло, і стало видно червоні плоди. Зняв їх на відео, сфотографував. А потім подумав, а чи не пошукати десь «чоловічу» бульбу та не влаштувати своєрідне «весілля» на городі? Тому шукаю «нареченого», раптом у когось росте?», – посміхаючись, пояснює Юрій Сегеда.

Чоловіча квітка тладіанти більш витягнута, має тичинки, а жіноча округла і з пушком.

«Якщо навіть матиму чоловічі та жіночі рослини, не знаю, чи у нас вони запиляться місцевими бджолами. Якщо ні, то це можна робити вручну», – констатує Сегеда.

Зауважимо, тладіанта сумнівна – рослина-агресор. Через 2-3 роки може зійти за 10 метрів від посадки. Тому її треба відгороджувати шифером, вкопуючи його на глибину не менше 60 сантиметрів.

Вінничанин виростив на городі «червоного огірка». Фото

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info, фото Юрія Сегеди.