17 трав. 2022 15:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

186

0

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району

У Гайсинському районі офіційно проживають 23734 внутрішньо-переміщені особи


Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району

16 травня ще три вінницькі громади отримали допомогу від Вінницького обласного гуманітарного штабу. До Краснопільської, Соболівської сільської ТГ та Теплицької селищної територіальної громади Гайсинського району доставлено гуманітарні вантажі необхідних для ВПО речей – 4 машини, по 2-3 тони кожна, продуктів харчування, засобів гігієни, одягу та взуття,- все, що онлайн замовляли громади.

Про це повідомляє Вінницька обласна військова адміністрація.

Вантаж за дорученням начальника ОВА Сергія Борзова доставив його заступник Андрій Кавунець разом з головою Гайсинської районної військової адміністрації Людмилою Головашич і заступницею голови Вінницької РВА, координатором мобільної групи з надання психологічної підтримки дітям з ВПС Тетяною Каменщук.

«Сьогодні ми доставили черговий гуманітарний вантаж для трьох громад Гайсинського району, які з перших днів війни з рф приймали транзитом по кілька тисяч внутрішніх переселенців зі Східних та Південних регіонів України, які рухались на Захід. Загалом по області фіксувалось до 20 тисяч біженців за добу. Допомога, яку ми доставили сьогодні,окрім одягу, предметів гігієни, включає продуктові набори, сформовані штабом ОВА, завдяки міжнародним фондам та державній допомозі з Національного гуманітарного штабу по лінії Офісу Президента. Такий набір включає 10-12 кг найнеобхідніших продуктів харчування – м’ясні, рибні та овочеві консерви,борошно, крупи, печиво, сухе або згущене молоко,томатну пасту тощо. Тільки в Теплик ми привезли таких наборів близько 300», - коментує Андрій Кавунець.

Серед переселенців у громадах сотні дітей. Саме для них, нарівні зі школярами місцевих громад, сьогодні разом із вантажем гуманітарної допомоги, передали набори від міжнародної дитячої організації ЮНІСЕФ - м’ячі, волейбольні сітки, різний інвентар для активного дозвілля та якісне канцелярське приладдя.

Голова Краснопільської ТГ Катерина Романенко, приймаючи вантаж гуманітарки, повідомила: «На сьогодні в нашій громаді проживає 1200 переселенців, з них 360 дітей. Від самого початку мешканці нашої громади спільно надавали та продовжують надавати допомогу цим людям. Ми вдячні штабу ОВА, адже сьогоднішній вантаж дуже важливий для вимушених переселенців, які постійно потребують одягу, продуктів харчування, засобів гігієни та побутової хімії».

У Гайсинському районі офіційно проживають 23734 ВПО - з Харкова, Миколаєва, Донецька, Маріуполя. Географія місць, звідки прибувають біженці, постійно розширюється.

«Загалом район налічує 14 громад. Максимум в громадах проживає 5 тисяч вимушених переселенців, мінімум – 800, - зауважила Голова районної військової адміністрації Людмила Головашич. - Всі люди, які знайшли прихисток у громадах, отримують два види допомоги: перша – допомога від держави (2000 грн на дорослу людину, 3000 грн на кожну дитину або людину з інвалідністю), друга – це допомога від ООН, адже за кожною громадою закріплений певний донор (це 2000 грн на людину, але не більше 6600 грн на одну родину). Цю інформацію люди можуть отримати в соціальних закладах або дізнатися в старости села, якщо вони проживають в сільській місцевості».

Голова Гайсинської районної військової адміністрації відмітила, що сьогодні Гайсинщина зустрічає допомогу вже вп’яте, адже кілька громад району отримали гуманітарку раніше.

«Сьогодні таку допомогу передають Теплицькій, Соболівській та Краснопільській громадам, але всі громади району обов’язково отримають допомогу від Вінницької обласної військової адміністрації. Важливо, що запит на допомогу формується самими територіальними громадами при заповненні онлайн таблиці, тож людей забезпечують в обсязі, відповідно до потреб вимушених переселенців,- підкреслила Людмила Головашич.

Під час зустрічі секретар Теплицької селищної ради Оксана Сторожук розповіла, що з початку війни у громаді транзитом оселялось близько 5-6 тисяч осіб. Зокрема, перших 2 тижні громада приймала на ночівлю близько 300-400 осіб, які їхали на інші території. Вони зупинялись у приміщеннях соціальних закладів, садочків та шкіл.

Оксана Сторожук зазначила: «У громаді з початку війни проживає 2,5 тисяч переселенців, із них - 570 дітей. Всі вони офіційно зареєстровані й отримали відповідну довідку ВПО. Це люди переважно із Харківської, Луганської, Донецької, Миколаївської областей, були також із міст Буча, Ірпінь. Внутрішньо переміщені особи, які залишились на постійне проживання у громаді, розміщені у приватних будинках».

У громаді працює гуманітарний штаб, де спільними зусиллями волонтерів , громадських організацій і місцевих жителів надаються безкоштовно для ВПО одяг, засоби гігієни, дитяче харчування. Також організована видача продуктових наборів.

«Допомога від гуманітарного обласного штабу є надзвичайно важливою та необхідною для внутрішньо переміщених осіб, які на жаль, втратили все через війну»,- підкреслила Оксана Сторожук.

Як і всюди в містах і селах Вінниччини, у Гайсинському районі переселенці знайшли дах над головою, їжу і турботу. Але війна глибоко увійшла у їх свідомість, тож, здебільшого, таким людям дуже необхідна психологічна допомога. У Теплицькій громаді сьогодні працювали фахові психологи, які разом із заступником голови Вінницької районної військової адміністрації Тетяною Каменщук провели для дітей ВПО цікаві розвиткові заняття. Водночас артисти Вінницького обласного лялькового театру презентували для дітей громади виставу «Веселе мишеня», яка з радістю і вдячністю була сприйнята малятами.

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 2

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 3

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 4

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 5

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 6

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 7

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 8

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 9

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 10

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 11

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 12

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 13

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 14

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 15

Від обласного гуманітарного штабу привезли допомогу переселенцям трьох громад Гайсинського району - фото 16

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info