21 лют. 2022 17:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

516

0

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії?

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії?

Як працює ударно-хвильова терапія та які захворювання може вилікувати


Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії?

Метод ударно-хвильової терапії (УХТ) активно застосовують для лікування різних патологій опорно-рухового апарату. Акустичні хвилі низьких частот лікують пошкоджені суглоби, запальні процеси в кістках та м’язах. Вони «розбивають» сольові відкладення, знімають біль та покращують кровообіг, а в деяких випадках – повноцінно заміняють хірургічне втручання.

За словами лікаря-ортопеда-травматолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрія Конюка, ефект такого терапевтичного лікування можна відчути вже після однієї процедури.

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії?

Як працює ударна хвиля? Чи болюча процедура ударно-хвильової терапії? Скільки сеансів УХТ потрібно, щоб повністю вилікувати ту чи іншу патологію? Які захворювання опорно-рухового апарату можна вилікувати? Скільки часу триває процедура?

Відповіді лікаря-ортопеда-травматолога на ці та інші запитання, читайте в інтерв’ю.

Ударно-хвильова терапія застосовуються в багатьох медичних сферах, а розкажіть, будь ласка, про її роль в ортопедії та травматології?

Справді, ударно-хвильова терапія успішно застосовується в неврології, урології, косметології. І з кожним роком цей інноваційний, високотехнологічний метод терапевтичного впливу все більше набуває популярності, адже лікувальний ефект ударно-хвильової терапії дійсно чудовий.

В ортопедії та травматології УХТ практично незамінна, бо цей метод якнайкраще підходить для лікування наслідків багатьох травм.

Окремо треба зауважити, що процедури ударно-хвильової терапії ідеально підходять спортсменам, бо вони дозволяють зняти напруження в м’язах після тренувань, - так звану «крепатуру».

Нерідко на сеанси УХТ приходять люди, що мають велике фізичне навантаження на ноги, а також вінничани, які мають сидячу роботу: далекобійники, програмісти, бухгалтера та ін.

Як працює ударно-хвильова терапія? Що, власне, відбувається, до прикладу, із запальним процесом в м’язах під дією ударної хвилі?

Тут вся суть в акустичних хвилях низької частоти, які, проникаючи в тіло пацієнта впливають на болючу ділянку. Хвиля здатна проникати в уражені кісткові, хрящові, м’які тканини без будь-яких перешкод та затримок із мінімальним її спотворенням. То ж основна направлена дія хвилі буде максимально ефективною. Звукова хвиля при цьому нічого не руйнує та немає негативного впливу на інші органи чи тканини.

Якщо ж за допомогою ударно-хвильової терапії потрібно вилікувати, допустимо, запальний процес в м’язах, то хвиля буде призводити до мікророзривів у місці запалення. Під дією хвилі виникають мікросудини й починають виводитись ті речовини, які й спричиняють запальні процеси в організмі. Вже після першої процедури в пацієнта покращується кровообіг, зменшуються больові відчуття та запальні вогнища, відновлюється нормальний об’єм рухів у суглобах, а також покращується переносимість фізичних навантажень.

Після курсу УХТ зникає напруга в м’язах та больовий синдром, повністю відновлюється тонус та еластичність тканин, які могли бути пошкодженими через дегенеративні та трофічні зміни в кістках, хрящах, м’язах, через відкладення солі, порушення кровообігу, хронічний запальний процес.

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії? - фото 2


А при яких захворюваннях кістково-м’язового апарату буде помічною ударно-хвильова терапія?

Показань для призначення курсу УХТ є чимало. Так, ударно-хвильова терапія матиме чудовий лікувальний ефект при латеральному та медіальному епікондиліті ліктьового суглобу, метатарзалгії, ахілодиніях, ахілобурситах, а ще при запальних процесах в сухожиллях, зв’язках, суглобах – ентезопатії.

Плантарний фасцит (п’яткова шпора), трохантерин, тендиніти, міозити, бурсити, ентезопатії, фасцинальні синдроми, хвороба Хаглунда, - все це ефективно лікується за допомогою впливу ударних хвиль.

Тобто, як бачите, у дуже багатьох випадках можна допомогти людям за допомогою УХТ і це далеко не повний перелік усіх захворювань, що піддаються впливу ударних хвиль.

Ударно-хвильова терапія викликає болючі відчуття?

Це все індивідуально й залежить виключно від патології та больового порогу пацієнта. Інколи люди на першому сеансі відчувають помірний біль – незначні поколювання, які схожі, наприклад, до відчуттів під час лікувального масажу. Зазвичай цей незначний біль може відчуватись при запальних процесах. Однак частіше пацієнти не відчувають жодного дискомфорту. Тим більше, що лікар ортопед-травматолог завжди індивідуально підбирає для кожного пацієнта найкомфортніший ударний імпульс.

Робота низькочастотних хвиль дуже м’яка, вона діє точково. Імпульси активно стимулюють процес регенерації клітин та утворення нових капілярів. Ефект буде очевидним вже після першого сеансу.

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії? - фото 3


Скільки по часу, зазвичай, триває процедура ударно-хвильової терапії та скільки сеансів потрібно, щоб вилікувати ту чи іншу патологію опорно-рухового апарату?

Тут треба враховувати стан пацієнта та важкість перебігу захворювання. Якщо людина звернулась одразу, як тільки відчула дискомфорт в тій чи іншій ділянці тіла, лікар-орпопед-травматолог знайшов причину, поставив діагноз та приступив до лікування методом ударно-хвильової терапії, то може бути достатньо 3-5 сеансів.

Якщо ж патологія занедбана, турбує пацієнта протягом кількох років, причому хронічний стан хвороби постійно погіршується, то сеансів може бути потрібно 5-10, і їх варто повторювати 1-2 рази кожні наступні 6 місяців.

А сама процедура триває від 10-ти до 20-ти хвилин, в залежності від ділянки тіла. Її тривалість, інтенсивність ударної хвилі визначає фахівець, враховуючи особливості ситуації.

Від п’яткової шпори до сповільненої консолідації перелому: що можна вилікувати за допомогою ударно-хвильової терапії? - фото 4

Чи існують протипокази для ударно-хвильової терапії в ортопедії та травматології?

Так, їх небагато, але вони існують. Не можна проводити УХТ вагітним жінкам, людям, що мають захворювання кровотворної системи, інфекційні хвороби в гострій стадії, а ще доброякісні чи злоякісні новоутворення безпосередньо в ділянках тіла, які мають піддаватись впливу ударних хвиль.

Не можна ударно-хвильову терапію застосовувати до пацієнтів, які мають кардіостимулятори, мають проблеми зі згортанням крові.

Ось, в принципі і все.

Тому, якщо вас турбує біль в суглобах, кістках, м’язах, або ж ви відчуває певний дискомфорт при рухах, звертайтесь до лікаря-ортопеда-травматолога, фахівець визначить причину й обов’язково вам допоможе.

Записатись до лікаря-ортопеда-травматолога Лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Андрія Володимировича Конюка, можна зателефонувавши за номерами телефонів: 0 800 33 01 30 (безкоштовно з мобільного) та 067 33 77 697.