24 листоп. 2021 11:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Новини компаній
0

890

0

Відмінності кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок

Відмінності кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок

Як правильно вибрати взуття для спорту ✔️Огляд основних характеристик кросівок ☝ Відмінності для бігу та занять спортом✔️Особливості кросівок для спортивних ігор.


Відмінності  кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок

Чим відрізняються кросівки для бігу та занять спортом?

Існує багато видів кросівок, призначених для різних видів спорту: баскетбол, волейбол (https://styles.ua/ru/devushki/krossovki-dlya-voleybola/) атлетика, фітнес, біг. Про останні ми сьогодні й поговоримо.

Особливості бігових кросівок

Якісне взуття для бігу має бути з гарною амортизацією, легковагою, з дихаючого матеріалу. Чим краще кросівки облягатимуть ногу - тим легше в них бігати. Важливою є також надійна фіксація. Жорсткий задник тримає п'яту на місці, при цьому кросівки не повинні перетискати ногу і перешкоджати кровообігу. До інших важливих якостей кросівок для бігу відносять:

  • матеріал. Взуття повинне мати сітчасту вставку для гарної циркуляції повітря. Шкіра, замша або шкірозамінник не підходять для бігового взуття;
  • лінія підошви. Розташовується на підошві та забезпечує рівномірне навантаження на стопи, коліна та хребет;
  • підошва. Повинна бути оснащена додатковими вставками для покращення амортизації в районі п'яти та носіння. Вони зменшують ударне навантаження на стопи.

Відмінності  кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок - фото 2

Оптимальна вага кросівок - максимум 400 г. Купити кросівки бігові можна як у звичайному магазині, так і на онлайн-майданчиках.

Особливості кросівок для спортивних ігор

Кросівки для волейболу та баскетболу розраховані на постійну динаміку та часту зміну траєкторії гравця. Таке взуття повинне надійно фіксувати гомілкостоп і забезпечувати хороший контакт із поверхнею. Амортизація теж має значення, оскільки біг та стрибки є важливою частиною гри. Особливості жіночих та чоловічих кросівок:

  • високий задник для підтримки гомілкостопу;
  • піднятий носок;
  • товста та гнучка підошва.

Такі кросівки оснащені додатковим захистом сторін. Тенісні кросівки також мають захист з боків, оскільки гра передбачає рух у різні боки. Це головна відмінність таких кросівок від бігових.

Особливості кросівок для фітнесу

Для тренувань у залі підходять універсальні моделі. Не потрібна підошва з додатковою амортизацією, краще підійде твердий матеріал із піднятою п'ятою. Добре, щоб підошва була більш плоскою, це підвищує стійкість. Важливою є надійна фіксація. Такі кросівки не повинні ковзати по поверхні, тому на підошві має бути протектор із рельєфним малюнком. Для занять аеробікою можна використовувати бігові кросівки, але більш тонкою підошвою. Для танців хорошим варіантом стануть прості кеди чи балетки.

Відмінності  кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок - фото 3

Штангетки застосовують для занять тяжкою атлетикою. Це взуття призначається лише для спортсменів, які піднімають штангу. Вони жорстка конструкція, плоска підошва і невеликий підбор, який допомагає тримати рівновагу.

Висновки

Жоден із виробників спортивного взуття не рекомендує використовувати бігові кросівки для занять тяжкою атлетикою, тенісом, волейболом. Навіть для повсякденного носіння така модель не підходить. Конструкція кросівок враховує техніку бігу, пронацію стопи, наявність або відсутність плоскостопості. Під час бігу працюють зовсім інші групи м'язів, ніж під час ходьби чи гри у волейбол.

Головна відмінність полягає у підошві. В універсальних моделях підошва плоска, є підвищення в області п'яти.

Відмінності  кросівок для бігу та занять спортом - основні фактори, які слід враховувати при підборі кросівок - фото 4

Підошва взуття для бігу розрахована на те, що тіло завжди нахилене вперед, тому воно скошене. Крім цього, такі вироби розраховані на великі відстані, тоді як звичайні моделі швидко втрачають форму і деформуються. Професійні спортивні кросівки дорогі, але їхня якість відповідає ціні. Доступні ціни та широкий асортимент можна знайти в інтернет-магазинах.