1 серп. 2021 18:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Економіка
0

183

0

Відсьогодні у Вінниці зросла вартість проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах

Відсьогодні у Вінниці зросла вартість проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах

Тепер поїздка у муніципальному транспорті коштує 8 гривень


Відсьогодні у Вінниці зросла вартість проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах

Відсьогодні, 1 серпня, у вінницьких трамваях, тролейбусах та автобусах зросла вартість проїзду. Тепер поїздка у муніципальному транспорті коштує 8 гривень.

Як раніш повідомляли у Вінницькій міській раді, востаннє вартість проїзду в муніципальному транспорті Вінниці змінювалась три роки тому. Нині перегляд тарифу в першу чергу викликаний суттєвим здорожчанням усіх складових – від 30 до понад 60%. Крім того, через карантинні обмеження значно знизився обсяг перевезених КП «ВТК» пасажирів (електротранспортом – на 54,6%, автотранспортом – на 58,9%).

Тариф залишається соціально орієнтованим, проте для самого підприємства він буде збитковим.

Саме тому, КП «Вінницька транспортна компанія» навесні цього року звернулась до міської влади щодо підвищення тарифу на проїзд у громадському транспорті. Діючий тариф у Вінниці економічно необґрунтований.

Генеральний директор підприємства Михайло Луценко нагадує, що орієнтувались не на потреби транспортної компанії та розвиток муніципального транспорту, а на збереження соціального тарифу. Але за три роки значно зросли його складові. Водночас пасажиропотік у трамваях, тролейбусах та автобусах Вінниці лише за рік, з початком карантину, скоротився більш як вдвічі – на понад 55%. Всі ці чинники та призвели до необхідності збільшувати вартість проїзду.

Новий тариф складає 8 грн на всі три види муніципального транспорту: трамвай, тролейбус та автобус. І він залишиться соціально орієнтованим. Як і вартість електронного проїзного квитка.

Відсьогодні у Вінниці зросла вартість проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах

Вартість електронних проїзних документів залишається пільговою. Вінничанам, які часто їздять муніципальним транспортом, зручніше та вигідніше буде купувати електронні проїзні квитки. Їх ціна залишається пільговою. Безлімітний за кількістю поїздок місячний квиток коштуватиме 750 грн. А проїзний на 130 поїздок – 510 грн. Вартість студентського проїзного 255 грн, а учнівський місячний квиток коштуватиме 155 грн.

Отже, при купівлі електронного проїзного квитка на 130 поїздок їх вартість буде меншою: для громадян – на 51%; для студентів – на 75%, для учнів – на 85%.

Перегляд тарифів на проїзд триває по всій країні. У 2020-2021 роках тарифи на проїзд в електротранспорті підвищили в 11 містах. А вартість проїзду міськими автобусами змінили у 9 з 22-х. З травня за новими цінами платять за проїзд у Львові, з червня – у Краматорську. У місті Лева поїздка в муніципальному транспорті вартує від 8,5 до 10 грн, у Краматорську – від 8 до 10 грн. В процесі перегляду тарифів такі міста як Дніпро, Маріуполь, Івано-Франківськ, Луцьк, Дрогобич та Полтава.

Нагадаємо, з 1 червня у Вінниці зріс проїзд у маршрутних таксі. Планується, що у всіх маршрутках запрацює безготівкова форма оплати проїзду, нині встановлюють валідатори.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info