29 трав. 2020 11:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

71

0

Відсутність тестів на COVID-19 та скарги від пацієнтів – у Вінницькій обласній психлікарні №2 виявили порушення

Відсутність тестів на COVID-19 та скарги від пацієнтів – у Вінницькій обласній психлікарні №2 виявили порушення

Станом на 28 травня у лікарні перебували 96 пацієнтів


Відсутність тестів на COVID-19 та скарги від пацієнтів – у Вінницькій обласній психлікарні №2 виявили порушення

Представники Офісу Омбудсмана України здійснили моніторинговий візит до Вінницької обласної психіатричної лікарні №2 з метою перевірки дотримання прав людини в умовах карантинних заходів із запобігання та поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-19.

«Станом на 28 травня у лікарні перебували 96 пацієнтів, персонал закладу забезпечений засобами індивідуального захисту, проводиться підготовка медичного персоналу з питань епідеміології, клінічного перебігу, діагностики коронавірусу COVID-19, проводиться щоденний температурний скрінінг персоналу та пацієнтів, затверджено клінічний маршрут пацієнта з підозрою на COVID-19, заклад забезпечено дезінфекційними засобами відповідно до потреби, противірусними та жарознижуючими лікарськими засобами, участь пацієнтів у судових засіданнях під час карантину забезпечено в режимі відеоконференцій», - повідомляє прес-служба Офісу Омбудсмана України.

Разом з тим, під час моніторингового візиту було виявлено ряд недоліків, які, за твердженням перевіряючих, можуть вплинути на стан поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Зокрема, на КПП при в’їзді на територію закладу зранку (на початку візиту) був відсутній відповідальний працівник, будь-яка інформація про карантин та карантинні заходи на КПП відсутня, дезінфекційна обробка не проводиться, на вході до адміністративного корпусу та до відділень наявні лише оголошення про карантин, інформація про запроваджені у зв’язку з ним заходи відсутня, не здійснюється контроль за дотриманням маскового режиму – працівники не завжди дотримуються його на території закладу

Лікарня не забезпечена швидкими тестами на грип А та В, SARS-CoV-19, витратними матеріалами для відбору проб для проведення лабораторних досліджень. У наявності лише 1 безконтактний термометр, немає дезінфекційних обприскувачів, не вистачає дезковриків. Не фіксуються показники температурного скринінгу відвідувачів (родичів, адвокатів, правоохоронців), які контактують з пацієнтами. Не проводиться контроль за дезінфекційною обробкою посилок та передач, журнал обліку кварцування в одному з відділень заповнено наперед до 30.05.20, не у всіх санітарних кімнатах закладу наявне рідке мило, серветки/паперові рушники, дезрозчини.

Пацієнти звертались зі скаргами на неможливість спілкування з рідними по телефону.

За результатами візиту надано рекомендації керівництву закладу. Детальний звіт буде направлено до зацікавлених відомств для негайного реагування та виконання наданих рекомендацій.

Нагадаємо, що станом на ранок 29 травня на території Вінницької області зареєстровано 1417 підозр на коронавірус. У 957 випадках виявлено коронавірус, в тому числі у 74 дітей.

Вінниця.info