1 лют. 2021 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Культура
0

160

0

Як на Вінниччині планують відзначити 150-у річницю з дня народження Лесі Українки

Як на Вінниччині планують відзначити 150-у річницю з дня народження Лесі Українки

У Вінницькій області святкування планують проводити в музеях і бібліотеках


Як на Вінниччині планують відзначити 150-у річницю з дня народження Лесі Українки

25 лютого виповниться 150 років з дня народження відомої української письменниці, поетеси та громадської діячки Лесі Українки. З нагоди пам’ятної дати в Києві планують організувати урочисті заходи. До святкувань планують долучитися і на Вінниччині.

Про це журналісту Вінниця.info під час пресконференції 1 лютого розповіла керівниця управління культури та мистецтв ОДА Ольга Дернова.

«Ми врахували таку поважну дату в плані роботи управління культури і мистецтв Вінницької ОДА. Спільно з Музеєм марки імені Якова Балабана плануємо провести спільні заходи. Адже в музеї є такі артефакти, які пов’язані з Лесею Українкою. В кожній бібліотеці територіальних громад, наших бібліотеках обласного підпорядкування, які працюють в режимі карантину, в режимі онлайн, намагатимемось якомога активніше висвітлити цю тему. Також плануємо заходи і в онлайн-просторі, і, якщо карантин дасть можливість, в рамках круглих столів, і переглядів літератури. Плануються книжково-ілюстративні виставки, віртуальні виставки. Якщо дозволятиме карантин, це відбуватиметься активніше, а якщо ні – в онлайн-просторі. Ми обов’язково відзначимо таку поважну дату», – каже Ольга Дернова.

Як на Вінниччині планують відзначити 150-у річницю з дня народження Лесі Українки

Варто зазначити, що 29 січня на сайті Офісу Президента опублікували Указ 32/2021, відповідно до якого в Києві мають відбутися урочисті заходи до 150-ї річниці від дня народження Лесі Українки. Рекомендували провести подібні заходи й органам місцевого самоврядування.

«1. Кабінету Міністрів України:

1) забезпечити затвердження плану заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки, передбачивши, зокрема:

  • проведення у місті Києві урочистого заходу з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки;
  • проведення закордонними дипломатичними установами України заходів, присвячених 150-річчю від дня народження Лесі Українки;
  • широке висвітлення заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки;

2) вирішити в установленому порядку питання щодо фінансування заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки.

2. Обласним, Київській міській державним адміністраціям:

  • затвердити регіональні плани заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки;
  • сприяти ініціативам громадськості з реалізації заходів зі вшанування пам’яті та популяризації творчості Лесі Українки.

3. Рекомендувати органам місцевого самоврядування сприяти проведенню заходів із відзначення 150-річчя від дня народження Лесі Українки», – йдеться в документі.

Нагадаємо, на Вінниччині запланували створити єдиний музейний електронний квиток.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі ‒ https://t.me/vinnitsa_info.

Вінниця.info, фото на головну – ілюстративне