26 трав. 2022 22:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

127

0

Вік волонтерству не завада: 90-річний житель Вінниччини плете маскувальні сітки для військових

Вік волонтерству не завада: 90-річний житель Вінниччини плете маскувальні сітки для військових

Сплів уже більше сотні камуфляжного маскування


Вік волонтерству не завада: 90-річний житель Вінниччини плете маскувальні сітки для військових

У свої 90 років вінничанин Сергій Возюк плете маскувальні сітки й одразу передає українським військовим на передову. Дідусь працює майже цілодобово п’ять днів на тиждень. Загалом допомагає бійцям ще від 2014–го. Сплів уже більше сотні камуфляжного маскування.

Про це пише ТСН.

«Це 39-та сітка від весни, як почалася епідемія. А так понад сто сіток, якщо гуртом брати, що я зв’язав», – каже чоловік.

Кожна довжиною понад 4 метри і 2 завширшки. Аби сплести одну сітку – працює майже цілодобово п’ять днів.

«День ріжу, ввечері сутеніє, йду до хати, до 12 годин я ріжу, ну кілька годин відпочиваю, бо поперек», – каже волонтер.

Матеріалами забезпечують інші волонтери. Василь Кізка привозить клаптики камуфляжу, які забирає зі швейної фабрики.

«Він жити не дає, коли в нього закінчуються матеріали, він може подзвонити, коли захоче. Він дуже сердиться, коли я привіз невчасно і він має простій. Простояв годину там чи півтори – і він дає мені прочухана», – розповідає Василь.

Волонтери також відправляють готове маскування на передову. Дід Сергій має подяки від багатьох батальйонів, яким він плів захист. А ще за смаколики, бо пенсіонер передає на фронт усю свою консервацію. Варення, джеми та лісові гриби заготовлює бійцям щосезону. Дбає про захисників, бо ж і у нього зараз на передовій двоє онуків.

«Йому не треба ніякого фотозвіту, відео. Він каже, Бог все бачить, ми працюємо для України», – розповідає про чоловіка волонтер.

Себе ж пан Сергій вважає справжнім бандерівцем. Син «ворога народу» – знає ціну свободи ще з дитинства. Його батька, звичайного селянина, радянська влада в 39-му році запроторила на Колиму.

«Ворог народу, КРД, 58 стаття, контрреволюційна діяльність. Дітям мастили хліба маслом і повидлом, на перерві давали, а мені не давали, бо я син ворога народу», – розповідає Сергій.

Сергій Вознюк, який пережив два голодомори, Другу світову і батькове заслання, тепер щоночі, каже, думає про нинішню війну.

«Росія сама не знає, що їй треба. Чого він напав, бо мізків в нього нема, вони без України все рівно, що плуг без коня», – переконаний дідусь.

Його село на кордоні із Придністров’ям, і найбільше літній волонтер боїться побачити рашистів у себе вдома. Тому каже, допомагатиме українській армії, скільки стане сил.


Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info

title