8 верес. 2010 10:37

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

46

0

Віктор Максимишин: Наша головна мета - не тотальне карання винних, а наповнення бюджету

Віктор Максимишин: Наша головна мета - не тотальне карання винних, а наповнення бюджету

актуальне інтерв’ю


Віктор Максимишин: Наша головна мета - не тотальне карання винних, а наповнення бюджету

Бізнес-структури Вінниччини неодноразово в пресі заявили про посилення тиску силових та контролюючих органів. Лунали звинувачення про знищення малого та середнього бізнесу. Контролери ж стверджували, що боротьба з тіньовим сектором економіки неодмінно супроводжується заявами про політичні замовлення і розправи. Прояснити ситуацію ми спробували у розмові з першим заступником голови – начальником управління податкової міліції ДПА у Вінницькій області Віктором Максимишиним.

 

Віктор Максимишин: Наша головна мета - не тотальне карання винних, а наповнення бюджету

- Останнім часом на рівні обласної влади заговорили про посилення податкового тиску на бізнес і збільшення кількості перевірок підприємств. У числі «потерпілих» від перевірок називають відомі не лише в області, але й в Україні підприємства. Чи були насправді у діяльності бюджетоутворюючих підприємств порушення податкового законодавства?

- Про «податковий тиск» і перевірки чомусь говорять не посадовці підприємств, де ці перевірки проводяться, а політики. Між тим, кількість перевірок не змінилася, вони проводяться у звичному режимі, і від більшості суб’єктів господарювання жодних нарікань на дії податківців не надходить. Розмови про тиск на бізнес і податковий «безпрєдєл», як правило, починаються тоді, коли мова заходить про повернення з бюджету податку на додану вартість (ПДВ). Щойно податкова перевірка виявляє незаконність заяви на відшкодування цього податку, з трибун звучать обвинувачення у знищенні бізнесу, який наповнює бюджет податками і дає робочі місця. Однак замовчується те, що підприємство, інвестуючи у виробництво, грубо кажучи, 70 мільйонів гривень, на відшкодуванні ПДВ повертає собі з бюджетної казни 60 мільйонів і вимагає ще близько 100 млн. Яка ще держава надає подібні «пільги» для бізнесу, і про який податковий тиск тут можна говорити? Або ще приклад. Підприємство звітує, що кожен місяць забезпечує надходження до бюджету десятків мільйонів гривень. Під час перевірки з’ясовується, що майже вся названа сума – лише один із видів податкового збору, тоді як основних податків – на прибуток та на додану вартість не сплачено майже зовсім. За результатами перевірки підприємству донараховано більше 30 мільйонів гривень податку на прибуток.

Слідчими податкової міліції порушені і невдовзі будуть передані до суду кримінальні справи відносно великих підприємств-виробників Вінниччини. Ми працюємо у рамках закону, і будемо боротися до кінця, не зважаючи на заяви про «розправи» і «тиск».

 - І які ще на сьогодні результати роботи вашої служби?

- Головними завданнями податкової міліції були і залишаються боротьба зі злочинністю у сфері оподаткування та забезпечення надходження коштів до держаного бюджету. Разом із тим, сьогодні основні сили кинуті на боротьбу з тіньовим сектором економіки. Зокрема, маємо відпрацювати 43 підприємства області, які при річному валовому обороті понад 70 млн. грн. податку на прибуток сплачують менше 1%. На сьогодні перевірено 31 із них, за результатами перевірок донараховано більше 81 мільйона гривень, близько 20 мільйонів зменшено заявленого до відшкодування ПДВ. У підсумку операція забезпечує надходження до бюджету сотень мільйонів гривень, а це ті кошти, які спрямовувалися в тіньовий обіг. До слова, податківці перевіряють не лише саме підприємство, але й відслідковують увесь ланцюг проведених ним фінансово-господарських операцій на предмет виявлення фіктивних фірм, з допомогою яких підприємство ухиляється від сплати податків.

Також триває загальнодержавна операція «Щит», направлена на протидію незаконному переміщенню товарів через державний кордон та їх подальшому обігу, зокрема, на Вінниччині. За час здійснення заходів у рамках операції виявлено 33 порушення, майже половина з них – 16 – відносно імпортерів. В більшості на територію області незаконно завозяться товари підакцизної групи (алкогольні й тютюнові вироби), а також побутова техніка. Приміром, у мешканця райцентру Калинівка наші співробітники вилучили більше 10 тонн спирту на суму понад 700 тисяч гривень, який він зберігав для приготування фальсифікованих алкогольних напоїв та подальшої їх реалізації.

Загалом вилучено незаконно ввезених на митну територію України товарів на суму 3,3 млн. грн., викрито 8 злочинів.

Віктор Максимишин: Наша головна мета - не тотальне карання винних, а наповнення бюджету - фото 2


- Одним із способів ухилення від сплати податків є конвертаційні центри...

- Конвертаційний центр є одним із основних засобів виведення оборотних коштів суб’єкта господарювання в тіньовий обіг. Через рахунки фіктивних фірм проводяться кошти як оплата за товар чи послугу (як правило такі, що існують лише на папері) і зрештою знімаються готівкою. Кілька місяців тому податкові міліціонери Вінниччини викрили конвертаційний центр, що діяв на території області. Одного з організаторів затримали якраз у момент зняття готівки з рахунку – понад 100 тисяч гривень. Під час обшуку у нього в помешканні вилучили печатки фіктивних фірм, чисті бланки накладних, рахунків із відтисками печаток. Через рахунки центру пройшло близько 12 млн. грн. за начебто придбану сільгосппродукцію. Згаданий співорганізатор конвертаційного центру, якого затримали під час зняття готівки в банку, був затриманий в ізолятор тимчасового тримання. Зараз він знаходиться під слідством. Ще один – третій з початку нинішнього року конвертаційний центр податківці викрили кілька тижнів тому. Група вінничан сприяла ряду підприємств і фірм в ухиленні від сплати податків та конвертації грошових коштів шляхом імітування фінансово-господарської діяльності зі спеціально створеними фірмами. Протягом року у готівку було переведено близько 9 мільйонів гривень. Зараз усі рахунки фірм заблоковані, за місцем помешкання організатора та співучасників центру проведені обшуки. Порушена кримінальна справа.

Суми коштів, які проходять через рахунки конвертаційних центрів, становлять від кількох десятків до сотень мільйонів гривень. Разом із варто знати, що податкова міліція розкриває «конверт» досить швидко, а покарання за незаконну діяльність – 5-10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

- Проте, вітчизняне законодавство за економічний злочин передбачає або штраф, менший за суму завданих збитків, або ж позбавлення волі. Чи не вигідніше для бюджету було б карати гривнею, примусивши порушника повернути вкрадене в кількакратному розмірі?

- Ми не ставимо собі за мету посадити до в’язниці всіх неплатників податків. Наше завдання – повернути державі вкрадені у неї податки. При цьому зловмисник має знати, що йому неодмінно доведеться відповідати за скоєне порушення закону. Досить показовою в цьому сенсі є кримінальна справа, по якій щойно завершене розслідування. Головного бухгалтера вінницького підприємства звинуватили в умисному ухиленні від сплати податків. Основним видом діяльності підприємства була торгівля продукцією сільського господарства. Серед іншого операції купівлі-продажу товарів здійснювалися із місцевою підприємницею. Однак при автоматизованому співставленні декларацій із ПДВ обох суб’єктів господарювання з’ясувалося, що активні торговельні відносини між підприємством та підприємницею були лише імітацією. В ході дослідчої перевірки встановлено, що головний бухгалтер підприємства умисно ухилилася від сплати податків на прибуток та на додану вартість на суму майже 3 мільйони гривень. Посадовці підприємства, не чекаючи вироку, повністю відшкодували завдані державі збитки – усі 3 мільйони. У зв’язку з цим справа передана до суду для звільнення головбуха від кримінальної відповідальності.

Загалом з початку року силами податкової міліції забезпечено надходження до бюджету більше 31,4 мільйонів гривень.

- До речі, і ця справа вкотре підтверджує, що одним із основних елементів махінацій у сфері сплати податків є ПДВ. Скільки фактів незаконного відшкодування ПДВ було виявлено в цьому році і на яку суму?

- З початку нинішнього року встановлено 39 фактів необґрунтованої заяви на відшкодування ПДВ. Відмовлено у відшкодуванні цього податку на суму 41,7 млн. грн. Далеко не завжди незаконно заявляють до відшкодування мільйони гривень ПДВ, часто підприємства та фірми обмежуються кількома сотням тисяч – залежно від фінансових оборотів.

 

Наталья Журбенко, для ВИННИЦА.info


0
0