8 лют. 2012 18:36

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Політика
0

89

0

Віктор Маліновський став головним вінницьким «Чесноком»

Віктор Маліновський став головним вінницьким «Чесноком»

У Вінниці створено координаційну раду громадського руху «Чесно», який збирається моніторити політиків, що хочуть йти на вибори у парламент


Віктор Маліновський став головним вінницьким «Чесноком»

У Вінниці створено регіональну платформу громадянського руху «Чесно», який буде моніторити чинних депутатів та кандидатів до майбутнього парламенту на відповідність «критеріям доброчесності».

Координатором вінницької платформи «Чесно» обрано голову профспілки «Голос народу» Віктора Маліновського, який має серед вінничан суперечливу репутацію із кримінальним присмаком. Його кандидатурі віддали перевагу представники 13 із 21 організації, що зголосились взяти участь у започаткуванні регіональної ініціативи.

Столичні учасники презентації, зокрема, ініціатор кампанії «Новий громадянин», колишній керівник Секретаріату Президента Віктора Ющенка та віце-прем’єр-міністр з євроінтеграції Олег Рибачук, представник Всеукраїнської профспілки «Народна солідарність» Олексій Кляшторний та активістка ГО «Центр UA» Світлана Заліщук запевнили, що кампанія не фінансуватиметься жодною з фінансово-політичних груп і буде незаангажованою, а результати залежатимуть винятково від думки громади.

«Ми говоримо про шість елементарних речей, яким, на жаль, не відповідає переважна більшість, якщо не всі 100% нинішніх народних депутатів, що, насправді, є великою трагедією. Люди зараз обирають за принципом «Юля, Коля чи Наташа мені подобається, друг порадив чи гречку дали». На жаль, виборець зараз дуже розгублений. Ми бачимо, що майже 40% не знають, за кого голосувати, чекають когось, хто «сподобається». Ми проаналізували досвід багатьох країн: цей принцип фільтрації там спрацював. Якщо людям даєш чіткі елементарні критерії і виборець побачить, що претендент їм не відповідає, виборець починає думати. Я розумію, що тим, хто нині у Верховній Раді вже тавро нема куди ставити, але нам пропонують нові обличчя, які кажуть, що будуть творити інше політичне життя. Як їх примусити це робити? Тільки таким шляхом», – сказав Рибачук.

Здавалося, дуже гарна та вкрай необхідна для нашого суспільства річ, адже оцінювати політиків рух «Чесно» планує за 6 критеріями:

- відсутність фактів порушень прав і свобод людини;

- відповідність задекларованих доходів способу життя;

- незмінність політичної позиції відповідно до волевиявлення виборців;

- особисте голосування в парламенті;

- непричетність до корупційних дій;

- участь у засіданнях парламенту та роботі комітетів.

Проте, репутація вінницького координатора руху «Чесно» Віктора Маліновського, який «засвітився» фігурантом не в одній кримінальній справі стосовно фінансових махінацій та відомий, як один із головних знищувачів колись флагмана вінницької промисловості – лампового заводу, що на «Тяжилові», ефективність та відповідність презентованій меті руху у багатьох вінничан може викликати великий сумнів у її успішності. Принаймні на теренах Вінниччини.

Довідка

Громадський рух ЧЕСНО започатковано групою зацікавлених активістів спільно з представниками партнерства "Новий Громадянин". Рух утворився 29 жовтня 2011 року під час акції "Фільтруємо парламент за 24 години" - рівно за рік до чергових парламентських виборів в Україні.

Мета Руху - активізувати суспільство, щоб очистити майбутній парламент від недостойних депутатів. Символ кампанії – часник - засіб дезінфекції та боротьби з нечистою силою.

ВИННИЦА.info


0
0