1 груд. 2020 10:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:51
Здоров‎’‎я
0

139

0

ВІЛ-позитивних вінничан від COVID-19 рятує по-життєва антиретровірусна терапія

ВІЛ-позитивних вінничан від COVID-19 рятує по-життєва антиретровірусна терапія

Світ сьогодні відзначає день боротьби із ВІЛ/СНІДом


ВІЛ-позитивних вінничан від COVID-19 рятує по-життєва антиретровірусна терапія

1 грудня у світі відзначають День боротьби із ВІЛ/СНІДом. Щороку від Вінницького обласного центру, де займаються профілактикою та лікуванням цієї хвороби, у центр міста виїжджає мобільна лабораторія. У середині мікроавтобусу можна пройти безкоштовне тестування на ВІЛ, гепатит. У цьому році також на коронавірусну інфекцію. Прийом триває з 12 до 17 години біля Водонапірної вежі по вул. М. Оводова.

Напередодні редакція Вінниця.info зустрілась з Ігорем Матковським, директором Вінницького обласного центру профілактики та боротьби із СНІДом. Він розповів, про ситуацію з кількістю уражених вірусом імунодефіциту в регіоні. Та як такі пацієнти переживають короновірус.

«Більше 3000 людей у нас знаходяться під медичним наглядом. Більше 2000 пацієнтів на по-життєвому антиретровірусному лікуванні. Тобто, тенденції вони фактично такі, як і були. І які зберігаються останні 10-12 років. І ключовий шлях передачі залишається – це небезпечна сексуальна поведінка. Тобто секс без використання презервативів. На що я в принципі і наголошую. Завжди. І зараз так само. Тобто, коронавірус, коронавірусом, а безпечний секс як був, так і має залишатися», - підкреслює Матковський.

Від початку пандемії лише кількох людей із статусом ВІЛ-позитивного уразив коронавірус.

«Пацієнти з ВІЛ-інфекцією також заражаються коронавірусом. Таких пацієнтів у нас вже кілька було. Але фактично, у них так само перебігає коронавірусне захворювання, як і у людей без ВІЛ-інфекції. Хоча, деякі нюанси є. А саме це те, що додатково ці люди приймають по-життєву антиретровірусну терапію. А ми пам’ятаємо, що у SARS-CoV-2, так само і знаходиться геном вірусу імунодефіциту людини. Так що великої кількості пацієнтів ВІЛ-інфікованих з коронавірусом, в принципі ми не очікуємо. Напевно, це буде все ж таки пов’язано з по-життєвим прийомом антиретровірусних, тобто, противірусних препаратів», - продовжує Ігор Анатолійович.

На минулому тижні, коли в Європі тривав тиждень тестування на ВІЛ, мешканці області могли перевірити своє здоров’я у мобільній лабораторії.

«У травні не проводили масових акцій у зв’язку із жорстким карантином. Але деякі акції вирішили проводити. Маємо пристосовуватися до нових умов життя та праці. Якщо говорити про епідеміологічну ситуацію, то з одного боку, вона нібито краща. Тобто, мається на увазі, що менша кількість людей, у цьому році, 2020 виявлено з ВІЛ-інфекцією і СНІДом. І ми це розуміємо чому. Тому, що нахил, щодо медичних послуг він зроблений у бік коронавірусу. І десь, орієнтовно на відсотків 20-25 у цьому році буде виявлено менше. Тільки через те, що увага прикута зовсім для інших медичних потреб. І у зв’язку з іншими медичними викликами», - констатує Матковський.

Нагадаємо, при обласному СНІД-центрі розширяють лабораторію для тестування COVID-19. На його базі буде нова обласна інфекційна лікарня.

Новини в зручному форматі в нашому телеграм каналі - https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info