18 черв. 2018 14:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

86

0

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж

 Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж


Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж

 Немирівська міська об’єднана громада утворена в грудні 2016 року. До її складу увійшло шість місцевих рад, створено 5 старостинських округів. Населення - 16568 чоловік. З часу створення ОТГ, коли в результаті реформи децентралізації громада отримала більше повноважень та фінансових ресурсів, значну увагу приділяють закладам освіти та наданню соціальних послуг. Лише за минулий рік провели термореновацію будівлі ДНЗ №3, в іншому дитсадку замінили вікна і планують провести утеплення. Для школярів профінансували перебування в пришкільних таборах та виділили 250 тис. гривень з міського бюджету на оздоровлення дітей. Так як в складі ОТГ досить багато сіл, де в переважній більшості мешкають літні люди, в 2017 році створили комунальну установу Немирівський міський територіальний центр соціального обслуговування. Центр обслуговує 125 громадян, з них 57 – по місту і 68 – в селі. Аби соцпрацівникам зручніше було добратись до підопічних, для них закупили 10 велосипедів «Україна».

Енергоефективний дитсадок

ДНЗ №3 «Дзвіночок» - найбільший дитсадок в Немирівській ОТГ. В дитсадку 10 вікових груп, 265 дітей. Будівля дитсадка зведена в 1965 році. В минулому році замінили вікна, дах, зробили утеплення, аби заощадити на енергоносіях, адже заклад опалюється газом.

«Раніше фінансування в нас було недостатнє. З району нам давали копійки, міська рада дофінансовувала. Лише після утворення ОТГ, минулого року ми змоги провести повну термореновацію будівлі.

Минулоріч було оновлено обладнання в харчоблоці, закуплено комп’ютерну техніку, проведено якісний Інтернет і починаємо робити ремонти в приміщенні дитсадка.

Але освітній процес завжди був на першому місці. В нас введені посади вчителя хореографії, вчителя англійської мови і батьки мають змогу безоплатно розвивати своїх дітей. Тому в Немирові Центри розвитку дітей не приживаються», - розповідає завідувач ДНЗ №3 Олена Поліщук.

Найближчим часом планують замінити і систему опалення.

«Система стара, на опалення йде багато води. Більше трьох кубів у нас закачується в систему», - додала О. Поліщук.

 

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 2

Дитсадок «Пролісок»: розвиток мовлення і фрукти до столу з власного саду

В дитсадку «Пролісок» 6 груп різного віку (136 діток), серед яких і група малюків від 1 до 2 років. Це єдиний в громаді ДНЗ, де є логопедична група, в якій 12 діток. Дітки в групі перебувають безкоштовно, але за спеціальним заключенням медико-педагогічної комісії.

«Ми подивились стан і прогнози. Зараз кожна п’ята дитина потребує допомоги логопеда. Важкі вади мови ми не беремось виправляти, а з легкими успішно справляємось. Результат: діти, які на початку року не розмовляють, на перші свята, які в нас починаються в жовтні, вільно розповідають вірші, дають відповіді на питання, можуть коротко переповісти історію.

Головне завдання дитячого садочку – розвивати компетенцію дітей, привчати до самообслуговування, розвивати їх фантазію, увагу, спостережливість», - розповідає директор дитсадка Людмила Мельник.

У цьому дитсадку замінили вікна і планують провести утеплення будівлі, яка зведена в 1981 році. На це використовують кошти місцевого бюджету.

«Майже 90% коштів на ремонт – за рахунок бюджету ОТГ. Голова дав завдання, щоб взагалі батьківських грошей не брати на ремонти та на різні заходи в школах і дитсадках», - говорить начальник Немирівського міського відділу освіти Анатолій Пасічник.

На території ДНЗ багато плодових дерев. Дозріли вишні, директор закладу каже, що ягоди та груші з яблуками, які достигають восени використовують для приготування страв та компотів для діток.

«Вчора були пиріжки з вишнями, вареники. Маємо свою аличу абрикоси. Фрукти і ягоди сушимо, взимку варимо дітям компоти», - розповідає Людмила Мельник.

 

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 3

Літнє дозвілля школярів

В 2018 році у Немирівській ОТГ з бюджету виділили 250 тис. гривень на оздоровлення дітей і 250 тис. гривень на перебування дітей в пришкільних таборах.

«Ми в таборі три тижні. 25 травня закінчили навчанні і на другий день вже в таборі. У нас тут різні конкурси, зарядки, квести, подорожі…», - розповідають діти з НВК №1.

«Діти задоволені, в табір ходять залюбки. В нас кожен день тематично розписаний. Сьогодні, наприклад, День олімпійця. В таборах діти від 7 до 15 років», - говорить Валентина Бондарчук заступник директора з виховної роботи НВК №1 м. Немирова.

В Немирівській ОТГ планують створити літній табір відпочинку на базі школи в с. Стрільчинці. Зараз там навчається лише 25 дітей, а в Немирові вже створена опорна школа. Аби зберегти будівлю, в громаді вирішили заклад не закривати, а перепрофілювати - облаштувати там літній дитячий табір відпочинку. Місця в селі мальовничі – на березі Південного Бугу.

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 4 

«Лєна і водичку принесе і город прополе…»: в ОТГ створили Центр соціальних послуг і закупили велосипеди соцпрацівникам

В Немирівській ОТГ створили комунальну установу Територіальний центр соціального обслуговування, аби не залишати поза увагою одиноких літніх людей. Центр почав працювати в липні минулого року, там функціонує відділення надання соціальної допомоги вдома. Основним завданням є виявлення одиноких громадян, які за висновками медичних установ потребують соціальної допомоги.

«Насьогодні в нас є таких 125 громадян (57 – по місту і 68 – в селі), яких обслуговує 13 соціальних працівників. В квітні для соцпрацівників придбали 10 велосипедів «Україна».

Соціальні робітники в день обслуговують 3 – 4 підопічних, долають досить великі відстані, щоб полегшити їх роботу, купили велосипеди. Соцпрацівники доставляють продукти харчування, господарчі товари, медикаменти, надають допомогу в приготуванні їжі, прибиранні помешкання…», - говорить керівник Центру Валентина Кононенко.

Однією з підопічних Центру є жителька с. Гуньки Галина Василівна Вечірко. Жінка самотня. Хоч має сина, але він проживає в іншій країні, до матері навідується раз на рік. По господарству Галині Василівні допомагає соціальний працівник Олена Возна.

«Ой вона мені все робить. Лєна і в городі сапає, і водичку приносить і листячко горне… Вона приходить до мене двічі на тиждень. Спасибі всім, що така допомога є», - каже пані Галина.

 

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 5

Об’єднані громади мають можливості долучатись до міжнародних проектів, аби покращувати життя своїх людей. Немирівська ОТГ теж зробила крок.

«Два тижні тому ми приєднались до Угоди мерів. Ця угода дозволяє долучитись до європейських проектів. Є різноманітні програми. На якомусь етапі складно розуміти, що ми маємо зробити, потрібні рецензії та експертні висновки, але в нас вже працюють люди над тим, щоб розробити проекти», - говорить голова ОТГ Віктор Качур.

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 6

Заступник мера Олександр Хіхлач уточнює, що їх заклади освіти роблять перші кроки аби налагодити міжнародну співпрацю.

«Школи беруть участь в написанні проектів. Нещодавно ДНЗ «Дзвіночок» подавав проект на грант для створення дитячого майданчика створення маленького футбольного поля. Перша школа подавала на посольство Німеччини на оновлення обладнання харчоблоку. Ми поки що починаємо працювати. Процес досить не швидкий, потрібні напрацювання», - говорить О. Хіхлач.

ДНЗ "Пролісок"

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 7

 

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 8

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 9

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 10

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 11

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 12

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 13

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 14

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 15

Пришкільні табори Немирівської ОТГ

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 16

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 17 Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 18

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 19 Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 20

 Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 21

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 22

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 23

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 24

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 25

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 26

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 27

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 28

Соціальна домопога одиноким людям похилого віку

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 29

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 30

Від найменших – до найстарших. Як в ОТГ на Вінниччині виховують дітей і дбають про літніх людей. Фоторепортаж - фото 31

Вiнниця.info