2 лют. 2023 10:01

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Суспільство
0

852

0

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди

Ростислав мріяв відсвяткувати випуск у себе на Батьківщині


Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди

Розв’язана Росією війна знищила плани і мрії багатьох українців, відібрала життя і поламала долі…. Молодий військовий із Тульчина Ростислав Покиньчереда ще на початку 2022-го планував з однокурсниками вдома відсвяткувати випуск із військової академії. Але як тільки окупанти вдерлись в Україну, він доєднався до лав ЗСУ. Попри молодий вік.

Історію короткого життя розвідника розповіла кореспонденту Вінниця.info мама Ростислава - Тетяна Покиньчереда.

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди

«Ростислав був звичайною дитиною. Не любив бути сам, якщо я на кухні, він бавився поруч. Ще дошкільням, я записала сина на бальні танці. Його старший брат теж ходив. З початкової школи Ростислав полюбив математику. Коли я його за руку не водила, він хитрував: казав, що йде на танці, а сам біг на футбол. Згодом, він почав займатися спортом і в цьому себе знайшов. Дуже любив футбол протягом всього короткого життя. Він ходив у спортивну школу, їздив на змагання. Куди футбол- туди і він. В школу на уроки мені доводилось будити синів вранці, а от якщо футбол, то навіть о шостій годині ранку будити не потрібно - самі швидко прокидаються, збираються», - розповідає Тетяна.

Під час закінчення навчання у школі Ростислав обдумував куди піти далі. Душа і тіло тяжіли до спорту. Батьки радили стати тренером, чи вчителем фізкультури. Мама героя, до речі, вчителює в школі. Одного дня Ростислав прийшов додому і твердо заявив: «Йду у військову Академію!»

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди - фото 2

«Вибір стати військовим він зробив взимку, коли був в 11 класі. Всю осінь 2017 року він ходив на додаткову підготовку до ЗНО. Став думати куди йти навчатись. Потім син каже: «я хочу стати військовим!». Хотів бути прикордонником, але не пройшов медогляд. В 2018 році він поступив у Військову Академію в Одесі. Ростислав любив море. Тішився, що зміг бачити його і чути його шум. Якраз в 2022 році він закінчував навчання. Планував приїхати та відсвяткувати впуск у нас на дачі.

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди - фото 3

Однак настало 24 лютого – день, який змінив усе. Син швидко подорослішав, і всі його товариші та побратими теж. На початку війни він був в Одесі. Ми спілкувались дуже коротко: « Як справи?», Відповідь: «4.5.0». Я не раз казала: «Сину, може я до вас приїду, буду прати чи готувати». А він відповідав: «Мама ти маєш важливу місію в школі – навчити дітей ненавидіти кацапів», - згадує мама героя.

Ростислав захищав країну на Півдні. Мав позивний «Роха», ще його часто називали Васильович. Він був начальником групи розвідки штабу 3-го загону. Планував здобути другу освіту, далі навчатися, одружитися… Однак 9 грудня молодий розвідник загинув від у бою з окупантами

«Він керував бойовою групою спецпризначенців, яка наробила метушні і на фронті, і в тилу ворога. Підрозділ під його керівництвом працював багато і на результат. Зараз його друзі і побратими досі захищають країну. Ще син дуже любив котів. На передовій він доглядав за пухнастиком, якого назвав «Чепуха». Зараз ним опікуються його побратими», - додає Тетяна.

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди - фото 4

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди - фото 5

Він пішов захищати країну. Історія 21-річного лейтенанта з Вінниччини Ростислава Покиньчереди - фото 6

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info