8 черв. 2016 18:05

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

69

0

Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори

Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори

 Вінничанин створив проект «Енергоефективний вектор змін»


Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори

 У Вінниці в рамках програми «Активні громадяни» вінничанин створив проект «Енергоефективний вектор змін». Усіх охочих вінничан навчатимуть виготовляти сонячний колектор. Перший енергоефективний пристрій планують встановити у малозабезпеченій чи багатодітній родині безкоштовно.

Автор проекту Віктор Гаврилишен, каже що даний пристрій можна виготовити власноруч заощадивши кілька тисяч гривень.

«Ми плануємо вчити людей створювати такі пристрої власноруч. Ідея створення колектора виникла тоді, коли різко піднялися ціни на комунальні послуги. Ми задумалися, над тим, що потрібно енергоефективні технології використовувати. Для того щоб знизити вартість комунальних послуг за рахунок того, що частину комунальних можна отримувати з відновлюваних джерел, це сонячна та вітрова енергія. Зупинилися на простому проекті це сонячний колектор.

Це пристрій який перетворює сонячну енергію в теплову для підігріву води, а потім її можна використовувати, якщо великий колектор для обігріву приміщення, а якщо невеличкий, побутовий, то для того, щоб помитися. Такий пристрій можна придбати і в магазинах, але ціни такі, що звичайні громадяни купити його не мають можливості. Створений власними силами такий колектор коштуватиме близько 5 тисяч», - каже вінничанин.

За словами Віктора пристрій має площу 2 квадратних метри і нагріває 200 літрову бочку до 70 градусів у сонячний день. При цьому теплу воду бак може тримати 2-3 дні. Пристрій встановлюється на даху, або на фасаді будівлі.

Автор проекту запевняє, що колектор працюватиме і взимку, але трохи повільніше нагріватиме воду.

Організатори, на даний час визначаються кому встановити перший економний колектор. Хто ж має бажання навчитися його створювати можуть телефонувати за номером 0977908395.

Проект вінничанина Віктора Гаврилишена підтримала Британська рада в Україні та виділила не неї кошти. Також фінансово підтримав проект народний депутат України Сергій Кудлаєко.

Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори 

Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори - фото 2 

Вінничан навчатимуть створювати сонячні колектори - фото 3 

Віктор Гаврилишен 

ВИННИЦА.info