11 жовт. 2016 09:10

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

126

0

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали

 Представники Жмеринського району ознайомились з розвитком туризму та переробкою сміття 


Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали

 Аби перейняти польський досвід розвитку сільського зеленого туризму та сортування і переробки відходів, до Польщі поїхали представники трьох сіл Жмеринського району – Северинівки, Чернятина та Олександрівки.

Про це повідомляє Громадська організація «Подільська агенція регіонального розвитку».

Розвиток зеленого туризму

Масовий сільський туризм зародився у Польщі на початку 1990-х як наслідок масштабних соціально-політичних трансформацій у Європі (зміна економічного режиму в країні, пожвавлення євроінтеграційних процесів, об'єднання Німеччини, відкриття західного кордону тощо). Впродовж 1990-х pp. сільський зелений туризм у Польщі перебував у фазі інтенсивного кількісного та якісного розвитку. Він стимулювався як успіхами політики держави, так і потребами ринку.

Так, у місті Аугустув українці побачили, як працює туристична фірма ШОТ (Szot), яку створило подружжя – Агнєшка і Даріуш Зизало.

«Спочатку це було захоплення, яке переросло у бізнес», - розповідає пані Агнєшка.

Тут можна покататися на каяках, велосипедах та добре порозважатися й відпочити.

За словами власників фірми, якщо туристи замовляють організований сплав, то залучаються рятувальники. Якщо ж це індивідуальні катання, то підписується угода про власну відповідальність.

У Польщі є закон, який вимагає, щоб туризм був безпечним. Тому під час сплаву забороняється вживати алкогольні напої. Це контролює не тільки поліція, а й прикордонна служба. Якщо нетверезого учасника сплаву «спіймають», він заплатить 500 злотих штрафу. Як розповіли поляки, з введенням в дію цього закону зменшилась кількість загиблих на воді.

Також делегація з Жмеринського району відвідала об'єкти зеленого туризму в гміні Сокулка Мазовецького воєводства.

Власник агросадиби «Зелена долина» Еугеніуш Вишнєвський розповів, що його родина почала займатися зеленим туризмом 20 років тому. Спочатку думали, що нічого з цього не вийде, але згодом побачили, що попит є.

«Зараз ми приймаємо багато людей і робимо все можливе, аби туристам було цікаво, адже, якщо людині нецікаво, то вона не знає, чим себе зайняти і хоче їхати додому», – каже пан Еугеніуш.

А пані Ева Бєщад надає житло для туристів. Її помешкання називається «Хатка Бєщадка». Тут можна відпочити, переночувати та приготувати собі їжу.

«У мене можна добре відпочити і виспатися, бо ми спеціально купуємо добрі матраци, адже виспана людина – це зовсім інша людина. Їжу я не готую, але можу порекомендувати, де смачно готують. Також у мене немає особливих атракцій, тому рекомендую, куди можна поїхати і на що подивитися. А побачити у нашій місцевості є що», оо – розповідає господиня агросадиби.

У Польщі вдалося значно зменшити кількість неекологічних сміттєзвалищ

Польська держава повністю передала питання поводження з комунальними відходами органам самоврядування. Саме місцева влада встановлює ціни для мешканців будинків за вивезення сміття.

Як розповів голова правління сміттєпереробного підприємства «Biom» Мирослав Балакір, органи місцевого самоврядування в Польщі організували вивезення від населення посортованого сміття безкоштовно, таким чином поляків заохочують сортувати сміття. А от за несортоване потрібно платити.

Сміття сортують у кольорові мішки. Так, наприклад, у червоний мішок кладуть метал, у блакитний – папір, у зелений – скло, а в жовтий – синтетичні речовини (пластик, пляшки від миючих засобів). Раз на місяць приїжджає машина і забирає мішані відходи й сортоване сміття.

«Якщо хтось вивезе сміття десь у ліс, то він мусить заплатити штраф поліції, вивезти сміття з невідведеного місця і ще й заплатити фірмі за переробку сміття. А це тисячі злотих, тому краще не порушувати правила...», – каже пан Мирослав.

Переробка сміття в Польщі – це великий бізнес. Багато приватних підприємств хочуть заробляти на цьому ринку. Кожна гміна оголошує тендер і обриє компанію, яка збиратиме і перероблятиме сміття.

Для мешканців у Польщі розробляються спеціальні порадники (посібники), в яких розповідається про сортування сміття. Такі ж посібники розповсюджуються серед дітей.

Підсумовуючи побачене й почуте, представники самоврядування, громадських організацій та бізнесу з сіл Жмеринського району висловили зацікавленість у втіленні проектів з зеленого туризму та переробки відходів.

«У нас для цього все є. Наприклад, що стосується розвитку сільського зеленого туризму, природа в наших селах не гірша, ніж у Польщі. Цікавих історичних пам’яток теж маємо немало», – зазначив Северинівський сільський голова Олександр Христюк.

Поїздка української делегації відбулась в рамках проекту «Український шлях самоврядування», який реалізується Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща та Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку», співфінансується Польсько-канадською програмою розвитку демократії (в рамках програми співпраці МЗС Польщі на підтримку розвитку) та урядом Канади.

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали 

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 2 

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 3 

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 4 

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 5

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 6

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 7

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 8

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 9

Вінничанам показали як на Підляшші зелений туризм розвивали - фото 10

Вінниця.info, фото ГО «Подільська агенція регіонального розвитку»