21 берез. 2017 17:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

79

0

Вінничанам пояснили, чому вода з-під крану має «рибний» запах

Вінничанам пояснили, чому вода з-під крану має «рибний» запах

 КП «Вінницяводоканал» запевняє, що причиною всьому цвітіння водоростей.


Вінничанам пояснили, чому вода з-під крану має «рибний» запах

 З настанням весни вінничани почали все частіше скаржитися на неприємний запах води з-під крану. КП «Вінницяводоканал» запевняє, що причиною всьому цвітіння водоростей. Усунути запах можна за допомогою хімічних препаратів, однак збільшення їх кількості може негативно вплинути на здоров’я городян.

«Джерелом водопостачання м. Вінниці є річка Південний Буг.

Основною проблемою джерела є «цвітіння» води - значний розвиток фітопланктону (водоростей).

Водозабір знаходиться на території Сабарівського водосховища, течія фактично відсутня. Річка втрачає природну здатність до самоочищення та перетворюється у своєрідний відстійник з умовами, сприятливими для розвитку водоростей.

Масовий розвиток фітопланктону призводить до появи неприємного запаху та зеленкуватого кольору води, погіршення кисневого балансу водойми. Підвищення біомаси водоростей у підсумку призводить до надходження у воду органічних речовин, які є причиною погіршення органолептичних показників (каламутності, запаху, кольоровості, смаку та присмаку).

Більше всього погіршення органолептичних показників відбувається в періоди міжсезоння. В більшості випадків цей запах асоціюється з «рибним». Насправді, він не має жодного відношення до риби, а обумовлений природними одорантами (речовинами з сильним запахом), які виділяються водоростями в період відмирання або в «стресових» для них ситуаціях. Людина дуже чутлива до даних речовин. Деякі природні одоранти ми здатні відчувати на запах при наявності однієї молекули на 5 000 000 молекул води. В таких концентраціях одоранти не є шкідливими для людини, хоча і неприємні на відчуття.

Технологія очищення питної води дає можливість замаскувати «рибний» запах, збільшивши дозу хлору. Але, великі дози хлору призведуть до збільшення концентрацій побічних продуктів хлорування, які є небезпечними для людини.

Наше підприємство свідомо не йде на такі міри і просить мешканців міста з розумінням віднестися до тимчасових незручностей», - йдеться в офіційному поясненні КП «Вінницяводоканал». 

Вінниця.info