26 черв. 2016 11:41

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

95

0

Вінничанам радять питати у вуличних продавців води документи про аналізи

Вінничанам радять питати у вуличних продавців води документи про аналізи

 У СЕС рекомендують споживачам води пильнувати якість покупок самостійно

 


Вінничанам радять питати у вуличних продавців води документи про аналізи

 Немає гарантії, що приватні власники, які продають воду на розлив на вулицях Вінниці, перевіряють на якість кожну партію продукту. Сказала кореспондентам ВІННИЦЯ.info  лікaр із зaгaльної гігієни відділення оргaнізaції сaнітaрно-гігієнічних досліджень ДУ «Вінницький облaсний лaборaторний центр Держсaнепідслужби Укрaїни» Оксaнa Скоробaгaч.

Підприємці мають зобов’язання здавати воду на дослідження до спеціальних лабораторій лише коли починають свій бізнес. Натомість, в процесі торгів, можуть довгий період не проводити хімічний і бактеріальний аналіз, бо службам контролю заборонено надто часто приходити з перевірками та запитувати про якість води, говорить експерт.

«Зараз функція Держсанепідслужби більш послаблена, у зв’язку з законодавчими нормативними актами. Вже не так часто, як хотілось би, ми можемо піти на той чи інший об’єкт, суб’єкти підприємницької діяльності взагалі зараз поза увагою служби, тому що вони під особливим захистом держави», - розповідає Оксaнa Скоробaгaч.

Щоб подбати про своє здоровя у спекотну погоду лікарі радять запитувати продавців води, коли вони востаннє робили перевірку якості води та просити підтвердити це документами.

«Звичайно, повинна обстежуватись кожна партія води. Кожен споживач може підійти до реалізатора і сказати: покажіть нам, будь ласка, документацію дозвільну, згідно якої ви здійснюєте реалізацію води – вони вам повинні показати. І результати досліджень води, і дозвіл на реалізацію цієї води, весь пакет документів, який гарантує безпечність вживання цієї води», - зазначає санепідеміолог.

Нагадаємо, у зв’язку з ситуацією, яка сталася у місті Ізмаїл, коли люди отруїлися водою, ОДА Вінниччини відзвітувала про перевірки водопровідної води у Вінниці, та запевнила, що вода в кранах відповідає стандартам якості.  

ВИННИЦA.info