30 верес. 2016 17:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

117

0

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою

 Представники громадських організацій Вінниччини переймали досвід польських колег

 


Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою

 Представники влади та громадських організацій Вінниччини у Варшаві та Лодзі мали можливість протягом тижня ознайомитись зі співпрацею громадських (неурядових) організацій Польщі з органами місцевого самоврядування. Польські колеги розповіли вінничанам, як громадські організації Польщі стали «містком» між владою і людьми.

Найперше, у Польщі громадська діяльність чітко прописана законом, де вказано вичерпний перелік діяльності, якою займаються неурядові організації. Всього передбачено 33 види волонтерської діяльності. Законом прописано, що органи місцевого самоврядування зобов’язані співпрацювати з неурядовими організаціями.

Як розповіла вповноважена Маршалека Лодзького воєводства з питань неурядових організацій, Ольга Богданьська у воєводстві (як у нас обласна рада – ред.) з 2012 року діє порадник, там прописано, як саме вони повинні працювати з неурядовими організаціями.

«Адміністрація веде два види співпраці: фінансова і нефінансова. Щодо нефінансової підтримки, ми надаємо допомогу в написанні проектів, бо по багатьох програмах кошти виділяє ЄС, тому є відповідні стандарти. Ряд заходів проводиться під патронатом Маршалека, що дозволяє знайти фінансову підтримку бізнеса чи отримати нові контакти. Надаємо організаціям приміщення, які знаходяться у власності воєводства. Також займаємось інформуванням діяльності організацій на нашому сайті», - розповіла Ольга Богданьська.

Загалом польські посадовці зазначають, що вони делегують громадським організаціям ряд завдань. Це можуть бути різні опитування, організації заходів, адже громадські організації ці роботи можуть провести якісніше, швидше і дешевше.

Але не завжди громадські організації знаходили порозуміння з органами влади. Наприклад у Лодзі, для того щоб звернути увагу до проблем міста, активісти вночі перекопували газони, які повинна була доглядати мерія, перекривали велосипедами рух для транспорту, щоб в місті побудували велодоріжки та ряд інших схожих радикальних мір.

Це, за словами голови фундації «Феномен» Губерта Баранського, було років 5 тому, і призвело до позитивних змін. Зараз у місті кругом є велодоріжки, 30 станцій з велосипедами для загального користування, доглянуті вулиці та зони відпочинку.

Також діяльність громадських організацій у Польщі допомагає викорінити корупцію у владі. Зокрема польські колеги поділились досвідом, як вони домоглись від представників влади рівних та відкритих умов у конкурсі на оренду приміщень комунальної власності. В двох містах – Варшаві і Торуні навіть створено інтерактивну мапу, на якій позначено будівлі комунальної власності, описано стан приміщення та вказано чи воно вільне, чи в оренді.

«Основний рецепт успішної зміни – це впертість. Якщо представники громади ходять на засідання комісій, вони доносять свою думку і змушують владу працювати», - говорить Губерт Баранський. Голова фундації «Феномен» розповів, що представники громадських організацій у Польщі можуть ініціювати і зміни до річного бюджету міста. Але це мають бути обґрунтовані і фахові пропозиції від громади. Яскравим прикладом співпраці неурядових організацій з органами місцевого самоврядування у Лодзі є арт-інкубатор. Колись промислове місто зараз має багато приміщень недіючих заводів і фабрик, ці приміщення пристосовують під інші цілі. Так на території колишньої мануфактури ХІХ століття створили арт-інкубатор на площі 7 тис. кв. метрів, де громадські організації проводять культурні проекти – театральні вистави, покази мод, виставки, презентації. Також є місця під «офіси» для молодих підприємців, яким надають в оренду приміщення на пільгових умовах. Будівля належить мерії Лодзі, яка фінансує її утримання, а громадські організацій займаються розвитком культури.

Учасники делегації протягом тижневого візиту до Польщі відвідали Центр громадських консультацій мерії Варшави, Фундацію «Майстерня громадських досліджень та інновацій «СТОЧНЯ», міську раду міста Лодзь та раду воєводства Лодзького, Лодзький громадський центр для неурядових організацій та активістів, яке підтримується Лодзькою мерією «OPUS», Арт-інкубатор як міську інституцію культури, Фундацію «Нормальне місто – феномен», Асоціацію міських ініціатив «Топографії» і дізнались про форми співпраці самоврядування та громадських організацій на даних рівнях.

Поїздка відбулася у рамках програми «Підтримка демократії» польського співробітництва для розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

Організаторами візиту з польського боку були Фундація «Лідери змін» та Програма Study Tours to Poland, а з українського – ГО «Подільська агенція регіонального розвитку».

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 2

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 3

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 4

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 5

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 6

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 7

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 8

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 9

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 10

Вінничанам у Польщі показали, як можна ефективно працювати із владою - фото 11

Вінниця.info