6 листоп. 2015 17:49

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

83

0

Вінничанам заборонили перевозити свиней без документів

Вінничанам заборонили перевозити свиней без документів

 Заборонили возити без документів свиней


Вінничанам заборонили перевозити свиней без документів

 Не має бути жодного випадку із переміщенням живих свиней та продукції з них на території області без відповідних документів. На цьому, сьогодні, в ході розширеного засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Вінницькій ОДА наголосив перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко.

 Про це повідомляє прес-служба Вінницької облдержадміністрації.

Крім членів обласної протиепізоотичної комісії, для участі у засіданні запрошено представників районних ветеринарних служб, керівники територіальних органів центральних органів влади та керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники правоохоронних органів та ДСНС.

 «Сьогодні випадки проявів африканської чуми виявлено в 9 областях Україні , в тому числі в тих, які межують з Вінниччиною: Одеська, Житомирська та Черкаська. Тому ми кожних два тижні збираємо відповідні комісії , аби чітко розуміти ситуацію, яка є в області та визначити заходи з профілактики цього захворювання у тварин. Наголошую, у Вінницькій області проявів чуми немає. Хотів би всіх заспокоїти, що африканська чума не шкідлива для громадян, це хвороба, яка наносить збитки для економіки. Адже у разі виявлення на певній території недуги у тварин, їх потрібно масово утилізувати, не залежно чи африканську чуму виявлено у приватних домогосподарствах, чи на фермах» - зауважив Андрій Гижко.

 Відтак, під час засідання було вирішено винести на чергову сесію обласної Ради питання, щодо створенні резерву коштів на компенсацію населенню та фермерам у випадку виникнення непередбаченої ситуації.

 «Відповідний резерв має бути створений не лише в обласному бюджеті, а й в районних та міст обласного значення » - наголосив Андрій Гижко.

 Найближче до Вінниччини джерело виникнення даного захворювання - в Одеській області на території Савранського району с.Кам`яне, яке знаходиться на відстані 10 км. від адміністративної межі Бершадського району, а відстань до найближчих населених пунктів нашої області становить 15-19 км. Однак, за словами посадовця, ситуація у Вінницькій області повністю контрольована – заходи, які вживаються у тамтешньому районі є досить оперативними та ефективними.

 «Перш за все - це робота на місцях торгівлі для того, щоб не було жодного продажу тварин чи тваринного м’яса без відповідних документів. Директори ринків й ті, хто займаються заготівлею свинини пишуть розписки, якими зобов’язуються, у разі відсутності ветеринарних документів, не брати у власника тварину та не допускати до реалізації дану свинину. Друге: проводимо спільні рейди та забезпечений дієвий контроль за переміщенням живих свиней та продукції з них на території області. Так, у Бершадському району за 5 днів було не допущено ввіз на територію 22 одиниці транспорту, в яких намагалися провести відповідне поголів’я без жодних документів», - зауважив Андрій Гижко.

 Водночас, під час зібрання посадовець порадив усім присутнім запровадити досвід Бершадського району щодо посилення заходів з профілактики африканської чуми свиней на місцях.

 Крім того, за словами начальника головного управління ветеринарної медицини у Вінницькій області Григорія Сидорука, у кожному районі створені робочі групи, які перевіряють суб’єкти господарювання, діяльність яких пов’язана з вирощуванням, утримуванням, реалізацією живих свиней, їх забоєм, переробкою та зберіганням продукції з них, з метою недопущення збудника АЧС.

 «Наразі здійснено 358 перевірок господарств, які утримують свиней, 84 підприємства забою свиней, переробки та зберігання свинини, 81 місце реалізації живих свиней. Крім того, перевірено 66 агропродовольчих ринків та 16 супермаркетів. Всього здійснено 598 перевірок об’єктів, за результатами яких виявлено 886 порушень, видано 247 приписів, притягнуто до адміністративної відповідальності 88 осіб, один матеріал передано до правоохоронних органів. Ліквідовано 14 свиногосподарств» - зазначив Григорій Сидорук.

 Загалом, за результатами засідання, було прийнято проект рішення обласної протиепізоотичної комісії при Вінницькій облдержадміністрації щодо посилення заходів з профілактики африканської чуми свиней. Окремими пунктами передбачено заборонити використання відходів громадського харчування для згодовування свиням.

 Відповідно до рішення комісії, Державна служба з надзвичайних ситуацій має вжити всіх заходів щодо формування матеріально-технічної бази та резерву засобів для спалювання трупів тварин на випадок виникнення непередбаченої ситуації.

 Крім того, в ході засідання комісії було наголошено щодо продовження активної роботи по інформуванню населення щодо профілактики заносу збудника африканської чуми свиней.

Вінничанам заборонили перевозити свиней без документів 

Вінничанам заборонили перевозити свиней без документів - фото 2  

ВИННИЦА.info