22 листоп. 2016 12:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

152

0

Вінничани написали «Історії Старого міста»

Вінничани написали «Історії Старого міста»

 Написали книгу про найстаріший мікрорайон Вінниці


Вінничани написали «Історії Старого міста»

 22 листопада у Вінниці презентували книжку «Історії Старого міста», яку писали на основі історій та фотографій, наданих місцевими мешканцями. Книга складається з трьох частин – історії Вінниці, яка засновувалась саме на території сучасного Старого міста, історії замку та сучасні історії родин вінничан.

Автором книги є історик Олександр Федоришен, який в книзі намагався показати неперервність традицій міської громади.

«Що таке Старе місто для Вінниці? Це воістину серце. Це та зона лівого берегу Південного Бугу, звідки почала існувати Вінниця. де в 1363 році, розпочинається історія нашого міста з тих двох: замчища литовського і замчища, пізніше, князів Острозьких. З тих описів замків, які також сюди вміщені як першоджерело. Давайте зауважимо, що Старе місто, завжди з ХIV століття і по-сьогодні це осердя української дідичної громади. Це першооснова для розуміння цього міста як українського міста. Коли в ХVІІ столітті Вінниця йде на правий берег, стає поліетнічною, стає європейською. Коли навколо площі ринок гуртуються українці, поляки, вірмени, пізніше росіяни, єврейська громада. Громада Старого міста стає кістяковою, яка є носієм української ідентичності.

Найважливіший блок цієї книги «Історії Старого міста» це своєрідні клаптики, людські пазли, які в загальному форматі дають нам картину неперервності частини міської громади», - розповів Олександр Федоришен.

Ініціаторами написання «Історій Старого міста» стали депутати Вінницької міськради В’ячеслав Заремба та Олег Стукан. В’ячеслав Заремба розповідає, що люди залюбки надавали фотографії та ділились історіями своїх родин.

«Багато хто згадує як з площі Шкільної перший телефон знаходився на вулиці Московський, коли дітей возили на санчатах в школу за 3 – 4 кілометри, бо не було ближче.

Книжка показала як розвивається Старе місто», - говорить В’ячеслав Заремба.

Мер Вінниці Сергій Моргунов підтримав ініціативу вінничан видати книгу, він як історик за фахом переконаний, що нація, яка не знає свого майбутнього, немає минулого.

«Знаєте, за радянські часи була якась така ідеологія, що люди повинні забути свою історію, своїх предків, свої родоводи. Дуже важливо що сьогодні це відроджується. Тому що та нація, яка не знає свого минулого, вона немає майбутнього. Але якщо говорити про місто Вінницю, то історія міста, дуже цікава, починаючи з її заснування. Я думаю, що ця книжка, основана на згадках людей, їх фото це прояв сильної територіальної громади», - говорить Сергій Моргунов.

Під час презентації книжки, висловили сподівання, що в майбутньому з’являться книги з історією Садків, Замостя, Вишеньки... Віктору Бронюку – лідеру гурту «Тік» та відомому громадському діячу запропонували створити книгу «Історії Кореї», так як він є мешканцем цього мікрорайону.

Вінничани написали «Історії Старого міста» 

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 2 

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 3 

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 4 

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 5

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 6

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 7

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 8

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 9

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 10

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 11

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 12

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 13

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 14

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 15

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 16

Вінничани написали «Історії Старого міста» - фото 17

Вінниця.info