15 лют. 2015 10:17

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

44

0

Вінничани сьогодні святкують Стрітення Господнє

Вінничани сьогодні святкують Стрітення Господнє

 Стрітення символізує зустріч Старого і Нового Завітів


Вінничани сьогодні святкують Стрітення Господнє

Сьогодні, 15 лютого, православні віруючі відзначають Стрітення Господнє.

Це свято в християнській церкві встановлено в пам`ять про те, як Ісуса на сороковий день після народження принесли до єрусалимського храму, щоб "поставити перед Господом".

Відповідно до переказу, у храмі до земних батьків Христа підійшла благочестива людина на ім`я Симеон, якому було повідомлено, що він не помре, доки не побачить Спасителя світу. Симеон довго чекав виконання обіцянки Божої - він жив близько 300 років. У храмі праведний Симеон узяв на руки Ісуса і сказав: "Господи, тепер Ти відпускаєш мене з цього життя в майбутнє, як обіцяно Тобою мені, і я тепер помру спокійно, тому що на власні очі бачив Спасителя світу".

Стрітення символізує зустріч Старого і Нового Завітів.

У народному побуті Стрітення (Стрічення) здавна сприймається, як зустріч зими з весною.

На Стрітення християни йдуть до храму. Там освячують воду, а разом з водою свічі, які звуться громичними. Раніше їх запалювали і ставили перед образами під час грози, люди вірили що це допомагає оберегти людей і худобу від грому.

За народними прикметами, ясна і тиха погода в цей день віщує добрий урожай поля і роїння бджіл. Якщо в цей день відлига – весна буде пізньою.

Народне прислів’я говорить - як на Стрітення півень нап’ється водиці, то на Юрія (6 травня) віл не наїсться травиці. 

ВИННИЦА.info