28 верес. 2010 19:13

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

50

0

Вінничани трохи повоювали у Криму

Вінничани трохи повоювали у Криму

Військові льотчики, ракетники та зенітники взяли участь у масштабних військових навчаннях "Взаємодія" на території Кримського півострова


Вінничани трохи повоювали у Криму

Повітряні Сили Збройних Сил України завершують “Взаємодію -2010” із хорошими показниками. Справжня бойова підготовка із стрільбами та пусками ракет, як для авіації, так і зенітних ракетних військ була життєво необхідною для виду Збройних Сил. Особовий склад військових частин чи не з усієї держави ретельно готувався до головного навчання року із бойовим застосуванням техніки. Не підвели армійське керівництво і представники нашої області.

Військова авіація

Льотчики та інші авіаційні фахівці серйозно почали готуватися до “Взаємодії” за декілька місяців до навчання, коли стан справ у військовій авіації взяв на особистий контроль Президент України. У зв’язку з цим Міністр оборони України навіть видав розпорядження про виділення пального для потреб військової авіації із спеціального фонду.

 Вінничани трохи повоювали у Криму

«Взаємодія - 2010» для військових льотчиків стала свого роду віддушиною у плані справжньої льотної роботи. Справжнє життя військового аеродрому: польоти, пуски ракет по повітряних цілях, – неабияк вплинули на льотний склад, підняли бойовий дух і льотну натренованість в умовах наближених до бойових.

Паралельно із проведенням тактичних навчань “Взаємодія-2010” льотний склад авіаційних бригад займався професійною роботою під час льотно-методичного збору винищувальної авіації у Бельбеку, на базі авіаційної бригади полковника Олексія Марченка.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 2

У навчаннях взяли участь півсотні льотчиків із п’яти винищувальних авіаційних бригад, також залучалися екіпажі бомбардувальної, штурмової та транспортної авіації.

Під час тактичних навчань у рамках “Взаємодії-2010” пілоти Повітряних Сил здійснили близько сорока бойових пусків ракет класу “повітря-повітря” по повітряних мішенях, в ролі яких використовувалися освітлювальні авіаційні бомби. А напередодні, екіпажі літаків МіГ-29 та Су-27 провели перехоплення повітряних цілей з використанням фото стрільб по безпілотних літальних апаратах ВР-3 “Рейс”.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 3

Авіація підігравала й підрозділам зенітних ракетних та радіотехнічних військ. Кожен бойовий розрахунок ЗР комплексів взяв участь у відбитті повітряного нападу з імітованими пусками ракет.

– Це значний крок уперед, як у підготовці зенітних ракетних підрозділів, так і екіпажів авіації, – зазначив заступник командувача Повітряних Сил ЗС України з авіації – начальник авіації Повітряних Сил генерал-лейтенант Василь Нікіфоров. – Окрім справжньої бойової роботи із пусками та стрільбами, ці важливі заходи з бойової підготовки дозволять відновити навички пілотування, підготувати особовий склад винищувальних авіаційних бригад та бойових розрахунків зенітних ракетних військ до виконання завдань з бойового чергування в системі протиповітряної оборони держави.

Так, лише 21 вересня, під час однієї льотної зміни, польоти виконали 22 льотчики. Здійснено 31 політ із загальним нальотом більше 22 годин, 29 бойових застосувань, із них 12 вночі. 17 екіпажів (9 вдень та 8 вночі) виконали пуски ракет класу “повітря-повітря”. Проведено  тренування по перехопленню винищувачами повітряних цілей типу «Рейс» парами літаків Су-27 та МіГ-29.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 4

За словами начальника управління підготовки застосування авіації Командування Повітряних Сил Збройних Сил України полковника Ігоря Черепенька, планова таблиця виконана в повному обсязі. Льотний склад, який брав участь в польотах, добре виконав свої завдання.

– Жоден льотчик не отримав оцінку нижчу за четвірку. Всіх поставлених цілей досягнуто, літаки повернулись на аеродром, тому я вважаю, що перша зміна льотно-методичного збору відбулась, – зазначив полковник Ігор Черепенько.

Зенітно-ракетні війська

Результатами бойової роботи порадували і зенітні ракетні війська. В ході чергового етапу комплексу навчань “Взаємодія – 2010” на полігоні “Чауда” вперше після 2008 року проведено бойові стрільби підрозділів зенітних ракетних військ Повітряних Сил, озброєних зенітно-ракетними комплексами “Бук-М1” та С-300. У якості мішеней для зенітних керованих ракет використано 12 безпілотних літальних апаратів ВР-3 “Рейс”, які за своїми тактико-технічними характеристиками є досить складною мішенню.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 5

В ході практичних етапу бойових стрільб із зенітно-ракетних комплексів “Бук-М1” та С-300 усі мішені були уражені. Близько тридцяти зенітних ракет і сліду не залишили від бідолашних “Рейсів”, яким випала доля останнього польоту.

Слід зазначити, що бойові стрільби із зенітно-ракетних комплексів С-300 у складі підрозділів не проводилися з 2003 року. Виконувалися лише одиночні пуски ракет, у тому числі – дослідницькі у 2007 році.

До участі в бойових стрільбах залучалося майже 70% з’єднань і частин зенітних ракетних військ Повітряних Сил Збройних Сил України. Крім того, вдруге, починаючи з 2008 року, у пусках взяли участь курсанти випускного курсу факультету зенітних ракетних військ Харківського університету Повітряних Сил. Кожен з них в режимі реального часу відпрацював імітоване знищення цілі.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 6

– Керівництво держави, Міністерства оборони України та Збройних Сил України покладають на нас великі надії і вірять, що військовослужбовці з’єднань і частин зенітних ракетних військ спроможні успішно виконувати завдання за призначенням. Під час навчання “Взаємодія-2010” ми виправдали сподівання керівництва – бойові пуски зенітних керованих ракет на полігоні “Чауда” пройшли на досить високому рівні, – підкреслив начальник зенітних ракетних військ Командування Повітряних Сил ЗС України генерал-майор Юрій Галушко.

Радіотехнічні війська

Будь-які навчання, особливо із застосуванням бойової техніки та озброєння потребують неабиякого контролю й заходів безпеки. “Очима” та ”вухами” Повітряних Сил є радіотехнічні війська.

 Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 7

Заступник начальника радіотехнічних військ Командування Повітряних Сил ЗС України полковник Юрій Виговський, попередньо оцінив дії військовослужбовців радіотехнічних військ на тверду четвірку.

– Сьогодні ми продовжуємо виконання визначених навчанням практичних заходів щодо радіолокаційного забезпечення усіх практичних дій родів військ Повітряних Сил, – зазначив полковник Юрій Виговський. – Для цього в пунктах постійної дислокації залучаються визначені підрозділи радіотехнічних бригад Повітряного командування “Південь”. Крім того, визначені підрозділи здійснили передислокацію у райони бойового призначення.

Вінничани трохи повоювали у Криму - фото 8

За словами начальника радіотехнічних військ Командування Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-майора Артура Артеменка, підрозділи забезпечили якісне радіолокаційне забезпечення авіації та зенітних ракетних військ Повітряних Сил, підрозділів та частин Сухопутних військ, кораблів Військово-Морських Сил в ході проведення практичної фази комплексу навчань “Взаємодія – 2010” на полігоні “Чауда”.

– Під час проведення заходів бойової підготовки військ на радіотехнічні війська покладалося важливе завдання – забезпечення радіолокаційного контролю використання повітряного простору, – розповів генерал-майор Артур Артеменко. – Також під час тактичних навчань з бойовими стрільбами на полігоні “Чауда” радіотехнічні війська безперервно контролювали місцезнаходження мішеней протягом усього маршруту їх польоту.

 

Юрій Ігнат, спеціально для ВИННИЦА.info


0
0