9 лют. 2017 17:23

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

59

0

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету

 Люди 5 років просять повернути землю, яку забрав ВНАУ


Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету

9 лютого громадяни з С. Петрик Літинського району з плакатами вийшли під стіни Вінницької облдержадміністрації, щоб привернути увагу до своєї проблеми.

Люди вже кілька років не можуть скористатись своїм правом на отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Справа в тому що в 2011 Літинська РДА передала в постійне користування Вінницького національного аграрного університету 428 га орної землі. Ті в свою чергу того ж року оформили Державний акт на право постійного користування землю, що перебуває в державній власності.

«П’ять років люди не можуть отримати землю. У ВНАУ була ділянка на території Малинівської сільської ради оставалась 500 га, вони мали забрати 150 га, але забрали всю землю, а люди лишились без нічого. Зараз Малинівський сільський голова виставив університету рахунок на сплату податку, бо вони не платять за землю. Не знаю чи він звертався до суду», - говорить Григорій Воронюк.

Під час пікету громадяни повідомили, що в облдержадміністрації пообіцяли розглянути їх проблему та підготувати звернення до Міністерства освіти.

Станом на кінець 2015 року було зареєстровано звернення 161 жителя села Петрик, що не мають достатньо землі для ведення особистого селянського господарства. В той же час ВНАУ вирощує там сою і не платить податку ні до місцевого, ні до державного бюджетів.

9 лютого в прес-клубі провели прес-конференцію з даного питання. Правозахисники зазначають, що ВНАУ є неналежним користувачем землі, який в порушення земельного законодавства не використовує за призначенням надану йому в користування державну землю.

Керівництво університету відмовляється йти на контакт з ініціативною групою жителів для пошуку шляхів вирішення проблеми забезпечення землею селян.

Використовує прогалини в законодавстві для отримання нелегальних доходів з використання земель на території села Петрик для товарного виробництва сільськогосподарської продукції, при цьому не сплачує земельного податку до місцевого бюджету Малинівської сільської ради.

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету - фото 2

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету - фото 3

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету - фото 4

Вінничани вийшли на мітинг просити свою землю, яку віддали Аграрному університету - фото 5

Вінниця.info