2 січ. 2019 12:56

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Суспільство
0

451

0

Вінничани зробили на ставку «фургало» для зимових розваг. Відео

Вінничани зробили на ставку «фургало» для зимових розваг. Відео

 На Вінниччині для дітей облаштували зимову розвагу 


Вінничани зробили на ставку «фургало» для зимових розваг. Відео

 В Хмільнику Вінницької області на місцевому ставку облаштували незвичну «карусель» для зимових розваг, яку називають «фургало», «жорно» або «крутилка». Такий атракціон безкоштовного екстриму був популярний в багатьох українських селах в ХХ та на початку ХІ століття.

За словами хмільничан, розвагу для дітей і дорослих облаштували місцеві хлопці, які займаються хокеєм.

Щоб змайструвати «фургало», в ополонку на ставку опустили дерев'яний стовпчик, коли він обмерзав, на нього настромлювали старе колесо. До спиць колеса прив'язали довгу жердину, на кінець якої традиційно прикріплювали санчата, в даному випадку замість санчат прилаштували гуму від автомобільного колеса.

Щоб «атракціон» запрацював, одна людина обертає колесо, інша, катається на санчатах.

«А як парубки з дівчатами крутилку було зроблять! Серед річки в кригу вбивається кілок, на кілок надягається старе колесо, між спицями встромлюються довгі дрючки, а до них на кінцях прив'язуються санчата. Хлопці кілками крутять колесо, а санчата по колу вихором літають. Держись тільки!..», - описував зимову розвагу Остап Вишня в творі «Велікі ростіть».

Як відомо, наприкінці минулого року в селі Шкуринці, що в кількох кілометрах від Вінниці, облаштували тюбінговий парк. Локацію для зимових розваг розгорнули на схилі Південного Бугу. Розваги платні – один спуск 30 гривень.

Вiнниця.info

title