24 січ. 2018 20:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

69

0

Вінничанина Романа Савкова звільнили з полону терористів. Відео

Вінничанина Романа Савкова звільнили з полону терористів. Відео

Вінничанина Романа Савкова звільнили з полону терористів. Відео


Вінничанина Романа Савкова звільнили з полону терористів. Відео

 У полон 29-річний Ромaн Савков із Шаргородського району, що на Вінниччині, потрaпив торік влітку під Крaсногорівкою. Тоді у бою зaгинули троє його побрaтимів. Бійця утримувaли в Мaкіївській колонії. До останнього час і місце передачі цього солдата тримали в секреті. 24 січня о 15:30 на КПП Майорське хлопець ступив на рідну землю. Два рази Романа вже збиралися обміняти, два рази він збирав речі, але щоразу повертався до своєї камери. Йдеться в сюжеті «ТСН».

Йому 29 років. Роман боєць 92 бригади. У полон потрапив 19 липня 2017 року, тоді загинули його товариші. Пореного воїна підібрали бойовики, зробили операцію. Савков розповідає, що у полоні з них більше знущалися психологічно, ніж фізично.

«Важко було, бо без рідних, без зв’язку з домом. Терпів, чекав свого обміну», - говорить Роман.

У полоні через стрес і погане харчування у нього з’явився цукровий діабет. З 80 кілограмів хлопець втратив 30 і зараз важить 50 кілограмів. Через інсулін, який передавали контрабандою на окуповані території, вдалося врятувати бійця.

Захисник одразу зателефонував мамі.

У полоні наш Роман був не один. Каже, бачив українських бранців, щонайменше 5 чоловік, усі вони з різних підрозділів. Хлопці просили, щоб в Україні не забули про своїх земляків і робили все можливе, аби їх визволити.

«Вони дуже надіються, що їх теж обміняють. Там дуже погані умови», - додає військовий.

Роман підлікується, а потім вирішуватиме, чи повертатиметься на службу до ЗСУ.

Президент Петро Порошенко першим привітав вінничанина з поверненням додому. Про це він написав на офіційній у «Фейсбук»:

 Нагадаємо, що 28 лютого під час великого обміну додому з полону повернулися четверо вінничан: Валерій Радовець, Олег Чулга, Артем Крина та Олексій Кириченко. Пізніше Артем Крина розповів, як опинився у заручниках сепаратистів

Вінниця.info, за матеріалами ТСН

title