21 груд. 2015 16:22

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Економіка
0

61

0

Вінниччина може втратити фінансовий ресурс, якщо Уряд не поступиться з бюджетною децентралізацією

Вінниччина може втратити фінансовий ресурс, якщо Уряд не поступиться з бюджетною децентралізацією

 В Кабміні змінили пріоритети і відвертаються від децентралізації?


Вінниччина може втратити фінансовий ресурс, якщо Уряд не поступиться з бюджетною децентралізацією

 Завдяки фінансовій децентралізації, яка була запроваджена в 2015 році, Вінниця змогла завершити ряд амбітних проектів, за допомогою співфінансування місцевого бюджету та з бюджету Фонду регіонального розвитку. Так з державного бюджету надійшли субвенції на реконструкцію площі по просп. Космонавтів, реконструкцію дитсадка№11 на вул. Порика, 5-А, реконструкцію приміщення під школу мистецтв «Вишенька», для будівництва вставки трамвайної колії біля «Урожаю», що дозволило запустити маршрут «Вишенька - Електромережа», проводиться реконструкція приміщення для людей на візках - ГО «Гармонія». Але якщо фонд регіонального розвитку передбачає зростання, то в місцевих бюджетах планується зменшення дохідних частин. Окрім того Кабмін хоче перекласти на місцеві бюджети ряд соціальних пільг.

11 грудня Уряд вніс до парламенту низку законопроектів, які в разі їх прийняття, суттєво вплинуть на якість бюджетного забезпечення територіальних громад у 2016 році.

В 2015 році Державний фонд регіонального розвитку становив 3 млрд. гривень, з яких Вінницька область отримала 150 млн. гривень. Фонд був справедливо розподілений – області писали та затверджували проекти на які потрібно було співфінансування і кошти розподілялись в автоматичному режимі. Розрахунок надходжень з Фонду регіонального розвитку залежить від чисельності населення і внеску області в частку ВВП країни.

Перебуваючи у Вінниці 19 грудня, голова Верховної Ради Володимир Гройсман повідомив, що Уряд 11 грудня вніс на розгляд бюджет 2016 року, який передбачає перегляд системи децентралізації.

«Найкращий рецепт – не змінювати діючої системи. Ми ніколи в житті не вийдемо з кола реформ, якщо хтось буде намагатись ревізувати рішення, які вже дали свій успіх. Тому я наполягаю, щоб ця позиція була дотримана, відповідно до тієї системи, яка була в 2015 році. В мене є оптимізм, думаю що Кабінет міністрів зробить висновки, щоб ми отримали якісну систему, яка була запроваджена в січні 2015 року, і в 2016 році. Дуже важливо провести зміни до Конституції, щоб не було битв за бюджет кожен рік. Є Конституція, будуть визначені параметри, які ніхто не зможе змінювати. Тому я створив робочу групу в яку виходить прем’єр міністр, весь склад міністерства фінансів, народні депутати, представники всіх фракцій», - повідомив В. Гройсман.

Мер Вінниці Сергій Моргунов теж зазначив, що неприпустимо руйнувати фінансову децентралізацію, яка дала успішні результати для місцевих громад.

«В рамках проекту бюджету, який Уряд представив на розгляд Парламенту на нашу думку, як представників органів місцевого самоврядування, фактично нівелює початок реформи бюджетної децентралізації. Це неприпустимо. Ми будемо просити народних депутатів і Володимира Борисовича, щодо продовження децентралізації, в тому числі і бюджетної», - сказав С. Моргунов.

Голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій теж говорить що деякі зміни в оподаткуванні можуть забрати з місцевих бюджетів значну частину коштів.

«Під приводом скасування спецрежиму оподаткування підприємств АПК, закладена міна, яка забирає з місцевих бюджетів базового рівня, особливо сільських, четверту категорію єдиного податку (колишнього фіксованого). Це 140 млн. гривень. Те що говорить Володимир Борисович, його позиція відносно цього, дозволяє залишити ці ресурси на базовому рівні. Тому дуже важливо хоча б рік попрацювати. У Вінницькій області додатковий фінансовий ресурс, це плюс 650 млн. гривень. Це відчули на базовому рівні. Це реальна реформа децентралізації, яка розпочата з початку року», - відзначив В. Коровій.

В 2016 році Вінницька область може отримати з Фонду регіонального розвитку вже 210 млн. гривень на реалізацію проектів.

«В бюджеті на 2016 рік на Фонд регіонального розвитку ми закладаємо 4,7 млрд. гривень. Окремо 1 млрд. гривень плануємо закласти в розвиток громад, які об’єднались. Ви побачите наскільки це буде успішний проект. Тому за це треба боротись, треба утримувати. Ми маємо витримувати будь-яку критику, але йти вперед і робити реформи», - сказав В. Гройсман.

21 грудня, вже після публікації даного матеріалу, стало відомо, що після дискусій і урядовці і парламентарі дійшли згоди, і місцеві бюджети матимуть таку ж систему як в 2015 році.

«Ми працювали всі ці дні і вийшли на певні узгоджені позиції. По-перше – відстояли децентралізацію бюджету. Це буде означати, що місцеві бюджети матимуть таку ж систему, як і в 2015-му і жодних кроків до централізації не відбудеться. Друге – це єдиний соціальний внесок, тобто податок на заробітну плату, буде зменшено до 22%. Це теж позитивна річ щодо детінізації заробітків. І ще одна важлива річ – ми домовились, що зберігаємо для малого та середнього бізнесу систему спрощеного оподаткування», - сказав спікер.

ВИННИЦА.info