15 квіт. 2011 12:32

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:55
Економіка
0

39

0

Вінниччину до 2015 року вдвічі роздоять

Вінниччину до 2015 року вдвічі роздоять

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига поставив завдання - до 2015 року збільшити обсяги виробництва молока 1,25 млн. тонн та забезпечити якісні показники продукції.


Вінниччину до 2015 року вдвічі роздоять

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига поставив завдання - до 2015 року збільшити обсяги виробництва молока 1,25 млн. тонн та забезпечити якісні показники продукції.

Про це повідомляє помічник голови Вінницької обласної державної адміністрації Ірина Кравченко.

Вінниччина продовжує утримати статус «молочної» столиці України. Проте, за підсумками першого кварталу, сільськогосподарські підприємства незначно скоротили виробництво молока. А доля промислового виробництва в загальних обсягах залишається невисокою – на рівні 19%. За даними офіційної статистики, молочним бізнесом займатися вигідно. «Від реалізації молока сільськогосподарськими підприємствами в 2010 році одержано 57 млн. гривень чистого прибутку, рентабельність становила 24 %. Яке ще виробництво таке ефективне і рентабельне? Економіка говорить про те, що цим потрібно займатися, а не ми повинні в цьому переконувати», - зазначив заступник голови облдержадміністрації Василь Черній.

Основною проблемою молочної галузі є якість молока. Якщо 60% сировини, яка надходить на молокозаводи з ферм, вищого ґатунку, то населення здає переважно другосортне молоко.

Альтернативи великотоварному виробництву на сьогодні немає, стверджує голова облдержадміністрації. «Це не моя примха, я не аграрій. Сьогодні гостро стоїть питання якості і питання модернізації галузі. Цього вимагає економіка і наші реалії. Іншого шляху того, як заробляти кошти, немає. Ви чули, які цифри рентабельності в молочній галузі. Тому від цієї лінії в області ніхто не відступить. Молоко – це гроші», - сказав. В цьому році передбачено будівництво семи сучасних тваринницьких комплексів. На 2012 рік амбітніші плани – 15 ферм». Микола Джига вимагає продовжити кампанію з облаштування сіл-заготівельників молокоприймальними пунктами та не допускати нелегальний збір молока.

Збільшити виробництво молока до 2015 року у Вінницькій області планують за рахунок збільшення надоїв та поголів’я молочної худоби. За цей час в господарствах має з’явитися ще 36 тис. корів, тоді загальна кількість корів у області становитиме 200 тис. голів. А рівень річних надоїв має збільшитися з 4000 кг до 5200.

Довідка.

У першому кварталі в усіх категоріях господарств Вінницької області вироблено 161 тис. тонн молока, що більше до минулого року на 1,8 тис. тонн (1%). Найбільше вироблено молока у сільськогосподарських підприємствах Томашпільського району – 3295 тонн, Ямпільського – 2927 тонн, Тростянецького – 2692 тонни, Козятинського – 2667 тонн.

У сільськогосподарських підприємствах до початку року збільшилась чисельність поголів’я сільгосптварин: великої рогатої худоби – на 2,5 тис. голів, і становить 107,9 тис. голів; в тому числі корів на 0,2 тис. голів.

Порівнюючи з минулим роком, чисельність поголів’я корів в господарствах населення зменшилася на 6,7 тис. голів, в сільськогосподарських підприємствах на 0,8 тис. голів.

ВИННИЦА.info

 


0
0