26 серп. 2016 18:34

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

115

0

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів

 Поляки навідали у Вінниці місця памяті загиблих предків


Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів

 Колона польських байкерів, які їдуть з Варшави до Катині на дві години зупинилася у Вінниці. Мотоциклісти з багатолітнім досвідом навідують місця, які пов’язані з героїчним минулим їхніх предків та згадують про загиблих поляків.

У Вінниці представники байк-колони зупинилися на Соборній біля пам'ятної дошки Пілсудському та співали гімн Републіки Польща.

«Ми вже побували у Жовкві, Львові, Камянець-Подільському, Хотині та Бару. Навідуємо найважливіші місця, пов’язані з ворогом польським і українським. Ми віддаємо хвалу і честь усім, хто віддавав життя, обороняючи віру та батьківщину. Людям, які прожили шляхетне життя, а потім були вбиті.  Ми тут, щоб нести мир. Молимося за Україну, за мир в Україні, щоб не було війни», - розповів о. Даріуш Станьчик, керівник та капелан делегації.

До Летичева приїхало 85 мотоциклістів, у Вінницю заїхали 54, частина повернулася до Польщі. Попереду у мандрівників дорога через Житомир до Биківні, де поховані польські офіцери.

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 2

«У Вінниці нам дуже цікаво. Найважливіше місце наших відвідин – де Юзеф Пілсудський промовляв до уряду українського в 17 травня 1920 року. Також зустрінемось з польськими меншинами у католицькому храмі, зайдемо до капуцинів, віддамо честь великому полякові Йоану Павлу ІІ, біля його пам’ятника, і наш «Рейд катинський» - так називається наша колона – рушить далі», - сказав Станьчик.

Поки польські делегати проводили урочисті заходи біля пам’ятної дошки Пілсудському, їхні байки близько години охороняли представники поліції Вінниці. Поляки на байках також відвідали Центральний парк у Вінниці.

«Парк є на місці давнього польського цвинтаря, і там були поховані люди, які віддали життя за вітчизну нашу, були мучениками за Польщу. Маємо три особливих місця, де зупиняється «Рейд», щоб запалити свічі, поставити квіти, заспівати патріотичні пісні. Також ми намагаємось, щоб в Україні люди захотіли дбати про свободу. Але свободу в іншому значенні – що не можна керуватися упередженнями, а що завжди має бути добре серце, щоб мир і любов були в серцях людей», - розповів керівник колони.     

Остання точка подорожі колони байкарів – Санкт-Петербург, але основний візит - до Смоленська, де загинув Президент Польщі та представники інтелігенції країни, після Катиня зворотною дорогою поїдуть до Мінська, де також були знищені польські офіцери.  

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 3

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 4

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 5

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 6

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 7

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 8

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 9

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 10

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 11

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 12

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 13

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 14

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 15

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 16

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 17

Вінницею проїхала величезна колона польських байкерів - фото 18

Вінниця.info