15 черв. 2017 14:54

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

223

0

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію

 «Сонячні станції» від вінничан для південних регіонів України


Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію

 Вінницькі енергетики поступово завойовують ринок сонячної енергії України. 12 червня, у селищі Білозерка на Херсонщині урочисто відкрили фотогальванічну електростанцію потужністю 9 МВт. Вона займає площу у майже 20 гектарів і вироблятиме щорічно понад 14 мільйонів кВт-год електроенергії, зменшуючи майже на 14 млн тонн щорічно викиди в повітря вуглекислого газу.

«Головними умовами для нормальної роботи є два базових фактори: інвестиційний клімат в регіоні та надійні підрядники. Тут ми знайшли і те, і інше, - сказав представник інвестора – компанії «Ренджи Бершадь» Олександр Киреєв. - За час нашої роботи на Херсонщині ми отримали сприяння у всіх наших починаннях. Щодо генпідрядника, то компанія «Подільський Енергоконсалтинг», яка веде десятки об’єктів по Україні, у відведені терміни надійно і надзвичайно професійно виконала свої зобов’язання».

За словами першого заступника директора ТОВ «Подільський Енергоконсалтинг», компанії, що входить до складу вінницького холдингу KNESS Юрія Таранюка, сонячна електростанція в Білозерці спроектована і зведена за найсучаснішими світовими технологіями.

«У цьому напрямі ми якраз не відстаємо від найсучасніших у світі технологій. За інвестиційною складовою, це близько 10 мільйонів доларів. Ці гроші залишились в Україні. Адже, окрім сонячних панелей, усе інше обладнання і матеріали – українського виробництва. Над складовими цієї станції працювали підприємства Києва, Вінниці, Одеси, Запоріжжя, Херсона, Харкова й інших українських міст. Це все – нові робочі місця, податки, соціальні внески», - говорить Юрій Таранюк.

За його словами, Херсонщина – дуже перспективний регіон для розвитку сонячної енергетики як з точки зору інсоляції, так і ставлення влади до інвесторів.

На час будівництва кожного об’єкта компанія наймає на роботу близько 300 людей. Після введення в експлуатацію, наприклад, на ФЕС «Білозерка» працюватиме десяток місцевих робітників. А ще, зважаючи на те, що Херсонщина – стратегічний регіон для інвестора, компанія відкриває тут свій офіс, що також додасть робочих місць, а відповідно й надходжень до місцевого бюджету.

«У нас конкурс буває по 7-8 чоловік на одне робоче місце. Зарплата в компанії конкурентна, повний соціальний пакет. До речі, відкрию таємницю, що  торік ми були найбільшим платником податків у Вінниці. Можете уявити, скільки податків та соціальних внесків ми сплатили до бюджету», - зазначив Юрій Таранюк.  

Поки що, за його словами, Вінниччина є лідером в Україні за впровадженням сонячної енергетики. Тут компанія також планує збільшити свої потужності до 250 МВт. Але Херсонщина «наступає на п’яти». Ця область, каже Юрій Таранюк, сприятливіша якраз за показником інсоляції. А обласна влада обіцяє всіляке сприяння новим інвестиціям.

В активі компанії «Подільський Енергоконсалтинг» уже понад 20 потужних сонячних електростанцій по всій Україні. Найбільше з них – на Вінниччині та Херсонщині.

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію - фото 2

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію - фото 3

Вінницька компанія збудувала в Херсонській області сонячну електростанцію - фото 4

Вінниця.info