22 лип. 2010 18:04

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

32

0

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010

усі 10 млн. гривень понадпланових надходжень направлені на фінансування захищених статей

 


Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010

Спека та розпал сезону відпусток не завадив депутатам Вінницької обласної ради зібратися 22 липня на позачергову сесію, щоб вирішити не менш "гаряче" питання – латання дірок обласного бюджету, які виникли через секвестр Державного бюджету, який був затверджений в останні дні роботи чергової сесії Верховної Ради України.

Голова обласної ради Григорій Заболотний, починаючи роботу сесії із приємного повідомлення про те, що за перше півріччя обласний бюджет перевиконаний на 7,1%, або на 10,143 млн. гривень, він одразу ж "зрівняв" настрій тим, що через скорочення Державного бюджету на 2010 рік на 18,35 млн. гривень, Вінницька область недоотримає понад 21 млн. гривень у вигляді дотацій та субвенцій.

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010


ряди БЮТівців та Нашоукраїнців вражали своєю незайманістю

Отже депутатам було запропоновано замість того, щоб витратити позапланові надходження у розвиток інфраструктури регіону, у терміновому порядку "залатати" дірки" із фінансування видатків споживання бюджетних установ, щоб це не призвело до виникнення боргів по зарплаті та оплаті енергоносіїв. Причому половина із цієї суми "бюджетної дірки" виникає із недофінансування бюджетників із боку держави.

 

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010 - фото 2

перший заступник губернатора Вінниччини Іван Мовчан за відсутності Миколи Джиги
уперше приміряв крісло у президії облради

 

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010 - фото 3

гімн співали майже всі депутатів

Чи то надмірна вулична спека, чи ретельна робота керівництва області із депутатським корпусом, але ніхто із народних обранців навіть не поцікавився тим, чому додатково зароблені областю кошти витрачаються на ті видатки, що держава має фінансувати централізовано. Й за 40 хвилин роботи позачергової сесії 59 голосами депутати Вінницької ради відправили 10,143 млн. гривень на фінансування поточних видатків бюджетних установ, хоча ще напередодні плани щодо розподілу цих коштів були інші. "У нас сім із хвостиком мільйонів була "дірка" по боргах перед медичними закладами, ще три мільйони планували розподілити по інших соціальних об’єктах на території області", - сказав голова облради Григорій Заболотний.

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010 - фото 4


момент голосування

Зміну планів Заболотний пояснив тим, що у державному бюджеті утворилася величезна "прірва" у 100 мільярдів гривен, для того, щоб одержати кредит від Міжнародного валютного фонду, Верховною Радою за ініціативи уряду був проведений секвестр держбюджету на 18,35 млрд. гривень. Внаслідок цього область недоотримає від держбюджету 21,377 млн. гривень.

 

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010 - фото 5

не зважаючи на низьку явку, депутатам вистачило голосів для прийняття рішення
про розподіл понадпланових надходжень

"Тому з цих десяти мільйонів гривен – п’ять підуть на латання "дірок" по захищених статтях (оплата праці, енергоносіїв бюджетними установами), які мали фінансуватися з дербюджету. Решта направлена також на фінансування захищених статей установ, що фінансуються с обласного бюджету. Зокрема, 1,79 млн. гривен будуть направлені на видатки споживання установами охорони здоров’я, 3,552 млн. гривен – соціального захисту населення, 1,577 млн. гривень – закладів культури. Ще 314 тис. гривен ми виділили у фонд депутатів обласної ради, для того, щоб можна було оперативно допомагати людям на місцях", - зазначив голова Вінницької облради.

Вінницька облрада латала "дірки" від секвестру держбюджету-2010 - фото 6


голова облради Григорій Заболотний пояснює вимушений крок по розподілу понадпланових надходжень

Наскільки це рішення правильне й виправдане можна буде судити у новому році, коли "вся ця бюджетна" катавасія завершиться й буде відомий реальний стан речей у бюджетній сфері. Хоча бюджетну сферу навряд чи можна віднести до вдячної, адже скільки грошей у неї не витрать, все одно всім не вистачить й залишаться невдоволені розподілом.

 

Юрій Басюк, ВИННИЦА.info

 


0
0