7 черв. 2017 17:48

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Економіка
0

41

0

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США


Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США

 Минулого тижня вінничани повернулись з США. Офіційна делегація з числа 19 представників бізнесу на чолі з керівником адміністрації Валерієм Коровієм та директором департаменту міжнародного співробітництва Володимиром Мережком відвідали Вашингтон та штат Вірджинія. Вінничани з приємним здивуванням побачили, що вінницька продукція є в супермаркетах США, обговорили можливості для українського бізнесу та сподіваються підписати міжнародну угоду про співпрацю між Вінницької областю та штатом Вірджінія.

«Це була перша поїздка такого рангу за час новітньої історії Вінницької області. Їздили на запрошення посольства України в США. До складу делегації входили представники бізнес-клубу. Для нас було важливо побачити нові можливості, які відкриваються перед українським бізнесом з огляду на те що американський ринок та американські інвестиції мають важливе значення. Я не вперше буру участь у подібних заходах, але там ми відчували величезний інтерес до України. Більше того, партнерів з американської сторони цікавило те що люди приїхали з регіону, а не зі столиці. Коли формувалась програма і посольство дало інформацію хто приїжджає, ми побачили активні дії з боку зацікавлених міністерств і відомств для проведення ряду зустрічей.

В складі нашої делегації був Володимир Козюк, який самостійно приїхав. Він в консульському відділі посольства України в США відкрив художню виставку. Будівля посольства свого часу належала другу Джорджа Вашингтон. Виставка викликала чималий інтерес з боку американців. Володимир Козюк прийняв рішення залишити виставку там постійно. Хто буде заходити в консульство, бачитиме краєвиди Поділля. Це приємно.

Загалом, у Вашингтоні ми були зачаровані архітектурою, чистотою міста, посмішками людей. Люди як чули українську мову, підходили, спілкувались. Ми відчували постійних інтерес до України», - поділився враженнями Валерій Вікторович.

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США

Американцям цікава Вінницька область, а нашому бізнесу – ринок США

«Є дві базові речі, що цікаві нашим бізнесменам – продаж своїх товарів на ринках США та можливість доступу до дешевих кредитних та інвестиційних ресурсів, яких вдосталь на американському ринку. Але по приїзду до США мета нашої делегації була дещо трансформована презентацією Вінницької області. Ми відчули великий інтерес по відношенню до Вінниччини. 80 відсотків нашого часу ми презентували Україну та нашу область, і решту часу говорили про бізнес. Ми відчували постійний інтерес до України.

Перша наша зустріч була з представниками корпорації зарубіжних приватних інвестицій. Це інституція, яка забезпечує підтримку інвестиційних проектів за участю американського бізнесу. Це цікаво для організації поставки техніки в лізинг, для отримання кредитів, цікаво в частині заснування спільних підприємств, де частка американського капіталу в межах 25%. В нас базова проблема в тому, що ми маємо дуже дорогий кредитний ресурс (в Україні – ред.), відповідно дуже дорогий інвестиційний ресурс. Наприклад 25% річних. Малі компанії не мають доступу до дешевих кредитів.

Наступна зустріч була з директором Світового банку. Розмова співпала в часі, коли Світовий банк відновив фінансування окремих програм розвитку бізнесу в Україні. Зокрема, співпрацю з українським «Ексімбанком» по фінансуванню бізнеса, фінансування окремих програм, які будуть фінансувати стартапи малого і середнього бізнесу.

Надзвичайно змістовна була зустріч в Міністерстві торгівлі. Минулого року США ввели окремі торгові преференції для 3800 найменувань товарів з України. Це нульова ставка мита, що дає доступ до американського ринку. Завдяки такій політиці, на американський ринок почали виходити багато підприємств України, в тому числі, з галузі машинобудування, які по суті продають свої товари за «нульовою ставкою». Підприємство, яке у Вінниці будує завод – «UBC-group» поставляє свої товари на американський ринок за нульовою ставкою імпортного мита. В той час, наприклад китайські товари поставляють під 13%», - зазначає Валерій Коровій.

В США продають вінницьку олію, мед та налагоджують поставки курятини

На ринку США є продукція групи компаній «Vioil», виробництво знаходиться у Вінниці. «МХП» - найбільший виробник курятини, теж готується зайти на американський ринок.

«В нас була зустріч в Інституті маркетингу харчових продуктів (FMI). До складу об’єднання входить 40 тисяч супермаркетів США. Вони розробляють стандарти для харчових продуктів імплементують це в діюче законодавство. Ми були приємно здивовані, коли відкрили інтернет і побачили, що в супермаркетах США продається вінницька олія. Щоправда під адаптованими торгівельними марками. Також у США продається вінницький мед. «Мед Поділля» - один з найбільших постачальників меду на американський ринок. В свою чергу, у штатах ми презентували вінницький хрін, гірчицю, і навіть ковбасу. Хоча там достатньо багато м’ясних виробів на ринку, але ті смакові якості, що є, сподобались. Окрім цього, в нас є підприємство «Valrom», яке в Сутисках виготовляє сантехнічні системи, вони також спілкувались про можливість поставки продукції у супермаркети.

Ми мали змістовну зустріч з представниками Американсько-української ділової ради (USUBC). Україна на сьогодні закуповує в США сільськогосподарську техніку, це і комбайни і трактори і навісні агрегати, з іншої сторони, Україна поставляє в США продукти харчовою промисловості. На сьогодні «Миронівський комбінат хлібопродуктів виходить на американський ринок з українською продукцією птахівництва. Зараз вони розробляють стандарти якості», - розповів голова облдержадміністрації.

Амбітні плани

«В останній день поїздки ми були в місті Річмонд, штат Вірджинія. Це найбільший аграрний регіон США, який розміщується на Атлантичному узбережжі та має найбільший порт. Мали зустріч з представниками бізнесу та Міністром сільського та лісового господарства штату Вірджинія Бейсілом Гуденом. Ми почали попередні перемовини про те, щоб продовжити нашу співпрацю і запросили губернатора штату Вірджинія у Вінницьку область. Дата поїздки уточниться найближчим часом. Амбітне завдання, яке ми перед собою ставимо – протягом року підписати угоду про дружбу і співробітництво між Вінницькою областю (Україна) і штатом Вірджинія (США). Якщо ми це зробимо, то відкриємо нішу для співпраці не лише в сфері бізнесу, а в соціальній та гуманітарних сферах», - повідомив Валерій Вікторович.

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США - фото 2

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США - фото 3

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США - фото 4

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США - фото 5

Вінницька олія та мед вже є супермаркетах Америки. Коровій розповів про візит вінничан в США - фото 6

Вінниця.info, фото надані департаментом міжнародного співробітництва ОДА