6 лип. 2018 13:44

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:52
Місто
0

118

0

Вінницькі медики прогнозують спалах кору на осінь. Хто, крім дітей, може отримати безкоштовне щеплення

Вінницькі медики прогнозують спалах кору на осінь. Хто, крім дітей, може отримати безкоштовне щеплення

 Вінницькі медики прогнозують спалах кору на осінь. Хто, крім дітей, може отримати безкоштовне щеплення


Вінницькі медики прогнозують спалах кору на осінь. Хто, крім дітей, може отримати безкоштовне щеплення

 У Вінницькій області очікують підвищення епідемії кору цієї осені. Окрім дітей, отримати безкоштовно щеплення мають право викладачі, медичні працівники, представники силових структур та студенти.

Про це під час прес-конференції 6 липня повідомила головний спеціаліст відділу лікувально-профілактичної допомоги дитячому населенню ДОЗ ОДА Лариса Бевза.

«З початку 2018 рокі в області зареєстровано 805 випадків кору, в тому числі 486 з них діти. Госпіталізовано було 513 осіб. За останній тиждень реєстровано 50 випадків кору, із них 46 випадків у дітей. На сьогоднішній день летальних випадків у Вінницькій області немає.

Випадки кору реєструються в більшості адміністративних територіях області за виключенням міста Ладижина та Оратівського району.

На сьогоднішній день вакцинації підлягають 55% дітей. В області сьогодні є у залишку 28008 тисяч доз. Тобто ми забезпечені вакциною проти кору на 120% від нашої потреби. Вакцина наявна у всіх лікувально-профілактичних закладах і вона є безпечною. Її нам поставляють з Бельгії. Це вакцина комбінована – КПК», - говорить посадовець.

Хто, окрім дітей, має право на безкоштовну вакцинацію

Вакцинація безкоштовна для дітей. Є також категорій дорослого населення, які можуть зробити щеплення абсолютно безкоштовно. Це медичні працівники, працівники закладів охорони здоров’я, закладів освіти, представники силових структур та студенти ВНЗ без обмеження віку.

«Якщо дорослі не відносяться до даної категорії і мають бажання зробити щеплення, то вони повинні придбати вакцину за власні кошти і протягом двох годин доставити її у лікарню. Лікар повинен звірити з чеком час доставки вакцини. Якщо час доставки більше двох годин, пацієнту відмовлять у процедурі», - пояснила лікар.

Орієнтовна вартість вакцини 250-300 гривень.

Лариса Бевза наголошує, що єдиною профілактикою кору є вакцинація.

«Згідно календаря щеплень в 1 рік дитині робиться вакцинація, у 6 років робиться ревакцинація. Тобто, усі діти до 18 років незалежно від віку мають отримати два щеплення проти кору. Якщо наприклад, людина доросла не пам’ятає чи було щеплення, їй можна зробити процедуру повторно, це не принесе шкоди здоров’ю», пояснює Л. Бевза.

З підозрою на кір до лікарні йти зась

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Наталя Авраменко зазначила, що мешканцям, які підозрюють що захворіли на кір ні в якому разі не потрібно йти у лікарню, а викликати лікаря додому.

«За минулий тиждень у місті Вінниці захворіло на кір 231 особа, з них 117 дітей. Близько 50% людей, які захворіли госпіталізуються, інші лікуються дома. Великого спалаху у Вінниці немає. Нещеплені люди хворіють частіше, тому слід пам’ятати усім, що єдиним захистом від кору є щеплення.

Якщо у людини є підозра на кір, чи навіть на ГРВІ, нежить, кашель потрібно викликати лікаря додому, не потрібно йти в загальну поліклініку, де є інші здорові діти. Зазначу, що якщо людина була в контакті з хворим на кір, то вона протягом 72 годин може зробити ще щеплення від кору, і тоді вона зможе захиститися від захворювання», - Наталя Авраменко.

Восени медики прогнозують спалах захворюваності

«Для кору характерне циклічне зростання захворюваності кожні 5-7 років. У нас були захворювання у 2002, 2006, 2012-2013 роках і наявний спалах кору ми очікуємо в цьому році. Захворювання на сьогоднішній день росте і воно знижуватися не буде, поки ми не вакцинуємо усіх наших дітей. Це звичайно, пов’язано із тим, що в суспільстві накопичується певний прошарок неімунних людей. Тобто це найбільша кількість новонароджених дітей віком до 5 років, які найбільш уразливі до цієї хвороби.

На сьогоднішній день немає чіткого прогнозування, оскільки зараз літній період. Немає великої скупченості дітей в школах, садочках, ВНЗ. Кір це вірусна інфекція, яка любить більше холодну пору року. Тому ми можемо очікувати новий пік зростання захворюваності осінню», - каже лікар-епідеміолог Вінницького лабораторного центру МОЗ України Айнур Жумабекова.

Аби отримати щеплення, необхідно звернутись до сімейного лікаря чи до педіатра, взяти дозвіл на щеплення, підписати згоду і зробити процедуру у кабінетах щеплень.

Вінницькі медики прогнозують спалах кору на осінь. Хто, крім дітей, може отримати безкоштовне щеплення

 Довідка

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передача інфекції. Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу.

Симптоми. Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з'являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з'являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з'являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з'являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

Вiнниця.info