31 серп. 2015 16:38

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Політика
0

124

0

Вінницькі нардепи-мажоритарники одноголосно підтримали зміни до Конституції щодо децентралізації

Вінницькі нардепи-мажоритарники одноголосно підтримали зміни до Конституції щодо децентралізації

 Всі вісім нардепів-мажоритарників з Вінниччини підтримали децентралізацію


Вінницькі нардепи-мажоритарники одноголосно підтримали зміни до Конституції щодо децентралізації

 31 серпня Верховна Рада України ухвалила Постанову «Про попереднє схвалення законопроекту про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади».

Про це повідомляє інформаційне управління Верховної Ради.

«За» проголосували 265 депутатів.

Результати голосування по фракціях:

Блок Петра Порошенка – «за»115, «проти» 5, утрималися 3, не голосували 7, відсутні 13;

«Народний фронт» – «за» 69, «проти» 1, утрималися 0, не голосували 2, відсутні 9;

Опозиційний блок – «за» 38, «проти» 0, утрималися 0, не голосували 0, відсутні 5;

Об’єднання «Сапомоміч» – «за» 5, «проти» 26, утрималися 0, не голосували 0, відсутні 0;

Радикальна партія Олега Ляшка – «за» 0, «проти» 21, утрималися 0, не голосували 0, відсутні 0;

ВО «Батьківщина» – «за» 0, «проти» 18, утрималися 0, не голосували 0, відсутні 1.

На сайті Ради є результати поіменного голосування. Серед нардепів, які обирались по одномандатних округах Вінницької області, за зміни до Конституції проголосували всі депутати: Ю. Македон, Р. Демчак, І. Мельничук, О. Домбровський, І. Спориш, Г. Ткачук, П. Юрчишин, О. Порошенко.

«…Законопроектом передбачається, що територія України поділена на громади. Громада є первинною одиницею у системі адміністративно-територіального устрою України.

Передбачається також, що адміністративно-територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території, децентралізації влади, повсюдності та спроможності місцевого самоврядування, сталого розвитку адміністративно-територіальних одиниць з урахуванням історичних, економічних, екологічних, географічних і демографічних особливостей, етнічних і культурних традицій.

Пропонується також вилучити з конституційного регулювання місцеві державні адміністрації та відповідно скасувати інститут голів місцевих державних адміністрацій. Передбачається утворення виконавчих органів місцевого самоврядування громади, які є підконтрольними і підзвітними раді громади.

Для нагляду за додержанням Конституції і законів України органами місцевого самоврядування пропонується запровадити інститут префектів. Проектом передбачено, що префекта призначає на посаду та звільняє з посади за поданням Кабінету Міністрів України Президент України. Префект зупиняє дію актів місцевого самоврядування з мотивів їх невідповідності Конституції чи законам України з одночасним зверненням до суду», - зазначено в законопроекті, який прийнято сьогодні в першому читанні. 31 серпня.

ВИННИЦА.info