13 груд. 2010 10:21

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

52

0

Вінницькі самоврядці хочуть швидких реформ

Вінницькі самоврядці хочуть швидких реформ

Представники органів місцевого самоврядування Вінниччини стурбовані станом повільної розбудови місцевого самоврядування в Україні


Вінницькі самоврядці хочуть швидких реформ

Представники органів місцевого самоврядування Вінниччини стурбовані станом повільної розбудови місцевого самоврядування в Україні.

Про це повідомляє прес-служба Вінницької обласної ради.

За повідомленням, представники органів місцевого самоврядування Вінницької області прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, де висловлена колегіальна думка самоврядців про необхідність прискорення реформи місцевого самоврядування в країні.

«Ми, висловлюємо глибоку стурбованість станом і повільними темпами становлення місцевого самоврядування у нашій державі та відзначаємо, що його сучасний етап розвитку не відповідає вимогам сьогодення», - сказано у зверненні.

Самоврядці зазначають, що перш за все, не реалізуються конституційні положення щодо матеріальної і фінансової основи місцевого самоврядування, гарантій його самодостатності. Фінансово-економічна слабкість територіальних громад зумовлює їх залежність від держави, а відсутність чіткого розмежування повноважень не орієнтує місцеву владу на вирішення суспільних і громадських інтересів.

«Переконані, що головним завданням у державі повинно стати формування по-справжньому ефективної та відповідальної системи влади, надійним фундаментом якої здатне бути лише дієве місцеве самоврядування. Необхідно забезпечити таку систему стосунків влади і суспільства, яка дозволить виявити, врахувати та реалізувати інтереси всіх зацікавлених сил, здатних забезпечувати національний розвиток.

Досягнення цієї мети, на нашу думку, можливе за умови унормування законодавства України відповідно до принципів Європейської хартії місцевого самоврядування. Для цього необхідно прийняти базові закони - „Про місцеве самоврядування в Україні” (нова редакція), „Про адміністративно-територіальний устрій”, „Про статус сільських, селищних, міських голів”; а також ухвалити відповідні зміни до Конституції України, які гарантували б повсюдність місцевого самоврядування та повертали обласним та районним радам право утворювати власні виконавчі органи», - зазначено у зверненні.

Самоврядці також підтримують резолюцію 15 Всеукраїнських муніципальних слухань „Стратегія реформування місцевого самоврядування в Україні” в частині розробки нової Програми (Стратегії) реформування місцевого самоврядування в Україні.

«Здійснення таких змін у децентралізації публічної влади дозволить розкрити державотворчу ініціативу мільйонів громадян, надасть народу роль реального суб'єкта у системі організації влади у державі та можливості змінювати своє життя на краще.

Ми усвідомлюємо, що становлення місцевого самоврядування можливе лише за наявності політичної волі, яка має бути реалізована Президентом України Януковичем В.Ф., Верховною Радою України, Кабінетом Міністрів України», - сказано у зверненні.

 

ВИННИЦА.info


0
0