18 серп. 2016 13:40

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

164

0

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках

 Позбутися черг на дитячий профогляд вінницьким медикам не допомагає навіть електронна черга 


Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках

 Під дверима лікарів у вінницьких поліклініках натовпи. Залишилось менше двох тижнів щоб діти, які йдуть у дитсадки та школи, пройшли щорічний медичний огляд напередодні навчального року. Без довідки від сімейного лікаря, учня не мають права допустити до навчання з першого вересня.

У Амбулаторії сімейної медицини №3 по вулиці Воїнів Інтернаціоналістів на дверях висить табличка про можливість електронної реєстрації за допомогою системи «Доктор Елекс». Всередині – коридори переповнені. Щоб потрапити до лікаря, батьки з дітьми чекають годинами. Кажуть, аби обійти всіх медиків, треба кілька днів.

«У нас дитина іде до третього класу. Уже три рази проходили медогляд перед школою, і щоразу треба посидіти у черзі. Були у педіатра, якого ще звуть сімейним лікарем, посиділи в черзі на направленням, тоді поїхали на Хмельницьке шосе – там чатували всіх лікарів, тепер знову повернулись в поліклініку, чекаємо, щоб сімейний лікар дав дозвіл на навчання», - розповідає мама школярки Ірина.

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках

На Магістратській у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №2 найбільші черги до хірурга. Школярі, дошкільнята та батьки з немовлятами в коридорі на третьому поверсі. Потрапити до лікаря намагаються і батьки з дітьми, які потребують негайного лікування, і школярі з контрольним оглядом. До спеціаліста ведеться електронний запис, проте вільних місць уже кілька днів немає. Чатують у живій черзі – розповідають батьки.

«Ми запитували про попередній запис, він ніби працює, але місць на реєстрації вже немає. Тому чекаємо. Ті, хто по запису, теж приходять, коли без черги, коли люди не впускають, то теж стоять у черзі, може до кінця дня дочекаємось», - розповідає батько школяра Сергій.

Діти з 36-ти сіл Вінницького району проходять огляд у спеціалістів поліклініки на Хмельницькому шосе. Попереднього запису в установі не ведуть, проте намагаються, щоб кожен учень, який приїжджає з околиць Вінниці, пройшов огляд за один день, - розповідає завідувач поліклінічним відділенням Сергій Антонюк.

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 2

«Ми вже півтора місяці проводимо огляд дітей. У нас все розписано по плану. Тобто липень-серпень – це для огляду дітей, також весь серпень до нас приїжджають на медогляд вчителі, щоб отримати допуск до роботи. Тут є дитяча консультація і картки, діти приходять, отримують картки. Є вузькі спеціалісти практично всі і лабораторії. Стараємось вкластися в один день, бо з села тяжко їхати два дні підряд. Якщо виявляють захворювання, яке треба уточнити, тоді назначаються додаткові обстеження, тоді і аналізи якісь додатково треба, і бак лабораторію, тоді мама чи тато возить дитину чи два дні, чи п’ять», - розповідає Сергій Антонюк.

Під час шкільних оглядів у 40% дітей медики виявляють нові хвороби та відправляють на додаткові обстеження або призначають лікування, розповідає Сергій Антонюк.

«Ми проводимо додаткові огляди та аналізи, якщо потрібно, але якщо ми не справляємося з лікуванням, то відправляємо у обласну дитячу лікарню до додаткових спеціалістів, яких в нас може не бути, як, наприклад, імунолог. Бо якщо захворювання знайдено, треба лікувати. Раз в рік ми цих дітей дивимося до 40% дітей виявляються захворювання вперше. Необхідність огляду є. Якщо раз в два-три роки будемо дивитися, то виявимо не 40% хворих дітей, а в два рази більше, і запущених», - каже лікар.

На думку завідувача поліклінікою Сергія Антонюка черг під кабінетами спеціалістів можна було б уникнути, якби медикам повернули стару схему медоглядів, коли у школі працював лікар-терапевт, а вузькі спеціалісти приїздили до навчальних закладів впродовж року та оглядали дітей. Такий метод роботи лікар вважає також ефективнішим, бо тоді спеціалісти краще знають проблеми своїх пацієнтів.

«Коли розмежували, зробили цю реформу, гірше стало. Раніше, коли в школах був сімейний доктор, і в нас був тісний зв'язок, тиждень, може більше, вона дивилася сама, виявляла хворих, вона складала списки, де має підозру про захворювання, приїжджала сюди до нас і казала: «В мене сто дітей. Із них 30% дітей є лорпаталогія, яку треба обов’язково уважно доктору подивитися, так само дитячого хірурга і так далі". І доктор, який їде туди з нашої бригади вже знали, що цих Іванова-Петрова-Сидорова треба обов’язково більш ретельно подивитися ЛОР-спеціалісту, дитячому хірургу на предмет сколіозу. Їхали доктори і знали, на що вони їдуть. Зараз цього немає. Це займало менше часу і більше ефективності, щоб прийти додатково обстежитись. Тепер діти йдуть скопом, як колись заводські огляди були», - розповідає Сергій Антонюк.

Деякі вінницькі батьки, щоб не стояти в чергах у поліклініках, почали вести дітей до приватних спеціалістів, а у дитсадках – домовляються з завідуючими, щоб запрошували лікарів до себе.

«Моя колега розповідала, що свою дочку семикласницю відправила до приватної лікарні біля дому, заплатила близько тисячі та обстежилась. А в дитсадку, де вчиться моя дитина, батьки ще на початку літа попросили завідуючу, щоб та покликала лікарів. Домовились якось там, ті прийшли, обстежили дітей», - розповідає мама шестирічної Оленки Анна.

Мама двох дітей вінничанка Наталя проблему черг до лікарів вирішила навесні. Каже, пройшла медогляд зі старшим сином, ще під кінець минулого навчального року.

«Лікарі дивувалися, що ще травень, а я прийшла на шкільний медогляд, проте без великих черг. Ми торік як намучились в чергах, коли з двома проходили, то тепер вирішили викрутитись. Молодшому в садочок цього року ніби не треба, бо пройшли торік, а старшому в школу маємо всіх спеціалістів», - розповідає Наталя.

Центр первинної медико - санітарної допомоги №2.

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 3 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 4 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 5 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 6 

Амбулаторії сімейної медицини №3

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 7

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 8

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 9

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 10 

Поліклініка Вінницького району 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 11 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 12 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 13 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 14

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 15

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 16

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 17

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 18 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 19

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 20

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 21

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 22

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 23 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 24 

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 25

Вінницькі школярі шикуються у черги на огляд в поліклініках - фото 26

Вінниця.info