4 січ. 2011 16:53

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

44

0

Вінницькі судді написали листа Януковичу

Вінницькі судді написали листа Януковичу

…кажуть, що у них "катастрофа у сфері оплати праці"


Вінницькі судді написали листа Януковичу

Працівники апарату Староміського районного суду Вінниці направили лист-звернення до керівництва держави із проханням виправити катастрофічне становища в сфері оплати праці і не допустити зменшення видатків державного бюджету на здійснення судочинства.

Про це йдется у листі-зверненні працівників суду, який розміщено на сайті міжнародного фонду "Центр суддівських студій".

"Відповідно до діючого законодавства працівники судів є державними служ­бовцями, а отже не мають права брати участі у страйках. Тому єдиною можли­вістю розповісти посадовцям про наші проблеми є такі листи-звернення. Споді­ваємося, що цього разу наш крик душі почують ті, від кого залежить можли­вість зробити життя працівників судів кращим, звільнивши нас від фінансової залежності", - пишуть у листі-зверненні працівники вінницького суду.

Зокрема, вони направили свій лист-звернення Президентові України Віктору Януковичу, прем’єр-міністру України Миколі Азарову, голові Верховної Ради Володимиру Литвину, голові Державної судової адміністрації України Руслану Кирилюку, голові Верховного Суду України Василю Онопенку, міністру юстиції Олександру Лавриновичу, начальнику Головного управління державної служби України Тимофію Мотренку, начальнику територіального управління Державної судової адміністрації у Вінницькій області Василю Білику, голові Всеукраїнської профспілки «Соціальний прогрес» Ігорю Коліушко, редакції газети «Урядовий кур’єр».

"В умовах політично-правових та соціально-економічних перетворень, що відбуваються останнім часом в українському суспільстві, ми - працівники апаратів місцевих судів України, з відчаєм та з почуттям соціальної несправедливості звертаємось до Вас з метою виправлення катастрофічного становища, яке вже багато років має місце в сфері оплати нашої праці", - йдеться у зверненні.

Працівники суду нагадують, що відповідно до статті 144 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» розмір заробітної плати працівників апаратів судів, їхнє побутове забезпечення і рівень соціального захисту визначаються законом і не можуть бути меншими, ніж у відповідних категорій державних службовців органів законодавчої та виконавчої влади.

"Поступове зростання мінімальної заробітної плати та відсутність змін в законодавстві, щодо збільшення діючих окладів з 2008 року, призвело до того, що посадові оклади усіх працівників апарату суду прирівнюються до мінімальної заробітної плати. Посадовий оклад помічника судді місцевого районного суду загальної юрисдикції, що виконує всю «чорнову» роботу судді, складає на даний момент 922 грн. і є найбільшим. Тобто помічник судді, який має вищу юридичну освіту, ненормований робочий день, працює із най важливими судовими проектами, в даний час має оклад на 15 гривень більший за оклад прибиральниці яка, на відміну від державного службовця,  має право на додатковий заробіток.  Наші посадові оклади є найнижчими серед всіх категорій державних службовців, і питання не стільки в тому, що вони є нижчими за оплату простої некваліфікованої праці, скажімо сторожів чи прибиральниць, а в тому як при невпинному зростанні цін та інфляції утримувати сім’ю за ці кошти чи вижити самому?", - йдеться у зверненні працівників суду.

Також, згідно останніх змін до Кримінального кодексу України, працівники апаратів судів можуть бути притягнутими до кримінальної відповідності за порушення правил документообігу який, будучи раніше лише засобом статистики та обліку, на даний час став частиною цивільного та кримінального процесів. Майже кожен працівник суду має доступ до системи документообігу та свої обов’язки щодо роботи із нею, а також і відповідальність за свої помилки, які можуть бути розцінені як порушення законодавства.

"Держава, яка має захищати нас, ставить працівників суду у скрутне матеріальне становище, принижуючи мізерними зарплатами та постійним ігноруванням наших звернень та пропозицій. Це призводить до таких негативних явищ, як тенденція частої зміни кадрів, що не дає можливості досягнення високого професійного рівня працівників. Небажання можновладців звертати увагу на належне фінансове забезпечення працівників апаратів судів на даний час призвело до парадоксальної ситуації, яка склалася в оплаті праці працівників апарату суду", - вважають працівники вінницького суду.

Вони вважають, що видатки на утримання судів у Державному бюджеті України не можуть бути скорочені в поточному фінансовому році і переконливо просять не відправляти своє звернення «за підвідомчістю» в нижчестоящі органи, а кожному з Вас особисто вжити заходів для виправлення такої ганебної ситуації на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

"Сподіваємося, що наше звернення буде розглянуте та враховане при прийнятті державного бюджету на 2011 рік. Визнання судів розпорядниками бюджетних коштів – це лише перший крок. Ми вимагаємо прийняття бюджету на 2011 рік в частині видатків на судову систему у такому обсязі, щоб було чим розпоряджатись та здійснювати всі соціальні виплати, передбачені законодавством. А для того, щоб зрозуміти наше становище, уявіть собі, що Ваш єдиний дохід на місяць складає 1000 - 2000грн. і за ці кошти потрібно не тільки жити самому, а й утримувати сім’ю", - йдеться у зверненні.

ВИННИЦА.info


0
0