25 черв. 2010 13:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Влада
0

44

0

Вінницький адмінсуд започатковує тиждень «миру»

Вінницький адмінсуд започатковує тиждень «миру»

нова послуга суду – медіація дає можливість на будь-якій стадії розгляду справи врегулювати її мирним шляхом


Вінницький адмінсуд започатковує тиждень «миру»

З 5 по 9 липня 2010 року у Вінницькому окружному адміністративному суді планується провести «тиждень медіації», де медіатори, на конкретних справах будуть застосовувати альтернативні методи вирішення спорів.

Про це повідомляє прес-секретар адмінсуду Сергій Григоренко.

За його словами, 7 липня очікується прибуття до суду відомого експерта Ради Європи: Фрідріха-Йоахіма Мемеля – Головуючого судді адміністративного суду м. Гамбург, медіатора із Німеччини.

Як пояснив С. Григоренко, нова послуга суду для учасників спорів – медіація дає можливість на будь-якій стадії розгляду справи врегулювати її мирним шляхом за столом переговорів.

«Якщо сторони і адвокати погоджуються, судове провадження на період проведення медіації зупиняється, і справа передається медіаторові. В процедурі можуть також брати участь особи, не залучені до справи, якщо цього бажають обидві сторони. У разі, якщо сторони домовилися й знайшли рішення - його фіксують в обов'язковій угоді. Суддя-медіатор виступає при цьому абсолютно нейтральною стороною, дозволяючи приймати рішення сторонам процессу», - розповів С. Григоренко.

На думку суддів, медіація має багато переваг. По-перше, самовільно напрацьоване рішення має більшу зобов'язальну силу та цілком задовольняє сторони. По-друге, навіть довготривалий конфлікт можливо уладнати у ході медіації за кілька годин, що скорочує час для врегулювання конфлікту. По-третє, застосування медіації заощаджує кошти, оскільки якщо сторони домовляються у присутності судді-медіатора і він протоколює угоду, то не виникає жодних додаткових судових витрат, бо судова медіація - безкоштовна. Окрім того, практика виконання угод напрацьованих в ході медіації, ефективніше, оскільки сторони виконують їх добровільно. Відсоток же реального виконання судових рішень через примусове виконання значно менший.

Відтак, в адміністрації Вінницького окружного адмінсуду сподіваються, що нововведення користуватиметься попитом.

Нагадаємо, що у квітні 2009 року у Києві між головою Вінницького окружного адміністративного суду Віталієм Кузьмишиним та експертами Ради Європи було підписано угоду про співробітництво і тому ВАОС - є одним з пілотних судів в Україні де впроваджуватиметься така система альтернативних врегулювань спорів в адміністративних справах, як медіація. 10 лютого 2010 року у м. Вінниці експертами Ради Європи Франсом ван Аремом та Міхаелем Аменде в рамках реалізації спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Прозорість і ефективність судової системи України» проведено семінар для адвокатів з питань альтернативних методів розв'язання спорів.

 

ВИННИЦА.info


0
0