27 січ. 2011 13:47

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:54
Суспільство
0

42

0

Вінницький губернатор Джига доручив "відродити" ставку Гітлера до 9 Травня

Вінницький губернатор Джига доручив "відродити" ставку Гітлера до 9 Травня

"Навколо цього об’єкта вже багато років точиться багато розмов..."


Вінницький губернатор Джига доручив "відродити" ставку Гітлера до 9 Травня

Голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига переконаний, що туристичний маршрут на «Ставку Вервольф» має бути до Дня Перемоги - 9 Травня відтворений та увіковічена пам’ять загиблим.

Про це Микола Джига повідомив на нараді стосовно цього об’єкту.

«Навколо цього об’єкта вже багато років точиться багато розмов, тому на «ставці Вервольф» пора створити туристичний маршрут, музей пам’яті жертв фашизму таким чином, щоб цей музей нагадував про ті часи, які пережили наші люди, про жертви та героїзм нашого народу. Також має бути продемонстроване обличчя ворога-фашиста. Ми маємо продемонструвати якого ворога переміг наш народ», - сказав М.Джига.

Він доручив, щоб відповідним його розпорядженням, земля під «Ставкою Вервольф» була вилучена з користування «Вінницяоблагроліс» та передана Вінницькому краєзнавчому музею.

За словами М.Джиги біля цього музею мають бути облаштовані усі умови для відвідувачів (зроблені доріжки з вказівниками, туалети). Також управлінням культури Вінницької облдержадміністрації має бути відпрацьований план, огородження цього об’єкту, відпрацьована концепція створення подібного музею. «Для створення цього об’єкту мають бути направлені усі сили управління культури Вінницької облдержадміністрації та залучені найкращі фахівці області.

«До дня Перемоги на об’єкті має бути видна зроблена робота. Цей об’єкт взятий під мій особистий жорсткий контроль», - сказав М.Джига.

Довідка

Будівництво Ставки Гітлера під Вінницею велося з грудня 1941 року по червень 1942 в умовах повної секретності. Історичні джерела свідчать, що в будівництві брали участь німецькі фірми-підрядники, що проводили основні секретні роботи, та вільнонаймані громадяни європейських країн. Військовополонені Червоної Армії і місцеве населення виконували найважчі роботи, споруджуючи котловани, видобуваючи граніт в кар'єрах поза центральною зоною.

Наземну частину об'єкта становила 81 споруда, майже всі вони були побудовані з дерева. Дві 120-метрові артезіанські свердловини забезпечували ставку питною і технічною водою, а електростанція - електроенергією. Основна частина ставки була розташовувалася під землею. Вчені припускають, що підземні приміщення покриті шестиметрової товщею піску і розміщені в граніті. Є припущення, що ставка "Вервольф" тягнулася углиб на 7 поверхів. Приміщення були оснащені системами повітряного очищування та кондиціонування, автономним енергозабезпеченням.

Гітлер приїжджав у вінницьку ставку двічі - з 16 липня по 29 вересня 1942 року і з 19 лютого по 8 березня 1943 року. Разом з фюрером у "Вервольфі" працювала і вся верхівка третього рейху - заступник Гітлера по партії та його особистий секретар Борман, рейхсфюрер Гіммлер, рейхсмаршал Герінг та інші. Деякий час тут дислокувався генеральний штаб збройних сил на чолі з фельдмаршалом Кейтелем і генерал-полковником Йодлем, був розквартирований і штаб Південного фронту, яким керував фельдмаршал Манштейн.

При відступі німці потужними авіабомбами підірвали зовнішні будови, а входи в підземну частину замурували. У березні 1944 року спеціальна комісія з особистого наказу Сталіна проводила вивчення підземель ставки і прийшла до висновку, що відступаючі вивезли із ставки всі цінності і документи.

ВИННИЦА.info

 


0
0