30 листоп. 2016 16:18

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

390

0

Вінницький обласний військовий госпіталь ветеранів війни безкоштовно лікує демобілізованих атовців

Вінницький обласний військовий госпіталь ветеранів війни безкоштовно лікує демобілізованих атовців

 Медики просять бійців дотримуватися порядку оформлення у лікарню та на отримання групи по інвалідності


Вінницький обласний військовий госпіталь ветеранів війни безкоштовно лікує демобілізованих атовців

З початку ведення АТО на сході України, з Вінниччини там несли службу близько 14 тисяч осіб. Серед них чимало тих, хто потребує медично-реабілітаційної допомоги різного ступеню. Для наших земляків, хто нині задіяний при військових частинах та знаходиться у зоні бойового конфлікту, по регіону працюють два профільних медичних заклади. Перший Вінницький військово-медичний центр Центрального регіону. Другий - обласний клінічний госпіталь ветеранів війни по вул. Пирогова 109-а, який також приймає демобілізованих. За півтора роки тут пролікувалися безкоштовно понад тисячу захисників. Медики зауважують, аби надалі спростити процедуру оформлення у їхньому закладі, готові дати ключові рекомендації.

Про лікування бійців Вінниця.info розповідає його керівник Валерій Бабійчук.

«Медичне забезпечення у нас відбувається згідно закону України про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей. Це стаття 11. Про статус ветеранів війни, гарантії соціальних видів захисту. Всі, хто знаходиться в госпіталі, мають право на безоплатну медичну допомогу. Для того, щоб до нас потрапив військовослужбовець, він  спочатку має повідомити свого командира.  Той, у свою чергу, бійця відправляє у медпункт, за направленням. У разі поранення, ми маємо права госпіталізувати по направленню командира  по місцю служби. Демобілізованим потрібно мати направлення від сімейного лікаря, посвідчення учасника бойових тій, або інваліда війни», - зауважує Валерій Вікторович. – « Є багато хлопців, які приходять з зони АТО, а  їх немає на обліку. Вони не звернулись у військкомат, чи у лікарню по місцю проживання, не зареєструвалися у соціальних службах. Тому, виникають складності. Бо ми їх не маємо у загальнообласній  базі даних, яка формується саме через ті служби, акумулюється та передається на наш центр. Про кожного воїна АТО, який на обліку, ми знаємо».

Бабійчук зауважує, бійців АТО приймають  на лікування без черги.

«Нажаль, є і  невідповідальні пацієнти. От пару днів був один атовець, він у нас пролежав 5 днів. Він прийшов вчора, каже, що хочу знову лягати. Був п’яний. Я його прошу принести направлення по місцю проживання. Він повертається близько п’ятої вечора, люблять у нас атовці прийти, коли медичні працівники вже розходяться. А повернувся, ще більш п’яним. Пропоную прийти зранку, так він зі злості, порвав у мене на очах направлення. Закрив за собою двері, що вони аж не випали. Я розумію, у всіх нерви. Але мають бути правила та права», - продовжує Бабійчук. – «Кожному також доводиться пояснювати, Якщо триває амбулаторне лікування, треба брати рецепт на безкоштовні ліки  по місцю проживання. Ви знаєте, фінансування зараз по районам, по місту, воно розподіляється по бюджетам районів та міста. Складна ситуація із зубним  протезуванням. Ми його  здійснюється також безкоштовно. Але на всіх коштів не вистачає. Бо було виділено всього 30 тисяч гривень».

Після важких поранень чимало бійців мають право на отримання пенсії по інвалідності. Але через неправильний порядок здачі документів, виникає багато проблем.

«От приходить демобілізований, з частини він має принести пакет документів. По яким потім буде оформлятися на групу інвалідності. Не можемо ми щось робити без висновків ЛКК , який видає військовий госпіталь. Крім нього, обов’язково має бути історія хвороби. Ми не можемо просто так встановити офіційно причинність захворювання із проходженням служби. А документи до проходження комісії має складати сімейний лікар та давати направлення на нас.  Хочеться також зауважити, на Вінниччині же 12 бійців отримали статус інваліда війни», - констатував  Валерій Вікторович.

Вінницький обласний клінічний госпіталь ветеранів війни щорічно приймає шість тисяч пацієнтів. Тут вже надали допомогу тисячі атовцям. З них прооперували 123особи. Нині у медичному закладі знаходяться на лікуванні 55 захисників.

Вінниця.info