23 трав. 2016 18:28

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

230

0

Вінницький протитуберкульозний диспансер реорганізують, але на Старе місто не перенесуть

Вінницький протитуберкульозний диспансер реорганізують, але на Старе місто не перенесуть

 Вінницький протитуберкульозний диспансер залишать на П'ятничанах


Вінницький протитуберкульозний диспансер реорганізують, але на Старе місто не перенесуть

 Вінницький протитуберкульозний диспансер №2, який є комунальною власністю Вінницької облради, планують реорганізувати шляхом ліквідації, і передати на баланс місту. Після реорганізації заклад не збираються переносити на Старе місто до 3-ї лікарні, він залишиться на П'ятничанах. Медзаклад буде працювати в режимі амбулаторії, його передадуть під відомство або першої або третьої міської лікарні. Основною причиною невдоволення колективу диспансеру є небажання змін та оптимізація персоналу.

Про це 23 травня повідомила директор департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Людмила Грабович.

«У диспансері надається виключно амбулаторна допомога – консультуються пацієнти, які довго лікуються в амбулаторних закладах, якщо в них виникає підозра на туберкульоз, дається направлення на консультацію і обстеження в протитуберкульозний диспансер №2. Якщо ставлять діагноз туберкульоз, лікування проводить перший протитуберкульозний диспансер, де є стаціонар.

Також йде нагляд за громадянами, де в одного з членів сім'ї виявлено туберкульоз. Там роздають безкоштовні ліки для пацієнтів, які виходять зі стаціонару і продовжують амбулаторне лікування», - розповіла Людмила Грабович про специфіку закладу.

За словами Людмили Олексіївни, диспансер обслуговує в основному жителів Вінниці. Епідемситуація по місту дає можливість провести реорганізацію закладу. Показники захворюваності та поширення смертності від туберкульозу у місті нижча за середньообласні.

«За останні 10 років поширеність туберкульозу знизилась у Вінниці з 124,3 на 100 тис. населення до 42,6 на 100 ти. населення. По області цей показник 68,6, по Україні – 84,3», - повідомила директор департаменту охорони здоров’я.

Реорганізація необхідна і для оптимізації роботи закладу.

«В диспансері середнє навантаження на одного лікаря складає 4222 відвідування на рік. Норматив на одного лікаря – 4800. Це 1656,6 робочих годин», - зазначила керівник департаменту.

За словами керівництва департаменту охорони здоров’я, даний заклад є фтізіатричною амбулаторною допомогою, а це вторинний рівень, а не третій.

«На сьогодні, прийнято рішення, що фтізіатричне відділені можливо буде належати до складу першої клінічної лікарні, але залишиться на П'ятничанах в своєму приміщенні, там де є діагностичне обладнання і рентгенапарат. В другому приміщенні можливо відкриють сімейну амбулаторію на 2 – 3 лікарі. Питання ще не вирішено. Спочатку облрада повинна прийняти рішення про передачу структури», - зазначила Л. Грабович.

Зараз, за словами керівництва департаменту охорони здоров’я, працівники поротитуберкульозного диспансеру №2,фактично працюють як амбулаторія, а заробітна плата нараховується як у працівників стаціонарного диспансеру. Медпрацівникам диспансеру нараховується 60% надбавки до зарплати, але навантаження в них різні.

Довідка.

Вінницький міський протитуберкульозний диспансер був створений у 1922 році для надання спеціалізованої протитуберкульозної допомоги жителям м. Вінниці. В його складі були поліклінічне та стаціонарні відділення ( територія Пятничанського парку, одночасно з обласним протитуберкульозним диспансером ).

В 1976 році, після введення в дію нового обласного протитуберкульозного диспансеру за адресою 7 км. Гніванського шосе, стаціонарні ліжка міського тубдиспансеру були передані до його складу. Міський протитуберкульозний диспансер продовжував своє функціонування, як амбулаторно – поліклінічний заклад, що надавав допомогу жителям обласного центру.

В 2006, відповідно до рішення Вінницької обласної Ради на базі Вінницького міського протитуберкульозного диспансеру було створено комунальний заклад «Вінницький обласний протитуберкульозний диспансер № 2»

Протитуберкульозний диспансер являється спеціалізованим протитуберкульозним закладом є закладом вторинного рівня, який надає амбулаторно медичну допомогу.

ВИННИЦА.info