7 черв. 2016 17:19

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

311

0

Вінницький психолог радить не карати за погані оцінки в табелі, а розказати дитині про свою любов

Вінницький психолог радить не карати за погані оцінки в табелі, а розказати дитині про свою любов

 Чому дітей не варто сварити за оцінки 


Вінницький психолог радить не карати за погані оцінки в табелі, а розказати дитині про свою любов

 Психотерапевт Олег Следь, який вже близько десяти років працює з підлітками та організовує табори відпочинку розказує батькам, як врятувати дітей від стресу, що мають погані оцінки в табелі. 

Якщо учня сварити за низькі бали після завершення навчального року, можна нанести психотравму, та викликати патологічне почуття провини, шкідливе для розвитку, переконаний спеціаліст.

«Якщо ваша дитина закінчила навчальний рік з поганими оцінками, не беріться її за це докоряти, найбільш правильно буде сказати: «ми тебе все одно любимо», та запропонувати разом знайти рішення проблеми», - говорить Олег.

На прийом до психолога досить часто приходять діти, які не лише засмучені поганими оцінками, а й панічно бояться контрольних робіт, а все тому, що роками отримували на горіхи від батьків та педагогів.

«Недавно до мене прийшов хлопчик, який розповів, що кожного разу плаче перед самостійними, бо боїться, що якщо погано їх напише, отримає нове покарання від дорослих. Це ніяк не сприяє розвитку школяра. Я раджу батькам відділяти оцінку від дитини. Бо коли сварити за невдачі, може виникнути пограничне патологічне почуття провини, коли дитина живе з думкою «я-поганий» і таке враження про себе понесе навіть у доросле життя», - говорить Олег.

Психолог радить бути уважними до слів, з якими батьки звертаються до школяра-невдахи та не рекомендує питати дитину, чому не вийшло з оцінками.

«Чому - це занадто важке питання для дитини. Краще спитайте, як це робив чи робила, яке завдання було важким, чим ми можемо тобі допомогти», - каже Следь.

Натомість батькам, які бажають, щоб їхні чада за літо отримали трохи нових знань, психолог рекомендує почати з діяльності по дому, а лише тоді пропонувати робити шкільні заняття. Це принесе користь для майбутнього дорослого життя та навчить відповідальності. Також не радить давати завдання, які не мають конкретних планів типу «іди щось повчи» чи «іди щось почитай». Краще вручити конкретну цікаву книжку і вказати скільки сторінок в день необхідно прочитати, або які задачі треба вирішити за тиждень.

«Дитині треба давати зрозумілі для неї завдання, заохочувати. Натомість зовсім звільняти від уроків на три місяці не варто, бо мозок може атрофуватися, як м’язи у спортсмена, який перестав тренуватися. Але, в будь-якому випадку, влітку краще забагато відпочинку, ніж забагато навчання, адже це законні канікули», - підсумував Следь.

ВИННИЦA.info