23 черв. 2017 12:11

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Місто
0

104

0

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми

Вінниця купить земснаряд для очистки річки в районі водозабору. Суть «водної» проблеми


Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми

 23 червня у Вінниці відбулася сесія міської ради, на якій депутати проголосували за рішення про виділення коштів для купівлі земснаряду. Це дозволить розпочати очистку Південного Бугу в акваторії забору води.

Депутат Олег Ткаченко навіть приніс на засідання пляшку з каламутною водою. Запропонував створити у міськраді робочу групу, яка займалася б питанням якості води.

«На жаль, у місті Вінниці ситуація з питною водою тільки погіршується. До депутатів із скаргами звертаються дуже багато вінничан. Прошу підтримали створення робочої групи депутатів від кожної фракції для вирішення цієї нагальної проблеми.

Сьогодні сам зробив забір води на вулиці Келецькій. Це жах. Вона має дуже жахливий колір, зелено-чорна, а також такий запах, що відкрити пляшку практично неможливо», - сказав О.Ткаченко.

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми

У свою чергу Сергій Морунов роз’яснив, що робить місто для вирішення проблеми та запропонував не створювати окрему робочу групу, а делегувати представників міськради до складу аналогічної групи, яка вже працює в обласній раді.

За словами мера, тема води має дуже багато питань, вирішувати які потрібно лише в комплексі. Труднощів додає той факт, що «Вінницяоблводоканал» підпорядковується не міській громаді, а обласній раді. Тому депутати підтримали зміни до міської природоохоронної програми на 2017 – 2020 роки, якими передбачено розширити програму двома пунктами – це будівництво самопливної каналізації по вулиці Чумацькій та технічне переоснащення очисних споруд «Вінницяоблводоканал» на Сабарівському шосе. Це дозволить комунальному підприємству обласної ради отримати цільові кошти в сумі 20 млн. гривень з державного фонду охорони навколишнього природного середовища на початок реконструкції очисних.

«Однозначно підтримую вашу позицію з точки зору того, що якість води однозначно повинна бути кращою. «Вінницяоблводоканал» повинен більш ефективно проводити свої роботи. Проблема в тому, що підприємство не є власністю територіальної громади міста Вінниці. Сьогодні в першому рішенні ми вже проголосували з вами за придбання земснаряду для того, щоб розчищати річку Південний Буг в акваторії забору води.

Ми ще в милому році приймали рішення сесією міської ради щодо надання погодження водоканалу отримати кредит Світового банку на реконструкцію станції води, фактично території забору води. Наразі робота на етапі визначення консультантів. Крім того є ще одна проблема- очисні споруди на Сабарові.

Ми маємо можливість отримати з природоохоронного державного фонду 20 мільйонів гривень на перший етап очистки. З бюджету Вінницької міської ради направлено 1,5 мільйони гривень на виготовлення проектно-кошторисної документації по реконструкції очисних споруд. Крім того, ще у 2007 році Вінницька міська рада разом з територіальною громадою міста фактично передали водоканалу 41 кілометр мережі. І на це було разом з державними коштами направлено близько 55 мільйонів гривень», - зазначив міський голова.

Нагальним питанням досі залишається виявлення джерела забруднення Бугу. Складнощів додає і те, що аналогічна ситуація з водою сьогодні і в Хмельницькій області.

«Ми зверталися до екологічної інспекції з проханням визначити джерела в Південному Бузі скидання відповідних промислових відходів. Я думаю, що в найближчий час будуть точно визначені винуватці.

Але є ще одна проблема. Нас сьогодні повідомляють з Хмельницької області, що там також скидають в Буг промислові відходи. Біда в тому, що річка знаходиться у віддані Південно-Бузького басейнового управління, а він - у Миколаєві.

Тому тут є комплекс проблем. Наше основне завдання: сьогодні всіма заходами і можливостями впливати на «Вінницяводоканал» разом з обласною радою і ОДА щодо пришвидшення роботи по угоді з Світовим банком для отримання коштів, виготовлення проектно-кошторисної документації по очистці двох станцій», - резюмував міський голова Вінниці.

Нагадаємо, що останнім часом якість води у Вінниці стала найактуальнішою темою для обговорення. Причиною слугував різкий сморід води з-під крану. Фахівці запевняли, що шкоди людям від того ніякої, окрім неприємного запаху. Щоб вирішити питання, збирали наради і навіть дискутували на сесії облради.

Першочергово причиною неприємного запаху води з кранів завідувач лабораторією «Вінницяводоканал» Аліна Кравчук, називає забруднення річки Південний Буг добривами та стічною каналізацією з приватних будинків, які потрапили у воду. 

 

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 2

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 3

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 4

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 5

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 6

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 7

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 8

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 9

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 10

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 11

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 12

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 13

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 14

 Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 15

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 16

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 17

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 18

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 19

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 20

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 21

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 22

Вінниця купить земснаряд для очистки Бугу в районі водозабору. Суть «водної» проблеми - фото 23

Вінниця.info, фото - Вероніка Малюта