28 берез. 2018 12:07

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:53
Суспільство
0

106

0

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото

 Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото 


Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото

 У Вінниці провели другу вечерю проекту, що розвиває спілкування між шефами міських ресторацій. 27 березня в ресторації «Старий  замок» презентували страви бессарабської кухні.

«Насправді, подільська, бессарабська і карпатська кухня пов’язані між собою. Наприклад, в приготуванні традиційних страв використовується кукурудза в бринза. Бринза є Карпатах і в Бесарабії, де вона називається вурда (вид сиру - рикотта – ред.). Тому насправді Одеса пов’язана з Карпатами і Поділлям. Часто традиційні готувались страви з пшона – кулеші, а потім почали використовувати кукурудзу. Кукурудза молдавською називається «папушой», - розповів під час вечері дослідник бессарабської кухні, ресторатор з Одеси Дмитро Сікорський. 

Меню, які презентувала кухар «Старого замку», складається з 5 страв: холодна закуска, гаряча закуска, основна страва «Риба», основна страва «М’ясо» і десерт. Під час вечері шеф-кухарі оцінили вечерю за 100-бальною системою за шістьма критеріями: поєднання страв та напоїв; використання локальних продуктів; креативність вечері; сезонність та актуальність меню; смак; загальне враження.

Шеф-кухар «Старого замку» Людмила Редько приготувала дві холодні закуски. Перша - форшмак, в який додавались каперси і анчоуси. Подавалась страва з хлібними чіпсами із паприки і маслин. Друга «мазанка» - з печінки, яка подається з гірчичними зернами. Третя мазанка – «сирна». Подається на хлібі з в’яленої клюкви і з горіхами. Сюди ж входить фарширована мигдалем оливка.

Друга закуска від шеф-кухара - буратта. Це різновид сиру типу «моцарела» з вершками в середині. На гарячу страву приготували бограч. Основною стравою в меню «Риба» приготували дзеркального коропа у виноградному листі з соусом з морепродуктів. Друга основна страва «М’ясо» - свинячі ребра, запечені в печі  з овочами та з гарніром – мамалига, фарширована соусом песто та горіхами.

Авторський торт із шоколадного тіста з горіхами від Людмили Редько та сирник з заварним кремом стали родзинкою «званої вечері», яку завершили десертом.

«Це дуже гарний проект, який дозволить зробити Вінницю смачнішою. Раніше кухарі не виходили за межі своїх кухонь. Зараз вони звикають до публічності і намагаються здивувати гостей. Адже щоб отримати схвальний відгук професіонала про свою страву, кухарю потрібно ввімкнути креатив, переглянути купу рецептів, технологій приготування страв та їх подачі, вміти «смачно» презентувати свою страву», - говорить ресторатор Інна Кривешко.

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 2

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 3

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 4

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 5

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 6

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 7

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 8

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 9

Вінниця стає смачнішою: бессарабська кухня в проекті «13 шефів». Фото - фото 10

Вінниця.info