25 січ. 2023 16:00

Останнє оновлення  
22 груд. 2023 12:50
Події
0

278

0

Вінничан попереджають про небезпечне печиво з Румунії

Вінничан попереджають про небезпечне печиво з Румунії

У продукті виявлено високий вміст акриламіду


Вінничан попереджають про небезпечне печиво з Румунії

Держпродспоживслужба Вінниччини попереджає про небезпечне для здоров’я печиво. У продукті виявлено високий вміст акриламіду.

Про це повідомили в Держпродспоживслужбі Вінницької області.

На адресу Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, надійшла повідомлення системи RASFF від 12 січня 2023 року стосовно виявлення високого вмісту акриламіду в печиві, що виготовлене в Румунії.

Виробник Ro Star S.A., Romania, продукт експортували з Польщі (оптовик: VYV DISTRIBUTION Sp. z o.o., Poland) до України (одержувач: ТзОВ «ЛЬВІВІМПОРТ», вул. Володимира Великого, 2, м. Львів, 79021).

«Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області попереджає операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучення з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», – йдеться у повідомленні.

Довідка.

Акриламід – органічна сполука, амід акрилової кислоти складу CH2CHCONH2. Має високу розчинність у воді, спиртах. Проявляє сильні нейротоксичні властивості.

Характерною особливістю акриламіду є те, що ознаки отруєння проявляються лише після прихованого періоду від кількох днів до тижнів.

До симптомів ураження належать: посилене потовиділення на руках і ногах, оніміння або навіть параліч кінцівок. Контакт акриламіду із очима спричиняє ураження конюктиви, пошкодження рогівки ока. Вдихання пари або пилу може призвести після прихованого періоду до серйозного ураження нервової системи.

Новини в зручному форматі в нашому Telegram-каналі – https://t.me/vinnitsa_info

Вінниця.info